klimatolog napisał(a):Nie pomylił ci się przypadkiem parownik z chłodnicą? zagorzały strażniku poprawności chłodniczej. :/renegat35 napisał(a):Parownik jest pierwszym syfonem.Brak kp brak wydajności skraplacza w warunkach zimowych.Niskie ciśnienie ssania równa się zły powrót oleju.Dużo pseudo-chłodniarzy myśli że czym zimniejszy skraplacz tym lepiej.Ale w zimnym skraplaczu z zbytnio przechłodzonym czynnikiem wzrasta gęstość oleju.A co za tym idzie?Zaleganie jego w układzie chłodniczym a nie w karterze.radekklimat napisał(a):Daj jakies zdjecie a i czy syfony sa na ssaniu prawidłowo zrobione.
Ostatecznie załoz odolejacz.
Instalacja wyglądała tak.
Parownik 3m poniżej agregatu, brak syfonu, brak spadków, wyrównanie rozprężnego i czujnik w złych miejscach
Agregat jakaś samoróbka
na jednej płycie sprężarka, zbiornik obok zaraz na profilach dokręcony skraplacz dwu wentylatorowy bez danych producenta
Brak presostatów kp5
zawór elektromagnetyczny przy agregacie, chyba kiedyś się uszkodził i wycieli wstawiając rurkę
sprężarka zatarta brak oleju w karterze
Po takich oględzinach zrobiłem.
-syfon przy chłodnicy
poprawienie wyrównania i czujnika rozprężnego
wstawienie elektromagnetycznego przed chłodnicą
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik
no i nowa zatarła się po miesiącu
odolejacz to teraz na pewno wstawię, przedtem nawet do głowy mi nie przyszło że olej nie wróci, zbyt byłem przekonany że to wina braku syfonu itp.
zastanawia mnie tylko czemu olej został w skraplaczu lub zbiorniku z którego leci ciecz z olejem
chłodnica 28,8 kw
sprężarka na 407 przy odparowaniu 5 i skraplaniu 40 jakieś 26 kw
ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
na zbiornik i dalej do chłodnicy 15
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
chłodnica w centrali vts
68 Odpowiedzi, 60507 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA