Pompa ciepła to wydatek, który nie ma szans się zwrócić, moim skromnym zdaniem
|
Pompa ciepła to wydatek, który nie ma szans się zwrócić, moim skromnym zdaniem
kup porządny wentylator albo poszperaj na allegro, wystawia się wiele osób mają klimatyzacje do domu. Znajomy ma taką typow po sklepie swoiem dawnym
A klima inverterowa to nie pompa ciepła?
Schłodzić schłodzi.
Ale rura z wylotem ciepłego powietrza gdzieś musi być wyrzucona na zewnątrz. No i chałas niemiłosierny.
I sprawność niewielka, bo wyrzucone ciepłe powietrze zrobi podciśnienie i uzupełnianie będzie powietrze z zewnątrz. Klima typu split nie ma tych wad.
aka_piotr napisał(a):Witam, na wstępie chciałbym przywitać wszystkich Forumowiczów i oczywiście poprosić o opinie dotyczące systemów klimatyzacji instalowanych w mieszkaniach. Chcemy z żoną zafundować sobie ten luksus, ale najpierw chciałbym rozeznać się w temacie i dopiero podjąć jakąś sensowną decyzję. Dlatego proszę o ewentualne podpowiedziklimatyzacja w mieszkaniu nie polecam rozwiazania. W domach juz predzej. Mieliśmy przykre doswiadczenia z naszym pupilem od klimy. Zwierzeta nie zabardzo lubia zimno z klimatyzacji wbrew potocznym opiniom. Jeśli macie koty lub psy warto to przemyslec. Kiedys nie było takich drastycznych zmian pogodowych wiec może klima w mieszkaniu nie byla tak popularna.
Eli_za napisał(a):klimatyzacja w mieszkaniu nie polecam rozwiazania. W domach juz predzej. Mieliśmy przykre doswiadczenia z naszym pupilem od klimy. Zwierzeta nie zabardzo lubia zimno z klimatyzacji wbrew potocznym opiniom. Jeśli macie koty lub psy warto to przemyslec.Nie chodzi by było zimno, ubiegłym latem w mieszkaniu miałem 23 stopnie, a pies po każdym spacerze zdychał na kaflach... tak więc w moim przypadku klimatyzator "uratował" mu życie oktawio napisał(a):Mieliśmy przykre doswiadczenia z naszym pupilem od klimy. Zwierzeta nie zabardzo lubia zimno z klimatyzacji wbrew potocznym opiniomTo prawda, zwierzęta mogą różnie reagować. Mój Labuś akurat z klimy korzysta... Jak mu za ciepło po spacerze potrafi usiąść przed splitem i szczekać na niego tak długo aż go włączę
W tamtym roku mój Border wręcz wymuszał na mnie włączenie mu klimy, nawet jak miałem robotę i w pokoju nie przebywałem. Zimą to może przy -10 leżeć 2 godziny pod bramą.
Myślicie, że montaż klimatyzacji w okresie jesienno-zimowym, to dobry pomysł? Pytam w kontekście dostępności usługi oraz niższych cen, niż w okresie letnio-wiosennym?
azet napisał(a):Myślicie, że montaż klimatyzacji w okresie jesienno-zimowym, to dobry pomysł? Pytam w kontekście dostępności usługi oraz niższych cen, niż w okresie letnio-wiosennym? Zawsze mnie dziwiło że ktoś pisze że w zimę jest taniej. - koszty pracy ma ktoś niższe ? - paliwo jest za darmo ? - wyprzedają złogi magazynowe, - jest taniej na sprzęcie który nikt nie potrzebuje - montuje się wolniej zimno daje w kość monterom - czasami prosta czynność staje się trudna - wejście na dach czy postawienie rusztowania pod montaż agregatu jest uciążliwe lub niemożliwe - koniec roku kalendarzowego to ostatnie zamówienia publiczne często po kilkanaście sztuk jest do montażu - każdy liczy kasę na wiosenne zakupy i naprawę czy wymianę narzędzi po sezonie - święta, ferie, urlopy Wiosna - pełna dostępność towaru w ilościach kontenerowych - dużo zleceń dużo pracy - należy rezerwować usługę wcześniej czasami do 30 dni przed planowanym montażem remontem domu - przeglądy wiosenne Lato - urlopy - wszyscy dzwonią że montaż jest na już Jesień - trochę spokojniej - przeglądy jesienne - dużo montaży
Części oraz urządzenia firmy Daikin
pasażer napisał(a):oktawio napisał(a):Mieliśmy przykre doswiadczenia z naszym pupilem od klimy. Zwierzeta nie zabardzo lubia zimno z klimatyzacji wbrew potocznym opiniomTo prawda, zwierzęta mogą różnie reagować. Mój Labuś akurat z klimy korzysta... Jak mu za ciepło po spacerze potrafi usiąść przed splitem i szczekać na niego tak długo aż go włączę Mój kitku jesienią lubi leżeć na krześle pod samym nawiewem ciepłego powietrza. Jak klima była wyłączona to siadał na krześle i gapił się w stronę klimy. Amfan napisał(a):u mnie to samo nasz kocur Mikesz leży pod nawiewem i jak mu za zimno to se cwaniak na pilocie 30 ustawipasażer napisał(a):oktawio napisał(a):Mieliśmy przykre doswiadczenia z naszym pupilem od klimy. Zwierzeta nie zabardzo lubia zimno z klimatyzacji wbrew potocznym opiniomTo prawda, zwierzęta mogą różnie reagować. Mój Labuś akurat z klimy korzysta... Jak mu za ciepło po spacerze potrafi usiąść przed splitem i szczekać na niego tak długo aż go włączę
A jak to jest w sytuacji gdy firma jest zarejestrowana i oficjalnie prowadzona w mieszkaniu. Czy się na to kwalifikuje?
U nas inwestycja w klimatyzację była jedną z najlepszych rzeczy w mieszkaniu! Mamy okna na jedną stronę i jak był upał, nie dało się wytrzymać. Jeszcze tylko czeka nas ocieplenie budynku, ale myślę, że ta, dostępna w Krakowie wełna mineralna załatwi sprawę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-03-05, 09:15:14 przez Adah223.)
Jeśli chodzi o zakup i montaż dobrej klimatyzacji polecam [reklama/admin], nam oni robili cąłą instalację. Solidna marka, renomowana
A to jakiś lek na przeziębienie? Bo mnie coś łapie.
Ogrzewanie lodem
czy to przyszłość ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin
obser napisał(a):A to jakiś lek na przeziębienie? Bo mnie coś łapieJak to mówi mój śwagier dwieście żubrówki i szprajt .I to jest sprawdzona receptura :lol:
Jak to mówi mój śwagier dwieście żubrówki i szprajt .I to jest sprawdzona receptura lol
|