klimatolog napisał(a):p.obelix napisał(a):Wszystko da się zrobić kwestia odpowiednich wyliczeń i doboru urządzeń. Nie spodziewaj się że ktoś Ci tu zrobi wyliczenia i poda wszystko na tacy a Ty weźmiesz Pana Miecia i zrobi to za pół ceny.Święta racja.Temperatura parowania zależy od wielkości chłodnicy i sprężarki.Jeżeli temperatura parowania jest np. zbyt niska to oznacza że- Albo sprężarka za duża lub chłodnica za mała.A regulowanie zaworem pozostawiam laikom aby to zmienić.(regulacja przegrzania a nie temperatury parowania)Temperaturę parowania oczywiście możemy obniżyć kierując czujnik zaworu rozprężnego w jego kierunku.Oczywiście kosztem przegrzania całkowitego sztucznie przedłużając rurociąg pary.
A odnośnie podniesienia temperatury na gazie to nie rozumiesz idei pracy układów chłodniczych. Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.
Jaką moc chłodniczą powinien mieć agregat to sprawa soku.Każdy sok posiada inne ciepło właściwe i dlatego przepływowa wymiana ciepła nie jest głupim rozwiązaniem stosując na wymienniku po stronie soku regulacyjny zawór przepływu.Mały przepływ temperatura parowania się obniża.Przepływ większy wzrasta.Konieczna regulacja temperatury skraplania.
Dzięki, to już coś mi tłumaczy i przybliża temat.
jack63 napisał(a):qzyck napisał(a):sok płynie w ilości około 7 litrów na minutęCzyli, pi *drzwi = około 0.1l/s
Upraszczając że schładzamy wodę a nie sok o :qzyck napisał(a):sensowne byłoby obniżenie temperatury soku wchodzącego do schładzalnika o 5 stopniMamy: 0.1kg/s * 4 kJ/kg*K * 5K ~= 2kW mocy chłodniczej
Niewielkie urządzenie. Może są gotowe takie schładzalniki??? Ja nie wiem. Nie moja branża - spożywka.
A może ze schładzalnika do mleka o odpowiedniej mocy zrobić urządzenie przepływowe nastawiając odparowanie wyżej. Jeśli dobrze pamiętam to schładzalniki miały AZRy. Może nie wyrabiać skraplacz.
Lecz z tą nierdzewką przy sokach należy uważać! Nie każda "mleczna" nadaje się do soków. Szczególnie kwaśnych. No chyba że soki będą tylko dla klientów (niech się zatruwają niklem i chromem) a my pijemy ..herbatę.
Widziałem kiedyś chyba na alledrogo schładzalnik płytowy. Tylko że miał ogromne zapotrzebowanie na energię elektryczną (a ja nawet takiego przyłącza z sieci nie posiadam
).W założeniu podałem 5 stopni. Mogłoby być i 10, 15. Może być 7,5. Nie potrzebuję układu dokładnie schładzającego o 5,33 stopnia lecz obniżającego temperaturę o minimum 5 stopni.
A w ogóle chciałem wiedzieć, czy takie urządzenie można zbudować i czy będzie działało. Dzięki kilku osobom poznałem odpowiedź na to pytanie i jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
qzyck
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY