Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zagadka. Chłodzenie serwerowni. Jaka to firma?

13 Odpowiedzi, 11882 Wyświetleń

jack63

2014-08-04, 11:18:23
Zaawansowany użytkownik
Jaka firma potrafi zamontować w chillerze układu chłodzącego dużej serwerowni zamontować automatykę, która po wyzwoleniu presostatu HP jednej z 4-rech sprężarek(!) wyłącza pompę obiegową glikolu oraz ..... wszystkie (!) wentylatory SKRAPLACZA ?????
Co w ogóle sądzicie o takim układzie sterowania?
Czym to grozi, itp, itd???
Niby sezon ogórkowy, ale sytuacja jest autentyczna i temat nie jest żartem. Wręcz przeciwnie.
  • Odpowiedz

awax

2014-08-04, 17:16:02
Top użytkownik
Pewnie uczyli się w internecie,na forum.
To przecież proste,czujnik przepływu glikolu zasteruje uruchomieniem alarmu w obiekcie natomiast unieruchomione wentylatory skraplacza automatycznie połącza się tel. ze służbami ratunkowymi i jeden z nich nawet zawiadomi Towarzystwo ubezpieczeniowe.
  • Odpowiedz

jack63

2014-08-05, 06:07:59
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Pewnie uczyli się w internecie,na forum.
Obawiam się, że są ...mądrzejsi.
awax napisał(a):unieruchomione wentylatory skraplacza automatycznie połącza się tel. ze służbami ratunkowymi
Nic takiego się nie stało. Pompy i wentylatory (4szt) skraplaczy (2 obiegi chłodnicze + freecooling) załączane są przez automatykę chillera. Serwery się ugotowały (no prawie) bo obydwa chillery stały na tym samym błędzie a "genialna" automatyka szaf .... nie otwarła drzwi, choć miała to zrobić.

awax. Jakieś typowania firmy której nalepki są na chillerach i szafach rakowych ???
Czy ktoś się dołączy do zgaduj zgaduli ?
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-05, 10:53:09
Top użytkownik
Nalepki na chillerach raczej nie mają tu nic do rzeczy, bo mogą być naprawdę z dobrej fabryki (nie nalepki tylko chillery). Skopana jest logika automatyki pracy układu. a to już wina projektu lub wykonania.
  • Odpowiedz

jack63

2014-08-05, 13:24:28
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):Nalepki na chillerach raczej nie mają tu nic do rzeczy, bo mogą być naprawdę z dobrej fabryki (nie nalepki tylko chillery).
Nie wiem z jakiej fabryki są chillery i guzik mnie to obchodzi. Wygląda jakby chillery (ok 200kW) były by robione gdzieś we włoskim (oby nie chińskim) lesie.
Amfan napisał(a):Skopana jest logika automatyki pracy układu. a to już wina projektu lub wykonania.
Automatyka jest integralną częścią chillera i jest faktycznie skopana.
Nie wiem o jakim projekcie piszesz? Chillera czy całej instalacji?
Na razie nikt nie wytypował autora (firmy) nalepki.
Podpowiem. Bardzo znana i "szanowana" bo kosmicznie droga marka układów chłodzenia serwerowni.
Dalej proszę o zgadywanie i opinie.
pozdr.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-05, 15:28:38
Top użytkownik
chodzi o projekt instalacji automatyki(scenariusz /logikę pracy), to że chiller ma złącze start/stop dla pompy to nie znaczy ,że trzeba ją tam od razu podłączać .Sprawdź przy chillerze czy można ustawić HP sprężarki jako ostrzeżenie a nie alarm krytyczny wyłączający całe urządzenie .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-05, 20:13:17
Top użytkownik
Układ to układ.Nie działa część układu .Sterowanie powinno być tak zaprojektowane aby wyłączyć układy
współpracujące.Inaczej nazywając urządzenie nie sprawne składające się z kilku systemów zależnych od siebie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2014-08-06, 06:18:43
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):to że chiller ma złącze start/stop dla pompy to nie znaczy ,że trzeba ją tam od razu podłączać .
Pompy (2szt na chiller) są sterowane elektronicznie. Mogą zmieniać wydatek i zmieniają. Nie doszedłem co nimi steruje? Może pracują niezależnie i tylko da się je wyłączyć ? Nie mam pojęcia i nie mam zamiaru się na razie doktoryzować. Urządzenia są nowe. Na gwarancji.
Amfan napisał(a):Sprawdź przy chillerze czy można ustawić HP  sprężarki jako ostrzeżenie a nie alarm krytyczny wyłączający całe urządzenie .
To dość oczywisty wniosek, który przekazałem serwisantowi TEJ firmy. Twierdził, że ...."se ne da" ???
Może i jest to prawda, ale nie o to chodzi.
Dostawca całego układu chłodzenia serwerowni, firma na literę "R". Znana i wielce szanowana w wśród informatyków zrobiła za gigantyczne pieniądze takiego knota, że aż oczy pieką.

klimatolog napisał(a):Układ to układ
Genialne!
klimatolog napisał(a):Sterowanie powinno być tak zaprojektowane aby wyłączyć układy współpracujące.
Tak i serwery mają się wyłączyć lub ugotować????
Nie pisz po alkoholu, bo bredzisz.
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-08-06, 18:37:08
Zaawansowany użytkownik
Czy jest RC-groupe jeśli tak to w pełni podzielam zdanie że urządzenia są przereklamowane i w cale nie lepsze od innych marek.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-06, 18:56:20
Top użytkownik
jak znana i szanowana to może Ritt.l
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-06, 19:00:50
Top użytkownik
Urządzenia są nowe. Na gwarancji.Pewnie ktoś głupi.Nie każdy po alkocholu?.Układ niesprawny to układ nie sprawny.Napisałeś =Jaka firma potrafi zamontować w chillerze układu chłodzącego dużej serwerowni zamontować automatykę, która po wyzwoleniu presostatu HP jednej z 4-rech sprężarek(!)Układ czy niezależne układy?Bo to stanowi różnicę.A może hp mylisz z zabezpieczeniem lp przepływu wody?
  • Odpowiedz

jack63

2014-08-07, 09:30:33
Zaawansowany użytkownik
The winner is..... Amfan !!! Gratulacje.

Tak tak. Znany, wielce szanowany i nadęty Rittal. Ceny z kosmosu a pod spodem dziadostwo.
Z resztą błędów jest więcej nie tylko w automatyce.

Klimatolog. Pleciesz takie bzdury i do tego tak nieskładnie, że powinieneś się udać na jakieś badania w celu określenia co ci jest.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-07, 18:18:48
Top użytkownik
1jack63 Ja na forum nie zadaję pytań z podstawowej wiedzy.Myślę że forum jest branżowe.A zabezpieczenie Wysokiego ciśnienia w układzie jest jedno.Czy każda sprężarka posiada odrębny skraplacz?Napisałeś układ chłodniczy i tego się trzymam.Post nr-1.I tego opisu się trzymam.Układy chłodnicze posiadają zabezpieczenia.Układ zabezpieczenie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa