Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

adaptacja pomieszczenia na mroźnię

15 Odpowiedzi, 12598 Wyświetleń

spoxsik

2014-02-20, 18:21:02
Nowy użytkownik
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Planuję wykonać w swoim domu mroźnie (Na dzień dzisiejszy korzystamy z 7 zamrażarek skrzyniowych). W pomieszczeniu o kubaturze 20m^3. (4x2x2.5) chciałbym aby temperatura w mroźni była taka jak w zamrażarkach czyli poniżej -20.
Pomieszczenie jest wewnątrz budynku ogrzewanego jest wybudowane z suporeksu, w żaden sposób nie ocieplone. Mroźnia będzie otwierana około 3 razy w tygodniu

Kupiłem 2 agregaty chłodnicze bitzer 2Q -4.2 z czego jeden jest sprzężony z wymiennikiem ciepła Do tego dostałem duży skraplacz.

Chciałbym żeby odebraną energię cieplną ze sprężarki połączyć z buforem CWU.

I teraz pytanie do Państwa żeby mieć jakąś wiedzę przed spotkaniem z chłodniarzem.

1. Czy jest możliwość ocieplenia od wewnątrz płytami z izotermy samochodowej/ styropianem (co lepsze lub co innego polecacie)
2. Czy podany typ agregatu "da radę" i czy będzie to oszczędniejsze od zamrażarek skrzyniowych
3. Do jakiej temperatury jest w stanie nagrzać CWU takowy agregat, i czy ma sens zaprzęganie do tego agregatu.
4. Czy w mroźni można stosować półki drewniane
5. Jaki byłby koszt wg Państwa na podłączenie instalacji (robocizna+ niezbędne elementy). (Odległość od zasobnika CWU 4m, odległość agregatu od pomieszczenia 1m

Zdjęcia elementów jakie zakupiłem. dla odniesienia powiem że skraplacz znajduje się na całym podeście w drzwiach rozsuwanych VW T4 , sprężarki są w bagażniku w T4

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie na temat mojego pomysłu

Pozdrawiam
Jędrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-16, 19:33:41 przez spoxsik.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa