qzyck napisał(a):sok płynie w ilości około 7 litrów na minutęCzyli, pi *drzwi = około 0.1l/s
Upraszczając że schładzamy wodę a nie sok o :
qzyck napisał(a):sensowne byłoby obniżenie temperatury soku wchodzącego do schładzalnika o 5 stopniMamy: 0.1kg/s * 4 kJ/kg*K * 5K ~= 2kW mocy chłodniczej
Niewielkie urządzenie. Może są gotowe takie schładzalniki??? Ja nie wiem. Nie moja branża - spożywka.
A może ze schładzalnika do mleka o odpowiedniej mocy zrobić urządzenie przepływowe nastawiając odparowanie wyżej. Jeśli dobrze pamiętam to schładzalniki miały AZRy. Może nie wyrabiać skraplacz.
Lecz z tą nierdzewką przy sokach należy uważać! Nie każda "mleczna" nadaje się do soków. Szczególnie kwaśnych. No chyba że soki będą tylko dla klientów (niech się zatruwają niklem i chromem) a my pijemy ..herbatę.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY