Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zespół pomp ciepła - COP

34 Odpowiedzi, 41960 Wyświetleń

awax

2014-02-16, 14:50:18
Top użytkownik
wit napisał(a):cóż -jak dla mnie słowo magister coś oznacza. i pisząc badawczą -doświadczalną prace pomiarową trzeba pomiary robić rzetelnie -wiec także opomiarować obiekt badań.

przepływomierze nie są bardzo drogie -używane są przemysłowo często właśnie przy kaskadzie PC -żeby określić zysk darmowego ciepła -choćby jako wymagane do programów dofinansowania.
to zwykle "urządzenia przemysłowe" "mierniki przemysłowe" -nie są super dokładne -jednak dokładność pomiaru jest większa niż wszelkich pomiarów pośrednich. no i można mieć pomiary w dłuższym czasie -jakąś sumę energii cieplnej -w niektórych nawet możliwość zapisu parametrów co kilkanaście minut.

a politechnika dająca temat doświadczalny -raczej może wyłożyć kilka tys na sprzęt. raczej nawet ma taki sprzęt .
Student -natomiast nie musi robić magisterki... kiedyś tytuł coś znaczył -i trzeba było się natrudzić aby go zdobyć -także wykazać samodzielnością. Czasem dokupić z własnej kieszeni część wyposażenia... albo i nie dokupić. w końcu nie każdy musi być magistrem. A można też robić pracę teoretyczna -robiąc badawczą -badania powinny być rzetelne i coś wnosić. przynajmniej kiedyś tak było.

ja badałem konwekcyjną wymianę ciepła -stanowisko w sensie przyrządy pomiarowe dostałem w 70% gotowe -któraś z kolei praca dyplomowa - badania porównawcze różnych układów .

sam musiałem wykonać układ badany, lutować termopary, nawijać grzałki -zdobyć część materiałów itp.
no i stanowisko do równowagi dochodziło około 6 godzin -jak ktoś otworzył drzwi do pomieszczenia lub włączył windę w budynku -to cały dzień pomiarów szlag trafiał.

dopiero jak "postawiłem flaszkę i dogadałem się " z technikami -i winda w trakcie moich pomiarów "miała awarię... " (rozłączone zasilanie) to badania zaczęły postępować...

student -musi się miedzy innymi nauczyć rozwiązywać problemy -nauczyć robić coś samodzielnie -a praca po studiach to także logistyka i organizacja -to decyzje fachowe i organizowanie pracy sobie i innym... studia -to nauka myślenia i korzystania ze źródeł.

kiedyś tak to pojmowano -dziś ... parę lat temu pracowałem na serwisie z inżynierem chłodnictwa w trakcie magisterki (robił praktykę po 4 roku ) -nie odróżniał stycznika od presostatu i sprężarki hermetycznej od zbiornika cieczy ...

Lubię to Smile
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa