Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI)

13 Odpowiedzi, 41120 Wyświetleń

dzidek

2010-07-19, 08:06:36
Nowy użytkownik
Nie włącza się sprężarka klimatyzacji w moim aucie, wętylatory się uruchamiają, czynnik w układzie jest tylko nie wiem czy o dobrym ciśnieniu. Dziwne jest dla mnie to, że klima cały czas działała bez problemu i bardzo dobrze chłodziła. Problem pojawił się nagle. Jeżeli ktoś może pomódz z góry dziękuję! Chciałbym jeszcze dodać, że klimatyzacja jest manualna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-19, 15:10:22 przez dzidek.)
  • Odpowiedz

zikr6

2010-07-19, 09:15:16
Nowy użytkownik
Sprawdź wtyczkę 3 pinową nad rozrusznikiem lubią się urywać kable zasilające spreżarkę
  • Odpowiedz

kakus

2010-07-19, 19:34:19
Nowy użytkownik
Sprawdź miernikiem cewke na kompresorze lub podaj na nią napięcie - powinna cyknąć i załączyć kompresor.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-07-20, 04:27:21
Zaawansowany użytkownik
kolega @kakus nie dodał, że należy zachowac odpowiednia polaryzację przy podawaniu napięcia na cewkę gdyz może tam być dioda. niewłasciwa polaryzacja moze uszkodzic diodę (zwarcie) i cewką, która przed sprawdzeniem była dobra - nie będzie po takim sprawdzeniu działać. Bezpieczniej sprawdzic najpierw omomierzem lub trzeba znac polaryzację
  • Odpowiedz

rezystor22

2010-07-20, 19:59:48
Nowy użytkownik
Zależy jak sprężarka, ja mam wtyk 2pin prostokątny i obojętnie jaką polaryzacje dam mi zalacza Smile

Sprawdz sobie najpierw czy masz podawane napięcie na cewkę. Rozłącz wtyczkę na kompresorze i zmierz miernikiem napiecie, oczywiście powinno być coś powyżej 12V.

1.Jak go nie ma: Skoro wiatraki chodzą tzn że 'przekaźnik/czujnik' załącza ci 'układ' - sprawdz/wyciągnik sterownik, który znajduje sie pod akumulatorem(przykrecony na dwie 10)- dochodza do niego 2 wtyczki. On moze byc powodem nie podawania napięcia na cewkę sprzęgła kompresora. Jest rozbieralny Tongue

2.Jak jest napięcie: Jak już było pisane sprawdz omomierzem rezystancje cewki. Rozłącz wtyczke i zmierz od strony kompresora. powinno być tak ok 4 ohm.
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-07-21, 06:57:12
Użytkownik
a to napięcie to sobie sprawdz najlepiej żarówką a nie miernikiem, czasem się zdarza że jest 12V ale pozorne, po podpięciu żarówki 21 watt nie świeci mimo że miernik pokazuje 12V....
  • Odpowiedz

dzidek

2010-07-21, 08:07:10
Nowy użytkownik
sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.
  • Odpowiedz

zikr6

2010-07-21, 08:28:43
Nowy użytkownik
dzidek napisał(a):sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.
Prawdopodobnie masz uszkodzony sterownik wentylatorów (ten pod akumulatorem)
  • Odpowiedz

cleanpark

2010-07-21, 15:07:46
Użytkownik
dobrze prawi zikr6 prąd powinien być ciągły na wtyczce do sprężarki
  • Odpowiedz

max

2010-07-21, 15:12:55
Użytkownik
Jakie jest napięcie podawane? Radzę jednak sprawdzić ciśnienie jakie panuje w układzie...
  • Odpowiedz

pamularz

2019-05-20, 16:12:17
Nowy użytkownik
dzidek napisał(a):sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.

Kolego dzidek czy udało Ci się rozwiązać ten problem? bo mam to samo w leonie .
  • Odpowiedz

radekklimat

2019-05-21, 13:51:33
Moderator
Klimatronikiem zrob test na bledy, opis w sieci znajdziesz
  • Odpowiedz

pamularz

2019-05-22, 05:55:20
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Klimatronikiem zrob test na bledy, opis w sieci znajdziesz

Właśnie sprawdzałem i brak błędów :/
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa