Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z ciśnieniem skraplania Technoblok IBK 3000

46 Odpowiedzi, 40404 Wyświetleń

TOMEK1

2014-04-26, 06:27:06
Użytkownik
Oj panowie doradzający.Wczoraj wasze dziecko jadło ser za 30- złotych.Jutro Smalec?Co do smalcu nic do niego nie mam.Ale na garbach waszego doświadczenia tworzycie FIRMY KRZAKI.

O.K. tak można pomyśleć Ale co to jest dla Ciebie "Firma Krzak " nie płaci podatku ,brak zielonej karty ,brak sprzętu ,umiejętności ,co jeszcze?. Może brak kochanki.
To że montażem klimatyzacji zajmują się hydraulicy,przyjmuję do wiadomości często na zlecenie chłodniarzy To jest norma montaż 200zł-400zł) tylko że pracuje na czarno . Trudno w to wejść bez ukladu o rachunk powykonawczy jest zupełnie inny. Takie są realia .Ale też jest inne chłodnictwo duże amoniakalne gdzie są pieniądze.Można tego doświadczyć pracując np. dla dużych firm skandynawskich ,niemieckich.(Chłodnie ,Zamrażarnie owoców,Zakłady produkcyjne,etc.)Czesto jest tak że masz kontrolę z ich strony przez supervisor'a .Człowieka znającego się na wszystkim.Pomijając fakt że często wykonujesz i myślisz za niego ,to i tak zarabia więcej niż Ty .Gość odcina kupony od twojej pracy., a jego stanowisko i opinia jest niepodważalna.Wystarczy mieć wiedzę ,doświadczenie,znajomość angielskiego by urobić sobie takiego człowieka,wtedy on sprzedaje Twoje pomysły jako swoje ,a Ty możesz pracować z reguły do czasu jak skończy mu się kontrakt. potem jest następny i znowu,Rozmawiałem niedawno z duńczykiem i dowiedziałem się że Danfoss ma swoją szkołę gdzie kształcą ludzi np.kierunek chłodnictwo pod kątem wykorzystania ich wyrobów .Muszę stwierdzić że daleka droga przed nami.U nas kształci się ludzi przez teorię ,tam teoria ukierunkowana jest na produkt.
Dla mnie wypowiedź Freezer'a jest potwierdzeniem moich przypuszczeń ,mimo że stwierdziłemże układ jest szczelny (był spadek 0.3 bar dalej można to różnie interpretować prawo Boyla Mariiotta). Zauważam pewną prawidłowość że ciśnienie skraplania powoli ale stale rośnie,Po wykonaniu prac wentylatory zaczely pracować po ok pół minuty ,teraz praktycznie wraz ze sprężarką.Mimo że nie mam zgłoszenia awarii wciąż się denerwuję na dźwięk telefonu..

a ze kolega ściaga czynnik odstawia żeby wystygł i napełnia cieczą - pierwsza klasa

wiem że tak należy postępować w przypadku czynników jednorodnych a jak się to ma w przypadku zoopotropowych ?Kiedy możesz powiedzieć gościowi ,który twierdzi że czynnik do wymiany (postępując jak ja). Dla tych co nie lubią czytać za dużo .Mam podejrzenie że jest powietrze w instalacji. Ściągam calość czynnika ,butle schładzam ,po czym otwieram zawór przez ok. 10 sekund (gaz).Napełnienie instalacji ciekłym czynnikiem.czy np. powtórzenie sekwencji 3-4 krotne dyskfalifikuje czynnik. i jego właściwości,Czynnik R404A .Nie interesują mnie opinie teoretyków typu ....log
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa