Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000

46 Odpowiedzi, 40375 Wyświetleń
Wstecz 1 2

TOMEK1

2014-04-16, 06:48:16
Użytkownik
Układ szczelny szczelny zamontowałem zawor Schrodera w dolnej części skraplacza, Porzedmuchałem skraplacz azotem (wykeciało ok litra starego oleju, wymieniłem odwadniacz,i całość czynnika. Uklad pracuje ciśnienie na tłoczeniu 18 na starcie ,do 16 na końcu wymrażania tunelu.Zwiększylem prog wyłączania układu z -0,5 bar na -0.1 bar.Tylko że za każdym razem było tak samo.Urządzenie pracuje poprawnie a po tygodniu wyłączane jest przez HP.
Panie Klimatolog na tym forum oczekiwałem, porady ,z nadzieją że łączy ono ludzi z podobnymi zainteresowaniami,i wykonywanym zawodem .
Zadałem dwa pytania
-co może być przyczyną stopniowego wzrostu ciśnienia do takiego że że urządzenie wyłączane jist przez presostat HP
- ocenę mojego sposobu postępowania z odzyskiem i ponownym użyciem 404A
czynności .
Temat opisałem dokladnie sugestie że temperatura ma wpływ na skraplanie, że o tym nie wiem,kompletna bzdura. Radzilem Panu żeby wrocił,Pan do nieodrobionych lekcji z termodynamiki.
Zamiast odpowiedzi na którekolwiek z pytań to Pan zadaje mi pytania probując mnie obrazić.Nie czyta Pan ze zrozumieniem,a retoryka na poziomie forum gminnego w sprawie odwołania wójta.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-16, 18:51:54
Top użytkownik
Może nie czytam ze zrozumieniem.Ale Od 1983 roku radzę sobie z problemami w układach chłodniczych.Kolego gdybyś posiadał wiedzę z dziedziny termodynamiki to bym się dzisiaj nie wypowiadał,tylko ukłonił Tobie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-04-16, 19:36:17
Użytkownik
Jeśli chodzi o wyrzucanie HP to w 99% przypadkach nie ma wiekszej filozofi bo albo brudny skraplacz i nie mam tu na myśli, ze korzuch na lamelach bo czesto i gęsto patrzy sie tylko powierzchownie ale trza sprawdzic co pomiedzy nimi ..., uszkodzony wentylator, zatkany układ (filtry, element rozprężny, załamania rur itp) zgodze sie z Klimatologiem opis awari to totalny chaos, jak wygląda prowadzenie rur są syfony i spadki? moze gdzies Ci sie olej osadza i nie wraca mogło to też być przyczyną zatarcia poprzedniej spreżarki ... układ układowi nie równy dlatego ważne są szczegóły w których najczesciej tkwi diabeł. Presa LP ustawił bym na 0.2-0.3 nie na podciśnienie to katorga dla kompresora.
  • Odpowiedz

barbie

2014-04-16, 20:33:15
Top użytkownik
ja bym przerobił sterowanie z odsysania na termostat .
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-16, 20:47:19
Użytkownik
Oprócz termodynamiki ,mechanika płynów ,podstawy konstrukcji maszen chemia fizyka i kindersztuba.
nie jestem,znawcą termodynamiki ale kiedyś to zaliczyłm i nie na tajnych kompletach,
Ktoś powiedział że pytający wie więcej od pytanego ,gdy na zadane pytanie nie otrzyma odpowiedzi.
Ja swoją historię z chlodnictwem zacząłem w 1980r jako zwykły monter po technikum chlodniczym w Stoczni Lenina jeszcze przed strajkiem.,Potem trochę się uczylem ,pracowałem w chłodnictwie przemysłowym,(amoniak)18lat jako dyrektor d/s technicznych w chłodni (2 MW).W pewnym momencie stwierdziłem że moi pracodawcy nie są wobec mnie lojalni. Teraz mam swoją firmę i też sobie radzę (zresztą mówią że "dziwka" też sobie nieźle radzi). Pracujemy w dużych firmach z amoniakiem. Chlodnictwa malego i średniego staramy się uczyć ,robimy postępy . Ja osobiście nie mam oporów przyznać się ,że czegoś nie wiem ,potrafię .
Np. Ile kosztowało mnie zasięgnąć opini w w/w sprawie moich znajomych a zarazem konkurentów na rynku.
W myśl zasady kto pyta nię błądzi - moje wystąpienie na tym forum.
Moją ogólną zasadą w dzialaniu firmy poprzedniej i obecnej jest człowiek i jego wiedza .Ja jestem bogaty ich mądrością , umiejętnościami i doświadczeniem, i odwrotnie . To by było na tyle w temacie .
  • Odpowiedz

mg

2014-04-16, 20:57:43
Top użytkownik
Moja sugestia: do prześwietlenia układ regulacji ciśnienia sprężania. Zawieszający się presostat, przegrzewający się silnik wentylatora skutkując rozłączeniem zabezpieczenia termicznego uzwojeń, słabe połączenia elektryczne w obwodzie wentylatorów, itp.
Powodzenia
  • Odpowiedz

mg

2014-04-16, 21:03:20
Top użytkownik
23 bary HP podczas normalnej eksploatacji przy temperaturze otoczenia około 10' C???
Powietrze po skraplaczu zimne?
  • Odpowiedz

mg

2014-04-16, 21:23:24
Top użytkownik
Trochę chaosu w twoim opisie usterki...Powietrze w układzie raczej wykluczam. Czy masz coś pomiędzy sprężarką a skraplaczem? Może być zator na linii tłocznej. Zmierz ciśnienie hp na sprężarce i na tym nowym zaworze po skraplaczu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-17, 16:45:06
Top użytkownik
skraplacz czysty ,AKV w porządku, ewentualnie olej w skraplaczu .Napisałeś TOMEK1.Co na to sterownik?Wyświetla alarmy?Jeśli nie dlaczego?.Proponuję zmierzyć temperaturę i ciśnienie pomiędzy linią tłoczną za zbiornikiem i przed oraz tą samą wartość przed i za skraplaczem.Nie wspomnę o podstawach przed i za filtrem oraz innymi elementami układu.
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-04-17, 17:03:12
Moderator
Tomek1, czy Twoje manometry mają opcję rejestracji parametrów? Może warto też z tego skorzystać? Wiadomo, że czas to pieniądz, ale może warto ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Freezer

2014-04-17, 20:28:43
Nowy użytkownik
a może po prostu skoro układ pracuje na podciśnieniu - to zaciąga powietrze i po tygodniu mamy efekt w postaci ciśnienia skraplania... a ze kolega ściaga czynnik odstawia żeby wystygł i napełnia cieczą - pierwsza klasa
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-26, 06:27:06
Użytkownik
Oj panowie doradzający.Wczoraj wasze dziecko jadło ser za 30- złotych.Jutro Smalec?Co do smalcu nic do niego nie mam.Ale na garbach waszego doświadczenia tworzycie FIRMY KRZAKI.

O.K. tak można pomyśleć Ale co to jest dla Ciebie "Firma Krzak " nie płaci podatku ,brak zielonej karty ,brak sprzętu ,umiejętności ,co jeszcze?. Może brak kochanki.
To że montażem klimatyzacji zajmują się hydraulicy,przyjmuję do wiadomości często na zlecenie chłodniarzy To jest norma montaż 200zł-400zł) tylko że pracuje na czarno . Trudno w to wejść bez ukladu o rachunk powykonawczy jest zupełnie inny. Takie są realia .Ale też jest inne chłodnictwo duże amoniakalne gdzie są pieniądze.Można tego doświadczyć pracując np. dla dużych firm skandynawskich ,niemieckich.(Chłodnie ,Zamrażarnie owoców,Zakłady produkcyjne,etc.)Czesto jest tak że masz kontrolę z ich strony przez supervisor'a .Człowieka znającego się na wszystkim.Pomijając fakt że często wykonujesz i myślisz za niego ,to i tak zarabia więcej niż Ty .Gość odcina kupony od twojej pracy., a jego stanowisko i opinia jest niepodważalna.Wystarczy mieć wiedzę ,doświadczenie,znajomość angielskiego by urobić sobie takiego człowieka,wtedy on sprzedaje Twoje pomysły jako swoje ,a Ty możesz pracować z reguły do czasu jak skończy mu się kontrakt. potem jest następny i znowu,Rozmawiałem niedawno z duńczykiem i dowiedziałem się że Danfoss ma swoją szkołę gdzie kształcą ludzi np.kierunek chłodnictwo pod kątem wykorzystania ich wyrobów .Muszę stwierdzić że daleka droga przed nami.U nas kształci się ludzi przez teorię ,tam teoria ukierunkowana jest na produkt.
Dla mnie wypowiedź Freezer'a jest potwierdzeniem moich przypuszczeń ,mimo że stwierdziłemże układ jest szczelny (był spadek 0.3 bar dalej można to różnie interpretować prawo Boyla Mariiotta). Zauważam pewną prawidłowość że ciśnienie skraplania powoli ale stale rośnie,Po wykonaniu prac wentylatory zaczely pracować po ok pół minuty ,teraz praktycznie wraz ze sprężarką.Mimo że nie mam zgłoszenia awarii wciąż się denerwuję na dźwięk telefonu..

a ze kolega ściaga czynnik odstawia żeby wystygł i napełnia cieczą - pierwsza klasa

wiem że tak należy postępować w przypadku czynników jednorodnych a jak się to ma w przypadku zoopotropowych ?Kiedy możesz powiedzieć gościowi ,który twierdzi że czynnik do wymiany (postępując jak ja). Dla tych co nie lubią czytać za dużo .Mam podejrzenie że jest powietrze w instalacji. Ściągam calość czynnika ,butle schładzam ,po czym otwieram zawór przez ok. 10 sekund (gaz).Napełnienie instalacji ciekłym czynnikiem.czy np. powtórzenie sekwencji 3-4 krotne dyskfalifikuje czynnik. i jego właściwości,Czynnik R404A .Nie interesują mnie opinie teoretyków typu ....log
  • Odpowiedz

MarioO

2014-04-26, 16:42:58
Zaawansowany użytkownik
Trzeba by się zastanowić dla czego padła pierwsza sprężarka bo to może być kluczowe w tym przypadku Oczywiście mogła umrzeć śmiercią naturalną. Jeśli sytuacja się powtórzy i wywali HP podnieś LP do 0,3 i wtedy przerób sterowanie on /off przez termostat Odessanie do -0,5 za nisko a szybko narastające ciśnienie i załączenie do ponownego odessania też może dać do myślenia(np zalewana chłodnica i w efekcie wywala hp) Niema pewności czy ta pierwsza sprężarka ze spalonym uzwojeniem nie jest dodatkowo zatarta(1L oleju w skraplaczu) Ogólnie układ jest wydolny?ile pracuje ile odpoczywa?Produkcja 24h? Czy przed wymianą sprężarki to Ty serwisowałeś urządzenie?Hmm bez śliny na palcu i dotknięciu tłocznej i ssącej to wróżenie z fusów Big Grin

" wciąż się denerwuję na dźwięk telefonu.." znam to
Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-26, 17:54:54 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-26, 21:03:26
Użytkownik
Trzeba by się zastanowić dla czego padła pierwsza sprężarka bo to może być kluczowe w tym przypadku Oczywiście mogła umrzeć śmiercią naturalną. Jeśli sytuacja się powtórzy i wywali HP podnieś LP do 0,3 i wtedy przerób sterowanie on /off przez termostat Odessanie do -0,5 za nisko a szybko narastające ciśnienie i załączenie do ponownego odessania też może dać do myślenia(np zalewana chłodnica i w efekcie wywala hp) Niema pewności czy ta pierwsza sprężarka ze spalonym uzwojeniem nie jest dodatkowo zatarta(1L oleju w skraplaczu) Ogólnie układ jest wydolny?ile pracuje ile odpoczywa?Produkcja 24h? Czy przed wymianą sprężarki to Ty serwisowałeś urządzenie?Hmm bez śliny na palcu i dotknięciu tłocznej i ssącej
to wróżenie z fusów big_smile

Dzięki za podpowiedź . Teraz układ pracuje . (zmiejszyłem lp z -0.5 na -0.1) Jest to tunel zpychowy .i ocenę pracy wystawiają brygadziści w tym przypadku same kobiety . Z kobietami wiadomo jak jest .Idziesz do kiosku po gazetę 10 minut tolerancja na spotkanie ze znajomym następne 10min. a potem gdzie byłeś?Te Panie wiedzą ile czasu potrzeba na wymrożenie produktu.I mimo tego że mam problem starają się być powściągwiwe w swoich komentarzach.W oczku spręzarki widać poziom oleju ,pondto jest sprawny prsesostat różnicowy.Wcześniej opisałwm że uszkodzenie uzwojenia miało charakter przebicia do masy (zwarcie)nie było skopconych cewek i jak słusznie sugerujesz mogło to być przyczyną częstych startów urządzenia po osiągnięciu zadanej temperatury/
Dzięki Mario
  • Odpowiedz

wit

2014-04-26, 22:22:11
Top użytkownik
olej -żadne tam "nie było skopconych cewek" -tylko test zakwaszenia.

lp -podnieś.
poza bardzo intensywnym zamrażaniem -gdzie normalna temp odparowania jest rzędu -50*C nie ma sensu schodzić z nastawami LP na wakum.
jeśli mroźnia -25 -odparowanie -30-kilka -to spoko możesz ustawić na 01 -0,2 bar .
z tunelem zamrażalniczym -czasem -rzadko trzeba na lekkie wakum.

tunel do schładzania -ustawianie na wakum to absurd.

masz 3 opcje.
-coś jakiś zawór -regulator ciśnienia itp pomiędzy tłoczeniem sprężarki i skraplaczem -i się przycina pewnie nie ma nic takiego... bo byś zauważył. chyba, że urwany grzybek zatyka zawór...

-nieszczelność na ssacej -i układ pracujący /pozostający na wakum -podsysa powietrze - można zdiagnozować -i to na kilka sposobów... np. zamiast robić wątpliwe próby na wakum przez pół godz -zrób porządną próbę azotową... to chyba najprostsza metoda.

-lub w skraplaczu zalega olej i drastycznie zmniejsza wymianę ciepła -duża ilość oleju trafiająca ze skraplacza do tzr może dodatkowo zapychać dyszę i powodować alarmy/wyłączenia LP.

weź po ściągnięciu czynnika wlutuj na max schrederów i mierz w różnych punktach układu ciśnienia -COŚ CI WYJDZIE...
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-27, 14:42:15
Użytkownik
Jest to tunel zamrażalniczy ustawiłem na -0,1 bar ale ustawię jak sugerujesz na 0.1 w plusie.
przed skraplaczem jest anakonda za zbiornik,odwadniacz (mimo że nie wykazywał zapchania ostatnio wymienilem.
W dolnej częćści kolektora wlutowałen zawór Schradera ,wypchałem azotem ok litra oleju .
próbę ciśnieniową przeprowadziłem 16bar ubytek po trzech dniach 0,3 bar różnica temperatur .Ni w pięć ni w dziesięć)Sprawdzałem pianą kolana na chłodnicy też nic nie pokazuje.
Gość ktory montował chłodnicę nie przewidział że kiedyś przy niej coś będzie robić np.wymiana grzałek.Jest tak że zarówno z lewej i prawej strony po demontażu obudowy bocznej chłodnicy ledwo włożysz rękę.
Na tej chlodnicy miałem przypadek że przewód grzałki dotukal kolanka w końcu przetarł się i w wyniku zwarcia nastąpiło rozszczelnienie. Lutowanie na lusterko ,olej w chłodnicy . trzy podejścia ,za każdym razem azot W końcu wkurzyłem się wmontowałem w chłodnicę zawór ,podłączylem pompę i podczas lutowania starałem się utrzymać podciśnienie ok.-0.1 bar . W końcu się udało . Koledzy radzili mi by dać większe ciśnienie azotu że w końcu gdzieś pier...nie . Tylko jak sobie pomyślę że sprawdzi chłodnicę w kilku miejscach to myślę o kuracji u psychiatry.
Kolego jak przeczytasz moje posty wyżej takie były moje przypuszczenia.
Dzięki pozdrawiam.
  • Odpowiedz

jack63

2014-04-28, 11:14:23
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź pojemność kondensatora silnika wentylatora skraplacza.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-28, 18:58:40
Top użytkownik
Posty nasuwające przyczynę.NR-2-12-13-14-29.Nadal twierdzę że prawdopodobną przyczyna tkwi albo w presostacie LP wyłączającym układ albo HP.Zrób jak napisał barbie.Bynajmniej na jakiś czas.Czyli stycznik sprężarki rozłączony bezpośrednio przez temperaturę bez pośrednictwa presostatu odpowiadającego za spompowanie układu.Proszę nie mylić z presem LP zabezpieczającym przed niskim ciśnieniem w układzie.
  • Odpowiedz

mg

2014-04-28, 20:00:38
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Posty nasuwające przyczynę.NR-2-12-13-14-29.Nadal twierdzę że prawdopodobną przyczyna tkwi albo w presostacie LP wyłączającym układ albo HP.Zrób jak napisał barbie.Bynajmniej na jakiś czas.Czyli stycznik sprężarki rozłączony bezpośrednio przez temperaturę bez pośrednictwa presostatu odpowiadającego za spompowanie układu.Proszę nie mylić z presem LP zabezpieczającym przed niskim ciśnieniem w układzie.
Podobno Kossakowski chce zrobić program o tobie, kiedy emisja?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-28, 20:17:04
Top użytkownik
Przegapiłeś sprawę.A raczej kieszonkowe na zadatek do biletu?
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-29, 20:50:33
Użytkownik
Układ działa zwiększyłem ciśnienie na presostacie LP..Dyferencjał zał/wył z dwóch na cztery stopnie ,
podejrzewam małą nieszczelność po stronie niskiego ciśnienia.
Rozmawiałem dzisiaj z duńczykiem odnośnie możliwości studiów na uczelni sponsorowanej przez Danfoss.
Nie ja ale syn.kończy naukę na etapie inżyniera,dobra znajomość angielskiego..Zobaczymy.
Nasze władze doprowadziły do upadku szkolnictwa zawodowego tego opartego o rzemiosło (czeladnik mistrz) i zawodowego opartego o szkoły zawodowe ,technika.studia inżynierskie.
Nie zgadzam się z komentarzami że ktoś kto pyta o cokolwiek, zabiera nam chleb,
.Na Naszej Klasie ustaliłem że z mojego rocznika dwie klasy technikum chłodniczego ,jedna liceum, w czynnym chłodnictwie pracuje teraz 12 osób.(12/90). Były też klasy zasadnicze tu nie pytałem,
Nieliczna grupa jeśli chodzi o dany rocznik,ale jest tak żejeśli pracujrsz w chłodnictwie spotykasz ludzi starszych młodszych .których wcześniej nie znałeś a kończyli tą szkołę,Wystarczy powiedzieś Franek ,Ciapek ,Edek ,Fred ,Rzeszuto,Seweryn,,Bialek,Zielińska Klempa ,Myga Leman ,Ko itd. by w ciągu pięciu minut nadawać na tych samych falach.(wymieniłem ksywy i nazwiska nauczycieli w pozytywnym kontekście).
Mało tego jak byłem odpwwiedzialny za zakład po dwudziestu latach jeździliśmy z pracownikami (o różnych specjalnościach ) dokształcać sie w tej szkole.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa