Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozprężny

5 Odpowiedzi, 5125 Wyświetleń

czesio26

2014-05-04, 12:32:31
Użytkownik
Witam kolegów.
Mam zapytanie,a mianowicie chodzi mi o to,czy w zbiornikach do chłodzenia mleka konieczne jest stosowanie zaworów rozprężnych z zewnętrznym wyrównaniem ciśnienia?
Bo widzę,że różnie producenci do tego podchodzą,montowane sa TEX 2 jak i TX 2.
A zawór bez wyrównania zewnętrznego jest trochę tańszy i czy jego zamontowanie zamiast TEX będzie miało jakiś wpływ na wydajność ??? czy inne parametry???
Zbiorniki o pojemność 2-4 ton,chodzące na jednym,czasami na dwóch zaworach.
I jeśli zachodzi konieczność wymiany to ja zamieniam na TX a rurkę tą 6 mm zaspawuję i jakoś nie widzę różnicy w wydajnośći.
Jakie sa wasze opinie??
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-05-04, 18:29:42
Moderator
Zawor z zewnetrznym wyrownaniem cisnien ma byc podłaczony rurka 6 do ssania.
Zawory bez podłaczania rurki 6 maja wewnetrzne wyrownanie cisnien.
  • Odpowiedz

barbie

2014-05-04, 20:21:06
Top użytkownik
Technika chłodnicza Poradnik Tom 1 strona 214 .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-06, 18:17:22
Top użytkownik
Kolego barbie prawie wszystko się zgadza co napisał człowiek któremu uległeś.Strona 13-sta.Wiele poradników posiada błędy.Tak że i ten.Napisane w podręczniku Tom-1-rwszy.Jeżeli jednak doprowadzić po membraną niższe ciśnienie z końca parownika wówczas nastąpi większe otwarcie zaworu.I ztym się zgadzam.Na stronie 212Autor powinien napisać że strefa przegrzania regulowana śrubą regulacyjną ma wyłącznie zakres dostrojenia układu chłodniczego.A przegrzanie jest efektem doboru wielkości parownika i sprężarki.Np.za duży parownik w stosunku do agregatu oznacza duże przegrzanie.Dochodzi do tego długi rurociąg i regulacja zaworem nic nie da.Fakt.Poradnik dedykowany.Nawiązując do tematu czesio 26 uzasadnij ten brak różnic(Czasy pracy urządzenia-Ciśnienia i pobory prądów urządzenia mnie interesują przed tuningiem i po)
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Mechanik

2014-05-22, 18:24:10
Nowy użytkownik
czesio26 napisał(a):Witam kolegów.
Mam zapytanie,a mianowicie chodzi mi o to,czy w zbiornikach do chłodzenia mleka konieczne jest stosowanie zaworów rozprężnych z zewnętrznym wyrównaniem ciśnienia?

Jeśli nie ma rozdzielacza na wtrysku i większych spadków ciśnień na parowniku to zazwyczaj będzie zawór bez wyrównania ciśnienia. Z tego co pamiętam to jakoś nie widywałem wyrównań przy zbiornikach mleka(typowe, kilkaset litrów). Chyba że masz do czynienia z jakimiś zbiornikami o dużych pojemnościach(kilka tysięcy litrów), wtedy może być inaczej.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa