Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z ladą chłdoniczą R404A

19 Odpowiedzi, 16158 Wyświetleń

Bock

2014-07-02, 06:47:56
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Naprawiam po kimś starą ladę. Problem jest z ciągłym zamrażaniem parownika. Zaczęło się od wymiany sterownika, bo stary się uszkodził, ale problem z zaladzaniem był w niej od zawsze. Lada składa się z 2 części ( 2 parowniki) pierwszy ma ok 160cm drugi 180cm. Obieg powietrza wymuszony wentylatorami. Całośc sterowana jest jednym sterownikiem który załącza cewkę elektrozaworu Na początek wymieniłem agregat stary CAJ 4519z HR (404) wydał mi się za mocny dla takiej lady i wymieniłem go na mniejszy Aspery UNJ 9226GK. Pochodziło z miesiąc ok i zaś zaczął zarastać lodem. Rozkręciłem ostatnio zawory tzr wewnątrz dysza 3 więc wymieniłem oba na TS2 z dyszami 00. Temat powrócił po 6 dniach z zalodzonym parownikiem. Parametry pracy układu:

Na wyjściu pierwszego parownika(160cm) 3,6-4,0 bara,
na 2 parowniku (180cm) 3,4-3,6bara.
Ciśnienie zasysane prze agregat LP = 3-3,2 bara.
Wentylator sterowany presem Hp przy 18barach załaczony.
Wziernik pełny/ filtr cieczowy wymieniony
Agregat wyłącza się po odessani gazu.
Dodam jeszcze że czujnik sterownika umieszczony jest w drugiej ladzie, więc osiągnięta temp. wyłacza cała ladę.

Może ma ktoś jakiś pomysł ?

Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-02, 06:50:04 przez Bock.)
  • Odpowiedz

wit

2014-07-02, 12:32:51
Top użytkownik
po pierwsze -mało danych -jakie masz przegrzania? -bo to podstawa....

jaka ma być temperatura lady? czy jest/jak jest realizowane odtajanie parowników?

czemu zmieniałeś dysze na mniejsze ? zalewało sprężarkę ? trojki były raczej za duże -ale zerówki -to chyba przesada w drugą stronę... -zmierz przegrzania.

opisz funkcje elektrozaworu... przełącza pracujące parowniki ?- odcina dopływ cieczy od obu parowników jednocześnie ?może jakaś inna funkcja ? - może kiedyś ktoś naprawiał -i usunął jakieś elementy ?

czy układ chłodniczy jest szczelny -czy była/jest nominalna ilość czynnika?
  • Odpowiedz

barbie

2014-07-02, 17:32:23
Top użytkownik
parametry odszraniania ? .
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-02, 19:28:40
Zaawansowany użytkownik
Więc tak, przegrzanie na nowych zaworach wychodziło mi w granicach 8- 10K. Temp. w ladzie zadana na 4 stopnie, delta 2. Na starych zaworach zalewało sprężarkę nie miałem do nich dysz, więc wrzuciłem komplet Danfossów. Odtajanie parowników za pomocą sterownika EVCO czasowe co 7h wyłączenie po 42 min, lada nie ma grzałek, więc odtajanie odbywa się tylko przy pomocy wentylatorów. Elektro zawór zlokalizowany jest na końcu lady obsługuje całą (tzn. 1 część i 2 część) otwiera i zamyka go sterownik w momencie wzrostu temp. powyżej 6 stopni otwiera przy 4 zamyka. Agregat odsysa czynnik do wartości 0.5 bara i wyłącza się.
Tak dziś oglądałem wentylatory w ladzie i na pół parownika przypada jeden mały wentylatorek ebmpapst o mocy 10W który ledwo co dmucha w sumie w ladzie są tylko 2 takie maleństwa i w sąsiedniej mnijeszej też dwa.

Co do dysz to agregat przy -10 ma 1,8kW, a dysza 00 to 700W a mam dwa parowoniki i dwa zawory co daje 1,4kW, (kolejna 01 ma już 1.6kW). Mogę ewentualnie w tej większej ladzie wrzucić jedynkę danfossa.

Co do napełnienia to układ jest szczelny i napełniony poprawnie.
  • Odpowiedz

coldtherm

2014-07-02, 19:53:36
Użytkownik
mi do określenia potrzebne było by jeszcze co trzymamy w ladach i jaka rotacja ...
na mój gust to tajanie za rzadko ponieważ lada ma duży udział powietrza zewnętrznego tzn wilgotnego
czy kończysz tajanie temperaturą czy tylko czasem ?
wentylatory 10W są w porządku i tak cieszył bym się gdyby w każdym urządzeniu była wymuszona cyrkulacja
gdy jej nie ma to zwykle pojawia się problem przy większej wymianie towaru/ powietrza
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-02, 20:07:52
Zaawansowany użytkownik
W ladzie jest od lewej wędliny, duża przegroda sery, kolejna przegroda, ryby, przegroda i na końcu mięso. Zatowarowana jest poprawnie. Odtajanie zawsze trwa tyle ile jest na sterowniku czyli 42min, nie kończy go temp. bo sterownik nie ma takiej opcji. W wentylatorkach martwi mnie to że niektóre ledwo co się kręcą a inne zapylają równo. Przegrody są bardzo wysokie i mierzona temeperatura przez sterownik jest tak naprawdę na małym obszarze, bo z 2 stron są przegrody. Wystarczy że tylko w tym obszarze powstaną jakieś problemy z uzyskaniem temp. i cała lada zacznie się zaladzać.
  • Odpowiedz

mg

2014-07-02, 20:35:19
Top użytkownik
Wymień sterownik na programowalny, z dwiema czujkami, czujkę końca odszraniania zainstaluj w sensownym miejscu. Temperaturę końca odszraniania ustaw na 8, częstotliwość co 5h. Ustaw w sterowniku odszranianie po zaniku napięcia. Powinno pomóc.
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-02, 21:30:32
Zaawansowany użytkownik
Nad wymianą sterownika na 2 czujnikowy zastanawiałem się dziś ale nic nie znalazłem w zapasie. Czujkę końca odtajania chcę umieścić w górnej części parownika, czyli tam gdzie najbardziej go zamraża, skrócę jeszcze te czasy miedzy kolejnymi odtajkami. Włączenie odmrażania po zaniku napięcia też wydaje się być rozsądne.

Dzieki za odpowiedź
  • Odpowiedz

mg

2014-07-02, 21:48:37
Top użytkownik
Sprawdź jeszcze czy nie leje elektrozawór, czy wentylatory pracują podczas odszraniania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-02, 21:50:15 przez mg.)
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-03, 05:42:06
Zaawansowany użytkownik
Wentylatory pracują cały czas, elektrozawór zamyka się po odessaniu czynnika i trzyma dopóki temp. w meblu nie wzrośnie powyżej 6 C
  • Odpowiedz

aras

2014-07-04, 16:19:04
Użytkownik
wit napisał(a):po pierwsze -mało danych -jakie masz przegrzania? -bo to podstawa....

No właśnie , kolego wit, a jakie ma być przegrzanie dla chłodni i mroźni przy R-404A, nigdzie tego nie mogę znaleźć ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-07-04, 19:12:37
Top użytkownik
Bock napisał(a):Wentylatory pracują cały czas, elektrozawór zamyka się po odessaniu czynnika i trzyma dopóki temp. w meblu nie wzrośnie powyżej 6 C
Na pewno trzyma?Może puszcza. a sprężarka na kilka sekund spompuje obniżając krytycznie temperaturę parownika uniemożliwiając skuteczne odszranianie.Przyczyna uszkodzony elektrozawór.Może być tak jak napisał barbie parametry odszraniania.Może być mała ilość czynnika.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-09, 18:29:02
Zaawansowany użytkownik
Domontowałem jeden mały wentylatorek 10W( kwadrat) na samym początku lady, a stary przesunąłem tak by zachować symetrie w większej ladzie i odpukać parowniczek czyściutki i zero lodu. kobiety na mięsnym zadowolone jak nigdy czasy odtajek też ustawiłem co 5h (było co 7h). Juto jadę i zajrzę do wnętrza mam nadzieje że już będzie spokój!
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-07-09, 18:34:29
Zaawansowany użytkownik
Bock napisał(a):Domontowałem jeden mały wentylatorek 10W( kwadrat) na samym początku lady, a stary przesunąłem tak by zachować symetrie w większej ladzie i odpukać parowniczek czyściutki i zero lodu. kobiety na mięsnym zadowolone jak nigdy czasy odtajek też ustawiłem co 5h (było co 7h). Juto jadę i zajrzę do wnętrza mam nadzieje że już będzie spokój!
A jak z osuszką towaru?
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-09, 18:55:28
Zaawansowany użytkownik
też się o to martwiłem, ale tak dużo tam sprzedają że towaru nie zdąży przysłuszyć
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-09, 18:56:56 przez Bock.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-07-09, 18:57:59
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):
Bock napisał(a):Domontowałem jeden mały wentylatorek 10W( kwadrat) na samym początku lady, a stary przesunąłem tak by zachować symetrie w większej ladzie i odpukać parowniczek czyściutki i zero lodu. kobiety na mięsnym zadowolone jak nigdy czasy odtajek też ustawiłem co 5h (było co 7h). Juto jadę i zajrzę do wnętrza mam nadzieje że już będzie spokój!
A jak z osuszką towaru?
Kobiety zadowolone będą przy wypłacie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Haurox91

2014-07-09, 20:14:18
Użytkownik
Czepiacie sie, nie wszystkie urządzenia sa dobrze zaprojektowane. Mozliwe ze ktos dal du** na samym początku :p
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-07-09, 21:38:51
Zaawansowany użytkownik
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Bock

2014-07-10, 21:16:31
Zaawansowany użytkownik
Byłem dziś obejrzeć ladę i działa bez zastrzeżeń, więc myślę że temat można zamykać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa