Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ?

8 Odpowiedzi, 9434 Wyświetleń

wit

2009-07-05, 21:57:48
Top użytkownik
Witam.
Zmieniałem sprężarkę po spaleniu...
wypadałoby pewnie odkwasić układ... Czy filtr CASTEL 4332/4 odkwasza ?

zmieniłem filtr cieczowy -właśnie na wspomniany castel 4332/4
sprzedający zapewniał, że filtr ma właściwości odkwaszające -na pudełku filtra też pisze anty acid...
przeglądając dane polskich hurtowni -często pisze o takim "filtr odwadniacz z odkwaszaniem..."
lub tylko, filtr cieczowy...

fajnie... -tylko ,że na stronie producenta -castel -pisze -filtry 43.... zawierają wkład jednolity odwadniający a filtry 42... wkład mieszany odwadniająco odkwaszający....

tyle, że filtrów castel 42... w ofercie nigdzie nie ma.... a wszędzie są 43...

czy po prostu te 43 są łatwiej dostępne a seria 42... występuje równolegle -tyle, że jako rzadziej stosowane po prostu często brakuje ich w ofercie ?

czy były jakieś zmiany w oznaczaniu i castel zostawił tylko jedną serię 43... -i ciekawe czy z odkwaszaniem czy bez...
pozdrawiam.
Witek.
PS. pewnie poszukam filtra danfosa DCL... tyle, że droższy... i muszę zamówić -a castel był "pod ręką" i już założony...
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-06, 20:12:47
Użytkownik
tak to jest z castelem na pudełku masz jedno a w internecie drugie faktycznie jest tańszy ale z tymi dokumentacjami to jest nie za ciekawie danfoss pod tym względem jest dużo lepszy
  • Odpowiedz

wit

2009-07-06, 21:40:49
Top użytkownik
fakt... ale nadal nie wiem czy castel 43... ma odkwaszanie
sporo sprzecznych informacji... jedna dokumentacja przeczy drugiej...
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-07, 06:04:28
Użytkownik
NAPRAWDĘ CIĘŻKA SPRAWA SZUKEŁEM TEŻ W NECIE I DUŻO SPRZECZNYCH INFORMACJI
JAK MASZ MOŻLIWOŚĆ TO NAJLEPIEJ POBIERZ PRÓBKĘ OLEJU I TEST I MASZ SPRAWĘ ZAŁATWIONĄ JAK JEST KWAŚNY TO WIESZ ŻE RACZEJ TE CASTELE 43 NIE ODKWASZAJĄ
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-07, 06:06:58 przez szk6.)
  • Odpowiedz

popeye

2009-07-08, 20:35:13
Użytkownik
mam pytanie do szk6: jaki test na oleju? zwykły papierek lakmusowy?
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-09, 17:12:30
Użytkownik
są specjalne testy kwaśności oleju mieszasz płyn z olejem i w zależności od koloru masz wynik czy olej jest w normie czy kwaśny zapytaj w swojej hurtowni na pewno mają taki tester
  • Odpowiedz

wit

2009-07-16, 23:09:28
Top użytkownik
szk6 napisał(a):są specjalne testy kwaśności oleju mieszasz płyn z olejem i w zależności od koloru masz wynik czy olej jest w normie czy kwaśny zapytaj w swojej hurtowni na pewno mają taki tester
tester troszkę kosztuje a i kłopotliwy w użyciu.
najpierw filtr odkwaszasz.... i jak szansa że olej już ok -to test czy naprawdę ok.
test w ciemno jeszcze przed odkwaszeniem... to pieniądze i czas w błoto.... przynajmniej w tym przypadku.
a tytułowy filtr według osób dobrze poinformowanych jednak aluminy nie zawiera.... i nie odkwasza.
odkwasza castel 42.... którego nie mają hurtownie...

pisanie o castel 43.... że z odkwaszaczem... jest chwytem marketingowym... lub pomyłką...

coby ominąć problem sprzecznych dokumentacji ... dałem filtr danfosa... na pewno z odkwaszaniem.
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

witold

2009-10-22, 17:07:44
Nowy użytkownik
Filtry Castela seria 42 czyli odkwaszacze kupisz w Ustroniu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa