Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Carrier]Supra 850 ?

9 Odpowiedzi, 15969 Wyświetleń

Robert81r

2010-08-10, 19:17:00
Zaawansowany użytkownik
Mam pytanie odnosnie Supry - jak czesto spotykacie sie z padnieta pompa wtryskowa ?
Mam jedna 850, ktora ma bardzo duzy problem z rozruchem. Czasami zalapie, ale dopiero po trzecim alarmie i gasnie, a nieraz w ogole cisza - moze lekko bialy dymek pokazuje z wydechu. Pompka podajaca elektryczna wymieniona, filtr paliwa takze. Paliwo dochodzi do pompy wtryskowej. Cewki elektromagnetyczne zasterowuja podczas rozruchu. Byla proba z odpaleniem na pompce elektrycznej przy zaslepionym powrocie - raczej bez zmian.
Byla proba bezposrednio podania paliwa na sama pompe wtrsykowa - opadowo z banki, ale paliwo z kroccow pompy wtryskowej nie idzie na przewody wysokiego cisnienia - przewody odkrecone. Swiece zarowe sprawdzone - OK. Agregat ma 2000 MTh - 2006 r.
Walek krzywkowy pompy wtrsykowej - chyba sie kreci, mechanizm sterujacy pompa wtryskowa - chyba dziala - te dwie rzeczy jeszcze do zweryfikowania. Zadnych zaworkow utrzymujacych cisnienie, zwrotnych, przelewowych ten uklad nie posiada. Generalnie silnik ciezko pali od nowosci - mozna oczywiscie pobawic sie z podkladkami regulacyjnymi pod pompe. Roznica wysokosci pomiedzy pompa wtrsykowa, a pompka zasilajaca to okolo 3 metry.
Jakies pomysly co oprocz tego nalezy jeszcze sprawdzic ? Moze mial ktos podobne problemy z uruchomieniem ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-08-11, 20:02:54
Moderator
Pompy wtryskowe raczej nie padaja no chyba ze maja 20 lat ale to tez zadkosc .
Sprawdz jaka jest kompresja na poszczegolnych garach
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-11, 20:52:38
Zaawansowany użytkownik
OK sprobuje jakos to sprawdzic - musialbym dorobic cos w miejsce swiecy zarowej,ewentualnie stary wtryskiwacz rozebrac - bo miernik bym mial. Mam lepszy pomysl: mam przyrzad do sprawdzania szczelnosci cylindrow Rolleyes Puszcza sie sprezone powietrze i na zegarze widac % ubytku powietrza. Poza tym duze tez slychac. Wystarczy dorobic krociec z odpowiednim gwintem.
Mysle ze odnosnie kompresji warto jeszcze sprawdzic luzy na zaworach.
Kurcze - tylko dlaczego ta pompa nie podaje paliwa na przewody WC - nawet przy odkreconych - bez oporu wtryskiwaczy ?
Rozrusznik kreci niezbyt lekko co moze wskazywac iz kompresja na jakims poziomie jednak jest.
W razie czego sprobuje uzyc jeszcze wspomagacza przy rozruchu ...
Klient mowil ze w innej Suprze tez juz regenerowali pompe wtryskowa Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-11, 20:59:55 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-08-12, 11:58:46
Zaawansowany użytkownik
No to ja się podepnę pod temat. > SUPRA<.

Ma może ktoś instrukcję serwisową , schematy ( najlepiej ) lub cokolwiek na temat agregatu
>CARIER - SUPRA 522 <.

Nie miałem z nimi do czynienia a pewien jajowóz zakupił pojazdy z tymi agregatami i chce bym się nimi zajął i dobrze by było mieć coś na ich temat.

Będę wdzięczny i z góry dzięki.
  • Odpowiedz

wenon

2010-08-12, 15:44:31
Moderator
prosze bardzo schemacik do supry 522 poleciał na maila.
"I DON'T MIND IF I DON'T HAVE A MIND." (Kurt Cobain)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-08-13, 18:50:56
Zaawansowany użytkownik
nawiazujac jeszcze do tematu tej Supry 850 to akurat kolega robil przy niej a mnie nie bylo, ale zostala wymienieniona pompa wtrsykowa i silnik zapala za drugim razem tzn pompka el pompuje, rozrusznik - z rury zaczyna dymic na bialo i lapac, pozniej rozusznik drugi raz kreci i pali od strzala. Z tego co mowil uzytkownik od nowosci ta Supra taka zapala tzn za drugim pokreceniem rozrusznika - jak troche postoi i wszedzie na serwisach mowili mu ze one tak pala Big Grin
Przed wymiana pompy wtrsykowej w ogole nie mozna bylo jej uruchomic. Zostaly pozakladane zaworki zwrotne na przewodach paliwowych, ale to nic nie daje - takze to nie jest raczej wina cofajacego sie paliwa.
Szczelnosc cylindrow i zawory nie zostaly sprawdzone - bo zabraklo chceci, czasu ... jak klient przyjedzie sprawdze to sam.

Co do tego ciezszego rozruchu to bede musial jeszcze sprawdzic nastepujace rzeczy:
- swiece zarowe sa OK, tylko nie zostalo sprawdzone czy w ogole grzeja w tym silniku - czy podawane jest napiecie - w razie czego do zweryfikowania przewody, przekaznik
- pompka paliwa przed rozruchem bardzo dlugo chodzi zanim rozrusznik zacznie krecic - w porownaniu do innych Supr z ktorymi mialem do czynienia. Czy czas pracy pompki przed rozruchem mozna programowac Reefermanagerem ? Bo czas pracy pompki i grzanie swiec zarowych moze miec ze soba duzo wspolnego tzn swiece moga grzac pewien okres czasu, ale ze wzgledu na dluga prace pompki paliwa komora spalania i tak sie wychladza - moze ktos wie / sprawdzal w ktorym momencie nastepuje grznie swiec ? Ewentalnie czy mozna sprobowac czas grzania swiec ustawic na dluzszy jak dla silnika DI ? Czy wtedy trzeba bezwzglednie miec swiece 12,5 V ?
- trzeba sprawdzic, ewentualnie poeksperymentowac z wyprzedzeniem kata wtrsyku. Byla wsadzona jedna podkladka dystansowa - czyli mozna by jeszcze w razie czego zaplon opoznic. W jednej 550 widzilaem az 3 podkladki.
- przyczyna moze byc jeszcze zbyt mala dawka rozruchowa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-08-13, 19:07:49 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

ZIBI77

2012-02-16, 20:16:13
Nowy użytkownik
elektromechanik napisał(a):No to ja się podepnę pod temat. > SUPRA<.

Ma może ktoś instrukcję serwisową , schematy ( najlepiej ) lub cokolwiek na temat agregatu
>CARIER - SUPRA 522 <.

Nie miałem z nimi do czynienia a pewien jajowóz zakupił pojazdy z tymi agregatami i chce bym się nimi zajął i dobrze by było mieć coś na ich temat.

Będę wdzięczny i z góry dzięki.

Witam!
mogę poprosić o instrukcję obsługi, schemat do SUPRA 522.

z góry dziękuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-02-17, 18:12:06
Moderator
Instrukcja poszła na email, tylko po angielsku.
  • Odpowiedz

pompowtryskiwacz_com

2012-03-23, 22:51:09
Nowy użytkownik
Do tematu dla wszystkich szukających dobrego i w rozsądnych cenach punktu regenerującego pompa wtrysku agregat chłodniczy supra 850 , polecam swój kontakt, robimy dużo regeneracji pomp-a wtrysku Thermo King, regeneracja pompa wtrysku Carrier - w zasadzie 90% pomp diesel na rynku, możemy naprawić/zregenerować pompy wtryskowe do agregatów chłodniczych i nie tylko. Zregenerujemy każdą pompę Yanmar.
Pompy wysokiego ciśnienia nie wytrzymują złej jakości paliwa w większości przypadków.

Napisz, tu nie mogę podawać danych teleadresowych lub sprawdź informacje o mnie.

Pzdr
Sebastian
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa