Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lista polecanych / odradzanych warsztatow (WARSZAWA)

39 Odpowiedzi, 65255 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wally

2011-05-17, 08:44:20
Użytkownik
Awax, zgadzam sie, ale daleko mi do takiego druciarstwa jak samodzielne nabijanie klimy - dlatego powstal ten temat Smile Zakladajac ten temat mialem jeden cel - na prawde dostac od Was liste serwisow, ktore umieja naprawic zle dzialajaca klimatyzacje. W praniu wyszedl jeszcze jeden cel - udalo mi sie udowodnic Wam, prawdziwym fachowcom, w dobrej wierze (no czasami nie) odsylacie klienta z problemem do mitycznych sprawdzonych serwisow ale ani jednego nie umiecie wskazac. Szanuje solidarnosc branzowa - cenie honorowe pojdescie do tematu wiec nie bede juz drazyl. Szkoda tylko, ze nie ufacie takim ludziom jak ja, dzielicie sie wiedza a nie dajecie szans omijania partaczy. Coz, bede musial zaryzykowac w pierwszym z listy "serwisie" klimy
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-17, 11:56:03
Top użytkownik
awax napisał(a):Wally
nie do końca się z Tobą zgodzę.
Czy ja zatrudniając Fachowców i finansując ich szkolenia i podnoszenie kwalifikacji mam im płacić inna stawkę za godzinę pracy przy "nabijaniu" ,a inna przy skomplikowanych naprawach?
Druga sprawa to "nabijanie" .zapytam po co "nabijać" ?chyba,że Klienta w butelkę.Jeżeli jest potrzeba napełnienia to oznacza,że jest nieszczelność,którą należy usunąć.
Projekt Ustawy,która wejdzie od 4 lipca wyrażnie określa,że zabrania się napełniania w przypadku braku 40 g czynnika (w dwustrefowych 60 g.) przed usunięciem nieszczelności.
Może warto by w CPN ach obok dystrybutorów ON LPG postawić dystrybutor R134a?
Co do ASO to w większości z nich mechanicy uczą się klimatyzacji z instrukcji obsługi urządzenia do "nabijania".
Dla mnie wykładnikiem jest stawka roboczogodziny w firmie i nie zależy ona od rodzaju naprawy.
Pozdrawiam
Tutaj nasuwa mi się pytanie.Stwierdzę ubytek np 100 gr czynnika.Na pytanie kiedy auto było w serwisie -odpowiedź nie wiem bo ja dopiero go kupiłem,lub skąd moge wiedzieć ile czynnika wpuścił poprzedni serwis i czy czasami te 100 g "nie dobił".Będę szukał nieszczelności do usranej a nieszczelnosci brak.I co wtedy nie wolno mi dobić będzie tych 100 g?
  • Odpowiedz

awax

2011-05-17, 12:43:29
Top użytkownik
Tadeusz,oczywiście,że możesz w takiej sytuacji napełnić,jednak po sprawdzeniu szczelności za którą ponosisz odpowiedzialność.
Był czas kiedy Ministerstwo konsultowało ten projekt i każdy mógł wnosić uwagi.
Co do tego kiedy autko było w serwisie to równolegle przygotowywany jest przepis nakazujący serwis klimy przy każdym przeglądzie technicznym.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-05-17, 12:51:09
Top użytkownik
Dzięki.Zobaczymy jak to bedzie w "praniu"
  • Odpowiedz

wally

2011-05-17, 15:06:00
Użytkownik
Panowie, zaryzykowalem i podjechalem do mechanika ktory naprawia mercedesy i m.in. robi klime. Zaklad polecany na forum Mercedesa, troche mi glupio bylo jechac tam Honda ale co tam. Mechanik spuscil czynnik, pozostalo jakies 230g (z nabitych rok temu 600g), od razu zauwazyl, ze na jednym z laczen jest wyciek (bez gogli uv - widac golym okiem ze musialo sie to pocic). Wymienil oring, sprawdzil szczelnosc azotem, pozniej proznia, pozniej znowu azot na 15 minut. Pozniej umowilismy sie, ze podjade za 2 tyg. na przeglad w poszukiwaniu kontrastu uv. Na razie jest ok, na zamknietym obiegu na 1wszym biegu udalo sie zejsc na postoju do ok 5-6stC, podczas jazdy nieco wyzej. Co ciekawe, klima jako-tako chlodzila majac 230g. czynnika.
  • Odpowiedz

janpl2

2011-05-17, 17:03:12
Użytkownik
a ile bylo na dworze jak robiles pomiar temp? wkladales term z dlugą sondą?
raczej podczas jazdy powinno byc mniej, i spr sie na obiegu otwartym
wg mnie przy temp zew 25C w sloncu na otwartym na 1-2 powinnes miec ok 2-6C
  • Odpowiedz

j_a_c

2011-05-18, 19:49:08
Użytkownik
możne nie do końca jasno się wyraziłem ,ale myślę ze np nawet jak bys pojechał do nabijacza i powiedział ze ma być zrobione to super i cena nie gra roli ,jestem w stanie się założyć ze min 50% przypadków robota była by zrobiona porządnie,
bo jest wielu ludzi którzy maja o tym pojecie ale porostu klienci na nich wymogli by robili dużo tanio ,a oni sie temu poddali

tak mi sie przypomniało kiedyś nawet widziałem 500g butle ze złączem i manometrem (jednorazówka) z instrukcja do samodzielnego dobicia klimy pod blokiem
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

wally

2011-05-18, 20:29:43
Użytkownik
Masz rację z ta jednorazowa butla, jest to szczególnie popularne w usa
  • Odpowiedz

tommatiz

2011-05-18, 20:38:00
Moderator
Wally check mail. Pzdr
  • Odpowiedz

pawlos1

2011-05-20, 13:36:10
Nowy użytkownik
Witam, ostatnio korzystałem z usług serwisu (...) na Targówku. Profesjonlanie wyczyścili mi klimatyzację, także mogę śmiało ten serwis polecić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-20, 13:37:16 przez pawlos1.)
  • Odpowiedz

Redakcja

2011-05-20, 13:43:04
Administrator
Panowie , prosimy po raz kolejny , nie reklamować Firm. Linki proszę przesyłać sobie na priv .Dziękuję .Pozdrawiam
  • Odpowiedz

llort

2011-05-21, 23:15:03
Zaawansowany użytkownik
Czasami pominięcię pewnego stanu skupienia pomijając inny jest ciężkie do zrozumienia pani FAUSTYNO Wink Smile :|

f
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

bialomyzy

2016-02-11, 13:48:26
Nowy użytkownik
ja ze swojej strony mogę polecić warszawski warsztat przy Mangalii [reklama] ? ostatnio naprawiali mi układ hamulcowy, wszystko załatwione profesjonalnie, a i cenowo ok
  • Odpowiedz

kowal321

2016-06-21, 12:13:55
Nowy użytkownik
Ja mogę spokojnie polecić DIAG-MOT w Warszawie, naprawiałem u nich sprężarkę do klimy i jestem bardzo zadowolony z wykonanej pracy [reklama]
  • Odpowiedz

agnieszka1111

2024-05-20, 15:20:12
Nowy użytkownik
Jeśli chodzi o polecanego producenta to słyszałam, że bardzo dobrym wyborem jest https://bbtwent.pl/ . Firma faktycznie oferuje solidne urządzenia, które do tego wyróżniają się wysoką funkcjonalnością, więc może akurat to będzie korzystny zakup
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa