Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak sprawdzić szczelność układu - R600a

15 Odpowiedzi, 18251 Wyświetleń

Klim

2014-01-19, 19:27:39
Użytkownik
Witam, mam na stanie lodóweczkę w której ulotnił się izobutan. Zastanawiam się czy mogę wpuścić trochę zwykłego czynnika a resztę uzupełnić azotem i wtedy szukać nieszczelności wykrywaczem ? Później próżnia i uzupełnienie R600a. Myślicie że to dobry pomysł ? Nie miałem do czynienia jeszcze z r600a i dlatego takie pytania Smile
  • Odpowiedz

mister

2014-01-19, 19:59:37
Zaawansowany użytkownik
pomysł dobry
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-19, 21:34:48
Użytkownik
Jakie powinno być przegrzanie czynnika r600a ? nie posiadam tabliczki znamionowej i nie wiem ile napełnić. Czy tylko mam patrzeć na ciśnienie na ssaniu 0,55 bara ?
  • Odpowiedz

barbie

2014-01-19, 21:39:37
Top użytkownik
minus ! o.5
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-19, 21:43:47
Użytkownik
tak tak - 0,5 Dzięki wielkie.
  • Odpowiedz

szumi

2014-01-20, 19:55:27
Nowy użytkownik
kolego z tego co pamiętam a minęło trochę czasu to R600 nabijamy tylko na wagę i to z dokładnościom do kilku gram np. mała lodówka electroluxa w układzie 18gram R600 +-2-3gramy Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

hubertox

2014-01-25, 17:49:51
Użytkownik
Napełnij azotem układ. Moja lodówka Indesit testowałem wytrzymała nawet 25 bar.
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-25, 18:57:35
Użytkownik
ok dzięki Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-25, 19:39:34
Top użytkownik
Proporcje dobre mg ale podane wspak.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-01-26, 12:54:13
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):80% nieszczelności to parownik w chłodziarce, 10 dochładzacz ogrzewający uszczelkę 10 inne w tym niewłaściwa diagnoza.

Dokładnie Ja bym postawił tak 40% dochładzacz 50% parownik.

Dodam jeszcze ze dobrałem się z ciekawości do kilku parowników i w każdym trafiłem na > dziury < w odcinku rurki poniżej parownika chłodziarki. Na rurce widać wżery ( jak w drewnie po kornikach ) jakby celowo pryśnięte kwasem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-26, 20:41:16
Top użytkownik
Najlepszym sposobem jest 95% azotu-5%wodoru i odpowiedni wykrywacz elektroniczny.Wodór jak sprinter zapierdziela jako cząstka?
  • Odpowiedz

Klim

2014-01-26, 20:55:02
Użytkownik
Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000
  • Odpowiedz

wit

2014-01-26, 21:59:49
Top użytkownik
klim napisał(a):Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000

dokładnie -zazwyczaj szybka i prosta metoda szukania nieszczelności.

niestety nie zawsze się sprawdza... nie zawsze można sprawdzić wykrywaczem całą instalację/ urządzenie -np brak dostępu, obudowa itp.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-01-27, 20:00:54
Top użytkownik
Panowie to tylko przyzwyczajenia odnośnie wykrywania nieszczelności.Wasze metody można porównać do wykrycia nieszczelności w instalacji napełniając ją azotem w 95-ciu procentach i np. 5 procent wodą.Jaki gaz posiada najmniejszą cząstkę?Który szybciej się wydobywa z nieszczelności?Ten z większą czy ten z mniejszą.Oczywiście istnieje metoda bardziej skuteczna.Azot 95-R-22 5 procent i palnik halonowy.Ale niestety metoda zakazana ale najbardziej skuteczna.Osobiście nie znam metody skuteczniejszej .Po prostu płomień zmienia barwę w miejscu wycieku.CPS jest dobry do diagnozy.Czy na obiekcie czy ponad sufitem podwieszanym.Metoda z wodorem pokazuje-wskazuje nawet pod każdą izolacją termiczną miejsce wycieku.Dlaczego cząstka ma takie znaczenie podczas szukania nieszczelności?Czym mniejsza tym lepiej podczas takiej ekspertyzy.Wyobrażmy sobie plaster miodu jako instalacje z Cu I cegły wpuszczone do ów instalacji celem poszukiwania nieszczelności.Jeśli chodzi o środki pieniące podstawowe do wykrywania nieszczelności w warunkach zimowych to LUDWIKA mieszam z płynem do spryskiwaczy szyb.A o ultradżwiękach chyba nie muszę wspominać jako wykrywaczach nieszczelności stosowanych w Pszemysłowych zakładach.To na tyle.
  • Odpowiedz

Freezer

2014-02-02, 18:51:55
Nowy użytkownik
LUDWIK - tu sie zgadzam - najlepszy jest ten zielony (chyba miętowy)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa