Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

adaptacja pomieszczenia na mroźnię

15 Odpowiedzi, 12611 Wyświetleń

spoxsik

2014-02-20, 18:21:02
Nowy użytkownik
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Planuję wykonać w swoim domu mroźnie (Na dzień dzisiejszy korzystamy z 7 zamrażarek skrzyniowych). W pomieszczeniu o kubaturze 20m^3. (4x2x2.5) chciałbym aby temperatura w mroźni była taka jak w zamrażarkach czyli poniżej -20.
Pomieszczenie jest wewnątrz budynku ogrzewanego jest wybudowane z suporeksu, w żaden sposób nie ocieplone. Mroźnia będzie otwierana około 3 razy w tygodniu

Kupiłem 2 agregaty chłodnicze bitzer 2Q -4.2 z czego jeden jest sprzężony z wymiennikiem ciepła Do tego dostałem duży skraplacz.

Chciałbym żeby odebraną energię cieplną ze sprężarki połączyć z buforem CWU.

I teraz pytanie do Państwa żeby mieć jakąś wiedzę przed spotkaniem z chłodniarzem.

1. Czy jest możliwość ocieplenia od wewnątrz płytami z izotermy samochodowej/ styropianem (co lepsze lub co innego polecacie)
2. Czy podany typ agregatu "da radę" i czy będzie to oszczędniejsze od zamrażarek skrzyniowych
3. Do jakiej temperatury jest w stanie nagrzać CWU takowy agregat, i czy ma sens zaprzęganie do tego agregatu.
4. Czy w mroźni można stosować półki drewniane
5. Jaki byłby koszt wg Państwa na podłączenie instalacji (robocizna+ niezbędne elementy). (Odległość od zasobnika CWU 4m, odległość agregatu od pomieszczenia 1m

Zdjęcia elementów jakie zakupiłem. dla odniesienia powiem że skraplacz znajduje się na całym podeście w drzwiach rozsuwanych VW T4 , sprężarki są w bagażniku w T4

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie na temat mojego pomysłu

Pozdrawiam
Jędrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-16, 19:33:41 przez spoxsik.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-20, 18:46:11
Top użytkownik
Jak sprawdziłeś agregaty przed zakupem ? .
  • Odpowiedz

spoxsik

2014-02-20, 19:02:45
Nowy użytkownik
Są to agregaty od znajomego z czego 1 pracował w lodziarni tylko w sezonie (ten razem z wymiennikiem) a drugi jest zapasowy nigdy nie używany. w przypadku gdyby nie działały albo szybko się sypneły mam możliwość oddania ich i odzyskania pieniędzy. Sam ich nie sprawdzałem i nie mam pomysłu jak sprawdzić "na sucho"
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-20, 19:08:04
Top użytkownik
na jaki czynnik są agregaty ? .
  • Odpowiedz

spoxsik

2014-02-20, 19:18:59
Nowy użytkownik
wg noty katalogowej którą do nich otrzymałem zakres dla chłodzenia i głębokiego mrożenia obsługują:
R12, R22, R502, a dla klimatyzacji R12

Uprzedzając kolejne pytania
Model poprzedni BHS 592;
Silnik 3kW;
obj skokowa przy 1450 m^3/h 22,14
obj oleju 1,75l
liczba cylindrów 2
waga 85kg
przewód ciśnieniowy 16mm
przewód ssawny 28
prąd obc 15,5/9 (zależy czy 230/400V)
prąd rozruchu 72,5/42 A

wymiennik ciepła jest wykonany z pojemnika na czynnik
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-20, 20:14:05
Top użytkownik
te trzy czynniki są wycofane .
  • Odpowiedz

spoxsik

2014-02-20, 20:16:23
Nowy użytkownik
i nie ma żadnych zamienników na to czy jest szansa aby te sprężarki na czymś chodziły. bo nie wiem czy oddawać je czy nie zapłaciłem za całość 2300
  • Odpowiedz

wit

2014-02-20, 20:46:12
Top użytkownik
analogia... kupiłem tanio silnik od starego parowozu... -czy da radę zamontować go mojego fiata pandy ?

pewnie radę da -ale to wyższa szkoła jazdy i tylko sztuka dla sztuki.

z duża biedą agregaty pójdą na r134 -ale to się nie nada do mroźni a jedynie do plusówek. ekonomicznie jak silnik od czołgu zamontowany do roweru.... weź chłodniarza który Ci podobiera PASUJĄCE urządzenia.

niestety za 2 tysie tego nie zbudujesz.

izolacja ze starej izotermy... da radę ale doskonałość tego będzie... jak starej izotermy -czy da się zbudować dom z błota... ? da się -ale kto w tym będzie chciał mieszkać ?

półki do mroźni z desek ? a lubisz bakterie ?

koszt sensownej instalacji + sensowne elementy -końcowa cena zależy jak bardzo sensowne i ile elementów używanych ile nowych. i nikt rozsądny nie poda tego w ciemno nie widząc obiektu i nie mając wiedzy jak wykonana izolacja. koszt -to także odpowiedzialność za prawidłowe działanie. wiec sporo wyżej niż to co dałeś za bezsensowne agregaty.

izolacja koszt dodatkowy. dobra izolacja -koszt spory -nawet większy niż urządzeń. zła izolacja (np wskutek oszczędności) duże zużycie prądu i woda płynąca po ścianach lub wręcz zamarzające i walące się ściany wokół mroźni.
  • Odpowiedz

mg

2014-02-20, 20:57:28
Top użytkownik
Dziwne, a może typowe? Dylematy pojawiają się po fakcie dokonanym. Typowa rzeźba w...
Czy nie sądzisz, że bardziej rozsądnym rozwiązaniem byłoby spotkanie z chłodniarzem przed zakupem niebezpiecznego, bezużytecznego złomu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-20, 21:04:28 przez mg.)
  • Odpowiedz

spoxsik

2014-02-20, 21:08:10
Nowy użytkownik
Ok dziękuje za odpowiedzi liczyłem że będę mądrzejszy ale tak jak wyżej Panowie napisali zaczekam na chłodziarza
Agregaty kupiłem po sprawdzeniu po ile chodzą na allegro i wydawało mi się atrakcyjnie. ale jak to mówią jak nie utopisz to się nie nauczysz
dziękuje serdecznie i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

mg

2014-02-20, 21:28:18
Top użytkownik
Mroźnie to dość wymagający temat, tworzenie ,,z tego co na magazynie" zazwyczaj kończy się porażką nie koniecznie chłodniarza. Smile
  • Odpowiedz

romek

2014-02-21, 21:56:14
Nowy użytkownik
jako zamiennik możesz użyć R422
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-22, 17:17:55
Top użytkownik
barbie napisał(a):te trzy czynniki są wycofane .
Czynniki tak.Ale nie agregaty.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Freezer

2014-03-16, 20:08:07
Nowy użytkownik
jako zamiennik możesz użyćkazdy dowolny freon... kwestia oleju i tego jakie parametry to coś osiągnie Wink
  • Odpowiedz

coldtherm

2014-03-17, 06:27:29
Użytkownik
jakie to typowe że sprytny inwestor dobiera duży skraplacz do profesjonalnie złożonego twin-a
teoretycznie wszystko da się zdobić pytanie czy warto płacić później to w energii elektrycznej
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa