Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z Ladami

40 Odpowiedzi, 39572 Wyświetleń
Wstecz 1 2

coldtherm

2013-11-09, 20:05:10
Użytkownik
prawda
nie solimy towaru po uboju ponieważ od jakiegoś czasu sa inne sposoby w niektórych aplikacjach wymagających większych nakładów energetycznych. Ale pytanie ... Komu to tłumacze ...
Czy efektywnym jest kisić agregaty w ladach w temp 45 C??
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-11-09, 20:09:03
Użytkownik
barbie napisał(a):Naprawdę jestem w szoku.++++++++++
proszę bez cynizmu bo znaczy to że nie masz lepszych przesłanek
twoja wypowiedź nie wnosi nic...
proponuję skończyć tę przepychankę bo nie pomagamy koledze
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:28:56
Top użytkownik
Mając kolegów w tym temacie zapewne nie zadawali by takich pytań będąc doświadczonymi.Oczywiście że nie należy kisić agregatów.Ale oczywistym jest fakt aby odłączone podpięte do agregatu o wydajności wszystkich urządzeń agregat miał tą samą wydajność.Ale co z tego jak sterowanie nie przystosowane do pracy pod różnymi obciążeniami mocy chłodniczej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 20:47:27 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-11-09, 20:46:07
Zaawansowany użytkownik
Nigdy nie miałem podobnych problemów więc nie mam doświadczenia , jednak "wydaje mi się " że jaka instalacja takie efekty :lol:
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:51:06
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):Nigdy nie miałem podobnych problemów więc nie mam doświadczenia , jednak "wydaje mi się " że jaka instalacja takie efekty :lol:
Być może nie miałeś bo bardziej doświadczeni te problemy zlikwidowali w zarodku?
  • Odpowiedz

mister

2013-11-09, 20:52:27
Zaawansowany użytkownik
należało by zacząć od pytania czy czasem coś nie wdmuchuje powietrza do lady (nagrzewnica,klimatyzacja itp) a druga sprawa czy elektrozawory nie przepuszczają.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 20:57:55
Top użytkownik
Mister gdyby wdmuchiwała zyski ciepła nie było by problemu. z zalodzonymi parownikami.O elektrozaworach nie mamy informacjii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 20:59:26 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

kkk1981

2013-11-09, 21:11:23
Nowy użytkownik
Elektro zawory trzymają.
Co ciekawe sprężarka się wyłancza, bo czujniki są blisko zaworu rozprężnego i trzyma do momentu aż w któreś ladzie temperatura nie wzrośnie. Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.
Nie ma żadnego bezpośredniego nadmuchu na te lady, klimatyzacji też nie ma.
www.eldom-serwis.com.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 21:14:26 przez kkk1981.)
  • Odpowiedz

kkk1981

2013-11-09, 21:12:35
Nowy użytkownik
A co jakby zamontować regulatory ciśnienia ssania za każdym parownikiem?
Co do temperatury końca parowania to ja nie widzę sensu podnoszenia do 12 stopni, bo parowniki po rozszranianiu są suche.
www.eldom-serwis.com.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-09, 21:19:03 przez kkk1981.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-09, 21:19:12
Top użytkownik
Zacznij od regulacji temp.skraplania.
  • Odpowiedz

barbie

2013-11-09, 21:26:43
Top użytkownik
Leszek przeczytaj ze zrozumieniem 1 post-skraplanie jest 14-16 .Polecam elementarz Falskiego .
  • Odpowiedz

awax

2013-11-10, 08:57:25
Top użytkownik
kkk1981 napisał(a):Elektro zawory trzymają.
Co ciekawe sprężarka się wyłancza, bo czujniki są blisko zaworu rozprężnego i trzyma do momentu aż w któreś ladzie temperatura nie wzrośnie. Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.
Nie ma żadnego bezpośredniego nadmuchu na te lady, klimatyzacji też nie ma.

To już chyba rozsądniej byłoby zasterować sprężarkę LP z ustawionym minimalnym czasem postoju a termostatami elektrozawory.
To będzie po prostu mniejsze zło
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-10, 16:49:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):Leszek przeczytaj ze zrozumieniem 1 post-skraplanie jest 14-16 .Polecam elementarz Falskiego .
.Kolego barbie dlatego napisałem aby zacząć od prawidłowej regulacji skraplania.Bo moim zdaniem a nie że tak mi się wydaje ciśnienia dla404-a są zbyt niskie.Mamy jesień.A co będzie podczas srogich mrozów?Parowniki w ladach powinny iść na mokro a niska temperatura skraplania raczej nie jest tego dobrym zwolennikiem podobnie jak proponowane przez Ciebie temperatury parowania dla urądzeń mrożniczych.Zapewne w tak niskich pomiarach dla 404-a mamy problem nie tylko z zamrażaniem parowników ale i powrotem oleju z powodu szybkości przepływu czynnika podczas zmniejszonej wydajności układu spowodowanego ciągłą pracą silnika wentylatora skraplacza.Ja bym się skupił na odpompowaniu czynnika jeśli wszystkie urządzenia osiągną wymaganą temperaturę.Wtedy niektórzy wpadają w panikę bo faktycznie parowniki w końcowej fazie spompowywania czynnika dozbiornika ulegają zaszronieniu.Napisano - Tylko że po jakiś paru minutach oblodzenie wzrasta i już temperatura nie spada.A temperatura czego?A być może sprężarka do dupy? a raczej jej płyta powodująca co chwilowe załączenie sprężarki?Powodując obniżenie temperatury obiektu chłodzonego bez względu na nastawę tego obiektu -obiektów?Sprawdż dyferencjał presostatu wyłączającego układ i sprawność sprężarki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-11-10, 17:55:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-11-26, 21:56:04
Top użytkownik
barbie napisał(a):lada serowa nie zamarza ,bo towar ma mało wody .trzeba podnieść temperaturę końca odszraniania i wszystko będzie działało .
Sam sobie przeczysz.
  • Odpowiedz

properdouble

2014-07-13, 21:43:48
Nowy użytkownik
Czesc
Twoje cisnienie ssania jest zbyt male powinno ono wynosic okolo 3 barow ,masz nie wystarczajaco czynnika lub twoja sprezarka jest typu niskiego cisnienia powrotu ktura jest uzywana w systemach zamrazania, stad tez masz niska temperature parowników.
Ja bym wylaczyl je na noc i rano zalaczyl wszystkie naraz aby wszystkie domagaly sie czynnika i wtedy zprawdzil wziernik.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa