Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z ladą chłdoniczą R404A

19 Odpowiedzi, 16186 Wyświetleń

Bock

2014-07-02, 19:28:40
Zaawansowany użytkownik
Więc tak, przegrzanie na nowych zaworach wychodziło mi w granicach 8- 10K. Temp. w ladzie zadana na 4 stopnie, delta 2. Na starych zaworach zalewało sprężarkę nie miałem do nich dysz, więc wrzuciłem komplet Danfossów. Odtajanie parowników za pomocą sterownika EVCO czasowe co 7h wyłączenie po 42 min, lada nie ma grzałek, więc odtajanie odbywa się tylko przy pomocy wentylatorów. Elektro zawór zlokalizowany jest na końcu lady obsługuje całą (tzn. 1 część i 2 część) otwiera i zamyka go sterownik w momencie wzrostu temp. powyżej 6 stopni otwiera przy 4 zamyka. Agregat odsysa czynnik do wartości 0.5 bara i wyłącza się.
Tak dziś oglądałem wentylatory w ladzie i na pół parownika przypada jeden mały wentylatorek ebmpapst o mocy 10W który ledwo co dmucha w sumie w ladzie są tylko 2 takie maleństwa i w sąsiedniej mnijeszej też dwa.

Co do dysz to agregat przy -10 ma 1,8kW, a dysza 00 to 700W a mam dwa parowoniki i dwa zawory co daje 1,4kW, (kolejna 01 ma już 1.6kW). Mogę ewentualnie w tej większej ladzie wrzucić jedynkę danfossa.

Co do napełnienia to układ jest szczelny i napełniony poprawnie.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa