Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

agregat w mroźni - przegrzewa się

21 Odpowiedzi, 20683 Wyświetleń

jacek 64

2013-12-14, 16:17:29
Zaawansowany użytkownik
Witam
Co powinienem sprawdzić w agregacie pracującym przy mroźni ( minus 10 do minus 15 C) . Agregat przegrzewa się . Wyłącza go zabezpieczenie termiczne . Pracuje kilka godzin . Schłodzi komorę do minus 12 a potem go wyłącza termik .
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-12-14, 16:59:46
Użytkownik
od kiedy urządzenie zachowuje się w ten sposób?
czy mierzyłeś prądy sprężarki?
porównaj je z katalogowymi
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 19:18:44
Top użytkownik
1-Przegrzanie
2-ilość czynnika
3-filtr
4stycznik
5-olej lub nie
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-12-14, 19:34:27
Top użytkownik
może zbyt mocno naciągniente paski klinowe ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 20:01:59
Top użytkownik
barbie napisał(a):może zbyt mocno naciągniente paski klinowe ? .
Zazwyczaj pękały i nie posiadały zabezpieczeń termicznych?
  • Odpowiedz

barbie

2013-12-14, 20:36:17
Top użytkownik
może jest problem z kopertą ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 20:53:16
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):
A to ciekawe... skąd ty to wszystko wiesz? Smile
Wy się domyślacie a wiem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 21:13:20
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):
A to ciekawe... skąd ty to wszystko wiesz? Smile
Pisząc Ty o kim myślisz mg?
  • Odpowiedz

barbie

2013-12-14, 21:19:18
Top użytkownik
to pracuje na amoniaku ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 21:51:48
Top użytkownik
Może tacy fachowcy jak barbie zwrócili by uwagę na temat mrożni a raczej na temperaturę mrożni.Osobiście mówiąc to nie mrożnia.A zakres temperatur wskazuje na przejściówkę do szokówki.A docelowa temperatura +2 stopnie
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-14, 22:01:37
Top użytkownik
barbie napisał=jesli sprezarka jest tlokowa i zuzyta czasami pomaga zmiana kierunku obrotow silnika wtedy cisnienie oleju troche sie zwieksza.Czy odpowiedż jest pod wpływem doświadczenia?
  • Odpowiedz

jacek 64

2013-12-19, 20:16:46
Zaawansowany użytkownik
Witam kolegów . Nie miałem czasu aby ją opisać . Teraz wyjaśniam . Zgłoszenie miałem telefoniczne , że przegrzewa się sprężarka . Ale klient nic nie mówił o innych objawach. na miejscu okazało się że uszkodzony jest układ odladzania. Upalił się styk na bezpieczniku. Nie było kilkunastu cykli odszraniana. Parownik zmienił się w jedną bryłę lodu i śniegu. Stąd przegrzewanie się sprężarki . Musiałem na stałe podłączyć grzałki pod zasilanie , wyłączyć sprężarkę . Po 7 godzinach wszystko się odlodziło. Wymieniłem popalone styki . Układ hula . Z 6 grzałek w parowniku dwie są uszkodzone . Od biedy może chodzić . Ale będę szukał grzałek . Są to dwa pręty - układ podwójny. długość około 2,5m . W jednej hurtowni to mają . Ale transport tak długich elementów będzie droższy od grzałek .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-20, 18:58:06
Top użytkownik
mg napisał(a):Jesteś pewny, że przyczyną skutku awarii był brak odbioru ciepła na chłodnicy?
Przypuszczam że powodem przegrzewania był i będzie nieprawidłowy obieg oleju związany z bardzo dużym obniżeniem wydajności.Brak smarowania.Podstawowo należy zapytać o jakim termicznym rozmawiamy.Prądowym czy temperaturowym.Na gazowej podczas niemal spompowywania czynnika bo zawór przymknął na maksa?Z powodu braku odtajania niejednokrotnie nie skutecznego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-12-20, 19:04:33 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-12-20, 20:54:52
Użytkownik
nietypowa dłużyca to 6 metrów a nie 2,5
myślę że dostaniesz takie w wielu hurtowniach a jeśli nie to:
termorad zgogluj to producent i zrobi ci każde cudo na patyku
u nich przesyłka nie będzie kosztować 250
  • Odpowiedz

jacek 64

2013-12-20, 21:18:21
Zaawansowany użytkownik
Przy uszkodzeniu układu odszronienia - pojawia się lód na parowniku. Każda cykl pracy powodował kolejne odkładanie się lodu. Po przekroczeniu pewnej granicy oblodzenie działa jak izolator . Odparowanie następuje coraz dalej i czynnik zalewa sprężarkę powodując jej nagrzanie
  • Odpowiedz

mister

2013-12-20, 22:54:04
Zaawansowany użytkownik
co ty pieprzysz , jak parownik się zaszroni to sprężarka wygląda jak bałwan.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-21, 17:19:59
Top użytkownik
mister napisał(a):co ty pieprzysz , jak parownik się zaszroni to sprężarka wygląda jak bałwan.
To fakt i nie zawsze przyczyną jest uszkodzenie 20procent grzałek .Istnieją także inne przyczyny które skutkują zalodzeniem.Np uszkodzona czujka końca odszraniania-Niedobór czynnika-Uszkodzony EZX w układach-uszkodzona czujka pomieszczenia wiodąca-zbyt duża sprężarka i wiele innych przyczyn.Do wymiany 2 grzałki i nastawy presostatów do sprawdzenia napewno.
  • Odpowiedz

jacek 64

2013-12-21, 20:16:54
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):co ty pieprzysz , jak parownik się zaszroni to sprężarka wygląda jak bałwan.
Jeżeli przyjeżdżam do klienta - i zastaję bryłę lodu i szronu na parowniku a sprężarka jest gorąca tak że wyłączyło ją zabezpieczenie termiczne - to znajdź wytłumaczenie - a nie rzucaj pieprzem ......... Stwierdzam stan zastany . Po naprawieniu zasilania układu odszraniana , sprężarka pracuje z temperaturą około 30 st C. A w mroźni panuje założona temperatura minus 15 stC . I parownik się nie zaszrania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-22, 20:27:33
Top użytkownik
jacek 64 napisał(a):
Jeżeli przyjeżdżam do klienta - i zastaję bryłę lodu i szronu na parowniku a sprężarka jest gorąca tak że wyłączyło ją zabezpieczenie termiczne - to znajdź wytłumaczenie - a nie rzucaj pieprzem ......... Stwierdzam stan zastany . Po naprawieniu zasilania układu odszraniana , sprężarka pracuje z temperaturą około 30 st C. A w mroźni panuje założona temperatura minus 15 stC . I parownik się nie zaszrania.
Zamiast stwierdzać stan zastany poszukaj jego przyczyn.Sprawdż ilość czynnika?Zalewanie ciekłym czynnikiem nie doprowadza do podwyższenia prądu pobieranego przez sprężarkę.Jestem przekonany że wrócisz do miejsca awarii.Bo zlikwidowałeś tylko jej skutek a nie przyczynęmg ma rację że to nietrzyma się TKZ. kupy
  • Odpowiedz

jacek 64

2013-12-23, 21:17:03
Zaawansowany użytkownik
Stycznik sterujący agregatem jest dobry. Gdyby był uszkodzony np. jeden styk wtedy nastąpił by gwałtowny wzrost wartości prądu na pozostałych fazach i bezpiecznik rozłączył by układ . Uszkodzony był styk na bezpieczniku od grzałek. Jeżeli grzałki nie odladzały parownika - to doszło do oblodzenia . Nie szukajcie nadsubtelnych przyczyn. Jeżeli parownik jest oblodzony - to jakie zjawiska zachodzą w układzie ? Czy zawór jest cały czas otwarty , a w komorze wzrasta temperatura bo nie ma wymiany na parowniku ? Agregat cały czas pracuje .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-23, 21:55:24
Top użytkownik
Napisałem=1-Przegrzanie
2-ilość czynnika
3-filtr
4stycznik
5-olej lub nie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa