Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Podłączenie regału chłodniczego

29 Odpowiedzi, 28094 Wyświetleń
1 2 Dalej

gadget

2009-12-22, 11:35:30
Zaawansowany użytkownik
Witam

Chciałbym podłączyć regał chłodniczy a dokładnie to dwa firmy Iglo dokładnie taki http://igloo.pl/Regal-chlodniczy.html?psid=406&catid=6 jednak mam mały problem bo nigdy tego nie robiłem , gdzie wstawić zawór rozpreżny . Od dołu regału jest wyjście przewodów miedzianych czy tam może być ? Zawory mam Honeywell TMVX oczywiście z odpowiednia dyszka . Czujnik zaworu musi byc poziomo a na parowniku za bardzo nie ma gdzie czy na zasileniu regalu będzie dobrze ? I jeszcze jedno jakie dajecie trójniki ( i gdzie kupić ) , bo muszę rozdzielić linie od sprężarki . Mam od klimatyzacji DVM Samsunga (trochę zostało) ale gaz nie ten i ciśnienia . Czy poratuje mnie sklep dobrze zaopatrzony ale w kształtki od CO ? Niestety w tej miejscowości nic innego nie ma ... Kolejna sprawa to trójnik do podłączenia wyjścia 1/4 cala z zaworu ( to co się podłącza za czujnikiem ) tez nie wiem gdzie to kupić . A jeszcze średnice rur agregat 3/8 i 5/8 a regał 1/4 i 1/2 . Uprzedzam pytania dobrze sobie radzę w klimie a w chłodnictwie niewielkie mam doświadczenia . Wziąłem te robotę razem z klimą , klima już grzeje a z lodówką jestem w lesie .
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 11:43:12
Top użytkownik
czy posiadasz filtr,wziernik,elektrozewór-jeśli nie to i tak musisz zgłosić się do hurtowni chłodniczej ,drobne części najprościej zamówić przez internet .
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-22, 12:17:48
Zaawansowany użytkownik
Tak posiadam . Jeden wziernik chyba starczy ? Sterownik o ile dobrze go obejrzałem to nie ma wyjścia na eletrozawór (y) czy jak podłącze go po sprężarkę to będzie dobrze ? Filtr jest przy agregacie . Czy presostat będzie potrzebny ? Sklep z takimi częściami jest ale głównie to maja do klimy graty . Wersja ma być w miarę oszczędna wiec sprzęt raczej niezbędny . Z tymi trójnikami nie wiem co i jak .
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 12:30:00
Top użytkownik
presostat duo jest badzo wskazany przydał by się regulator obrotów skraplacza jeśli silniki wentylatorów są 1 fazowe może być ERPO lub BUDERMAN.przy mrozach ciśnienie tłoczenia może być za niskie do przepchnięcia czynnika przez instalację.
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-22, 12:45:59
Zaawansowany użytkownik
Regulator maja bo już kupowałem a presostat to jaki ? Firma czy model czy tez wszystko jedno ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-22, 12:53:09
Moderator
Zawór rozprężny najbliżej parownika. Czujnik zaworu nie na parowniku ani tym bardziej na zasilaniu. Ma być na wyjściu z parownika - tuż za parownikiem. Trójnik od DVM-a będzie znacznie lepszy niż od CO gdyż wprowadza znacznie mniejsze opory i jest wyważony hydraulicznie. Kwestia średnicy. Rurkę 1/4" z zaworu należy wlutować w ssanie.
Masz jeden agregat do tych dwóch regałów????
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-22, 12:55:07
Moderator
gadget napisał(a):(...) presostat to jaki ? Firma czy model czy tez wszystko jedno ?
Np Ranco. Ale raczej obojętne, aby podwójny i chyba z ręcznym resetem HP
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-22, 13:11:02
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Zawór rozprężny najbliżej parownika. Czujnik zaworu nie na parowniku ani tym bardziej na zasilaniu. Ma być na wyjściu z parownika - tuż za parownikiem. Trójnik od DVM-a będzie znacznie lepszy niż od CO gdyż wprowadza znacznie mniejsze opory i jest wyważony hydraulicznie. Kwestia średnicy. Rurkę 1/4" z zaworu należy wlutować w ssanie.
Masz jeden agregat do tych dwóch regałów????
Tak agregat mam troszkę za mały ale taki już był ... Trochę to taka składanina . Tak wiem ze na rurze od parownika ale za parownikiem rura od razu skręca na dół i jest w pionie ! Nie ma gdzie przykręcić . Trójnik to mam jeden który by pasował a reszta to już z redukcjami i kupa lutu pójdzie i więcej połączeń na których mogą być dziury .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-22, 13:20:13 przez gadget.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-12-22, 13:21:16
Moderator
Jak nie ma wyjścia to czujkę daj w pionie , ważne aby przylegała do rury, dodatkowo zaizolij i powinno grać.
A z agregatu jak wychodzi 3/8 to później rozdzielisz na dwie 1/4". Analogicznie Ci wyjdzie na ssaniu. Jakoś to będzie działało. Przez jakiś czas.
Aha, oba regały razem będą ruszały?? Podejrzewam, że nie. I tu może być problem z układem. Ale co tam, ludzie w kosmos latają, to co dla nas takie układy Smile
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-22, 13:30:46
Zaawansowany użytkownik
Tak te lodóweczki będą razem działać . Rurę 1/4 od zaworu wlutować w ssanie ale nie mam jeszcze wyoblaka czy normalnie wiertarką będzie dobrze ? Trochę mało lutu będzie .
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-22, 15:00:58
Użytkownik
kolego w tych regałach powinny już byc zawory więc radzę to sprawdzic czyli rozebrac i dostac się do parownika [jeżeli tłoczna jest wyprowadzona cienka rurka]a i te rurki ci się myla
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-22, 15:09:22
Zaawansowany użytkownik
Rozbierałem i beczułki nigdzie nie ma chociaż sprawdzę jeszcze może coś przeoczyłem .
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-22, 15:18:44
Użytkownik
zawór jezeli jest to z prawej strony,jezeli podłaczasz dwa regały z jednej spręzarki to wspólna praca to złe rozwiązanie problemy pojawią się w lecie bo cięzko będzie ci ustawi by jednakowo chłodziły ajezli to już robisz to pamiętaj zeby rury tłoczna jak i ssąca od trojaków miały jednakowe długości ważne,rozdzielenie cieczy zasilanie prostopadłe do odejśc zeby przepływ był taki sam do obu regałow tak jak i powrót napewno to pomoże pozdr.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-12-22, 19:47:49
Użytkownik
Witam
te regały powinny mieć własne termostaty. Ja bym dołożył jeszcze jeden elektrozawór i puścił każdy osobno, gdyż mogą być kłopoty z jednym regałem ( będzie albo niedochładzał albo zamrażał, gdyż na pewno będzie w nich inny towar). Sprężarkę puścił bym osobno poprzez presostat na odessaniu.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 20:08:21
Top użytkownik
Pawełek pójdź do pierwszej lepszej Biedronki zwykle regały mają 15 - 25 mb i jeden termostat i wszystko hula bez problemów.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-12-22, 20:20:26
Użytkownik
barbie zgadzam się z tobą , ale tam są innego rodzaju regały, z tymi mogą ale nie muszą wystąpić problemy. Zwróć też uwagę , że regały w Biedronce stoją w ciągu, a te pewnie będą stały obok siebie, i pewnie inny towar w nich będzie.
Można na początek puścić je razem, a po czasie wyjdzie czy jest dobrze czy potrzebna będzie jednak przeróbka.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 20:33:46
Top użytkownik
jeśli meble są tego samego typu to temperatury będą zbliżone czy stoją w ciągu czy nie.jeśli jest więcej elektrozaworów niż jeden powinna być regulacja wydajności,co w tym układzie jest mało prawdopodobne.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-12-22, 20:46:23
Użytkownik
barbie napisał(a):jeśli meble są tego samego typu to temperatury będą zbliżone czy stoją w ciągu czy nie.jeśli jest więcej elektrozaworów niż jeden powinna być regulacja wydajności,co w tym układzie jest mało prawdopodobne.
nie zgadzam się z tobą i nie rozumie twojego toku rozumowania
ja osobiście obstaje za dwoma elektrozaworami sterowanymi przez dwa termostaty
oczywiście każdy robi jak uważa
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 21:01:43
Top użytkownik
serwwisowałem meble w Edece Albercie Biedronce Carefour Społem i wielu innych sklepach .tok mojego rozumowania wynika z długoletniego doświadczenia.
  • Odpowiedz

gadget

2009-12-23, 07:30:56
Zaawansowany użytkownik
Witam ponownie dzięki łysy45 istotnie są zawory w regałach ( to są takie same regały ) . Zrobiłem na trójnikach od CO . Może dziś uda się uruchomić ciekawe czy będzie działać .
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-23, 08:32:04
Użytkownik
r12 napisał(a):
łysy45 napisał(a):zawór jezeli jest to z prawej strony,jezeli podłaczasz dwa regały z jednej spręzarki to wspólna praca to złe rozwiązanie problemy pojawią się w lecie bo cięzko będzie ci ustawi by jednakowo chłodziły ajezli to już robisz to pamiętaj zeby rury tłoczna jak i ssąca od trojaków miały jednakowe długości ważne,rozdzielenie cieczy zasilanie prostopadłe do odejśc zeby przepływ był taki sam do obu regałow tak jak i powrót napewno to pomoże pozdr.
Cieczowe to rozumię ale po co rurociągi ssawne tej samej długości to nie.Następna nowalijka.
widzę że tobie kolego że ty naprawdę masz problem z sobą a teraz opory przepływu nawet gazu są i to poto aby było w miarę jednakowo dla każdego regału nie zaszkodzi a napewno pomoże pozdr i r 12 daj sobie na wstrzymanie bo tobie się tylko zdaje że wszystko wiesz najlepiej pozdr.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-23, 08:40:13
Użytkownik
barbie napisał(a):serwwisowałem meble w Edece Albercie Biedronce Carefour Społem i wielu innych sklepach .tok mojego rozumowania wynika z długoletniego doświadczenia.
no tu kolego mamy problem bo w większosci tych sklepów kazdy regał ,lada chłodnicza ma osobny termostat i zawór i są zrobione tak jak pisze pawełek a co do biedronek to byłem i akurat u mnie w miejsowości mają takie małe skrzyneczki z wyświetlaczem na każdym regale i to chyba nie są termometry pozdr.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-23, 08:50:41
Top użytkownik
jeśli urządzenia mają regulację wydajności można wstawiać elwktrozawory do oporu .w najnowszych regałach w biedronkach brak regulacji wydajności .w modelach gdzie są świecące wyświetlacze temperatury -to nie są termostaty tylko termometry.w meblu który naprawiałem była tylko 1 sprężarka.regulowania ssania nie polecam bo jest to rozwiązanie zdecydowanie nie ekonomiczne.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-12-23, 09:15:01
Użytkownik
barbie napisał(a):jeśli urządzenia mają regulację wydajności można wstawiać elwktrozawory do oporu .w najnowszych regałach w biedronkach brak regulacji wydajności .w modelach gdzie są świecące wyświetlacze temperatury -to nie są termostaty tylko termometry.w meblu który naprawiałem była tylko 1 sprężarka.regulowania ssania nie polecam bo jest to rozwiązanie zdecydowanie nie ekonomiczne.
te wyświetlacze to termostaty/wiem jak wygląda/w swojej wypowiedzi żartowałem o tych wyświetlaczach a co do metody regulacji wydajności to np. trzy mniejsze sprężarki/oczywiscie spięte razem/ właczane nc w zależności od ilości pracujących urządzen i zawory do oporu i jest to ekonomiczne barbi czy nie a 15-20 metowe urządzenie na jednym termostacie to gratuluję temu co to wykonywał i jeszcze chodzą dobrze po co piszesz takie bajki pozdr.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-23, 09:25:33
Top użytkownik
biedronki montuje ekipa z Solca Kujawskiego.w ich montażach występuje 20 typowych usterek i szkolnych błędów ,ale równomierna temperatura we wszystkich regałach jest zachowana.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa