A co niby mielibyśmy zrobić. Będziemy szukać i obsługiwać Klientów, Czynnika powyżej 700 zł brutto/12kg nie zmagazynuję. Będzie się kasować jak zawsze, raczej podwyższać cen nie da rady i dalej dbać o jak najwyższy poziom usług. Jeśli regularna cena czynnika r134a wzrośnie i się utrzyma w sezonie powyżej 1000 zł/butla, podwyższę cenę 100g na 15 zł.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
R134a
99 Odpowiedzi, 77128 Wyświetleń|
Cena w intercars już dosyć sroga allegro ma ok 1200zl kupować czy zrezygnować z usług klient u mnie biedny więc czarno to widzę
łopierona! ładnie podskoczyło! dobrze że mam zapas na lato
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-01-02, 22:12:33 przez Whisky.)
już czuję ten zarobek :lol: :lol: :lol:Kupujesz butle na bieżąco i po sprawie. Jeżeli klient biedny to musi iśc do pracy, niestety takie życie! Zawsze może jechać do Niemiec i udawać że ucieka przed wojną. acart napisał(a):Cena w intercars już dosyć sroga allegro ma ok 1200zl kupować czy zrezygnować z usług klient u mnie biedny więc czarno to widzę Ja w IC w Grudniu zapłaciłem 1087zł, teraz widzę cenę 1706zł oczywiście ceny bez butli Ja nie zrezygnuję, zastanawiam się tylko jak teraz liczyć. Zrobię chyba tak ze będzie stała opłata plus koszty gazu, przy cenie 1087 to jakieś 10zł za 100g. Wychodzi więc na to że klient aż tak dużo ( chyba że będzie dalej tak rosnąć cena) nie przepłaci, wszystko będzie zależało od ilości gazu, przy stałej opłacie np 140zł plus około 200 g gazu to wyjdzie go 160zł. Może w końcu zaczną dbać o układ i robić przeglądy częściej, wiedząc że jak im padnie to naprawa będzie o wiele bardziej kosztowna niż co roczna obsługa.
Nigdy się nie wyrobisz, aby wydać z typowej butli 12 kg. Jak ją ważę i automat pobiera, to już kilka setek brakuje, są jeszcze ubytki jak jest ciepło to maszyna wyrzuci Ci po napełnieniu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-01-03, 13:14:05 przez obser.)
Sorry edytuję, bo mi 3/4 tekstu wcięło, ale uzupełnię post kiedy indziej, bo remanent czeka. obser napisał(a):Nigdy się nie wyrobisz, aby wydać z typowej butli 12 kg. Jak ją ważę i automat pobiera, to już kilka setek brakuje, są jeszcze ubytki jak jest ciepło to maszyna wyrzuci Ci po napełnieniu Też o tym myślałem, tyle tylko że ciężko jest takie ubytki policzyć sam już nie wiem jak teraz kasować a wy macie jakiś pomysł
Ja tam kasowałem prawie 20zł za 100g plus 100zł usługa. Gdy ktoś mi coś tam powiedział to przeważnie odpowiedziałem że taki mam cennik a po naprawie nie będzie żałował.
Już pisałem, ale skasowało
120 serwis freonowy z pełnym programem osuszania próżniowego 20 zł za każde rozpoczęte 100g czynnika, jak czynnik poszybuje ponad 2tyś to 30 zł 60 zł ozon 100 zł ultradźwięki Errecom 120 ultradźwięki Hella 80 zł 2h próba azotowa 60 zł wymiana zaworka po serwisie od tych cen 10% upustu dla Klientów posiadających Karty Mieszkańca naszego Miasta (wziąłem udział w takim programie) Wiem,że będą szaleńcy, ale ja już powolutku mam sporą grupę corocznych Klientów, bardzo dbam o sprzęt, dużo zaiwestowałem w różne pierdołki, plastikowe spinki,zawrki,kapturki,oringi,aplikatory.No, przy remanencie tak sobie policzyłem-ładną sumkę całościowo wydałem,ale nie bolało, bo corocznie coś i się nazbierało. Przed sezonem porządny serwis z czyszceniem elektrozaworów, tarowaniem itp., a potem układ z serwisantem,w trakcie sezonu jak jest w pobliżu, to jeszcze posprawdza, jak dużo było pracy to olej wymieni w pompie próżniowej.
Tak na marginesie miał ktoś kontrolę z ochrony środowiska? Jestem ciekawy czy mają na oku większych czy mniejszych przedsiębiorców
Cena czynnik na dzień dzisiejszy w AutoPartnerze to 1923zł brutto, czyli 16,025zł za 100g. Za napełnienie na dzień dzisiejszy biorę 250zł, samochód osobowy do 1kg. Nie bawię się z liczeniem ile weszło gazu więcej, bo klienta nie będzie obchodziło jak cena gazu stanie w miejscu a cena prądu lub ZUS pójdzie do góry. Inni zarabiają na czynniku (hurtownie) a ja mam zarabiać tyle co wcześniej, jak cena czynnika była po 300zł za butle. Cena czynnika poszybowała do góry, cen minimalna za godzinę pracownika wzrosła, PIS chwali się że w Polsce ludzie zarabiają więcej, to czemu my mamy nie podnieś cen za usługę.
Jak już sobie tak piszemy, to napiszcie ile bierzecie za napełnienie R1234yf
Bo ludzie robią z siebie frajerów i napełniają cały układ za 100zł a co do syfu to sam nie wiem czy będęgo w ogóle stosował (ze strachu).
Coś tak czuję, że dla niektórych "napełniaczy" barierą będzie kupno 1 szt butli czynnika, hurtownie powinny rozważyć sprzedaż na kg
Chyba na leasing
Hurtownie nie powinny sprzedawać czynnika na kg. Bez przesady. Jeżeli ktoś ma serwis klimatyzacji to stać go na butlę i zrobienie porządnego serwisu klientowi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-01-05, 07:21:47 przez fgazudt.)
Nie stać będzie właśnie "napełniacza" za 80 do 100 zł który psuje rynek. Nie ma co bronić garażowców .......
Toć to były żarty
![]() Z drugiej strony jednak trzeba będzie częściej używać azotu, bo tak wtankować do auta ok. kg po jakiejś naprawie i on wyleci, to będzie utarczka z Klientem. Troszkę tego robię, bo współpracuję z warsztatami blacharskimi i innymi i nie zawsze im ta szczelność wyjdzie, a podciśnienie rzadko pokaże podbieranie nawet na 5 min teście. Tylko każdy chce szybko i tanio, a to w parze nie idzie.
Witam kolegów z branży.wszystkiego najlepszego w nowym roku gorącego lata i masy klientów.widze temat czynnika na topie.ja osobiście się cieszę może z rynku odpadnie trochę napełniaczy ludzie przez wzrost ceny zaczną bardziej szanować fachowcow i szukać sprawdzone warsztaty.jak cena była niska a klientowi gaz uciekł machnął ręką i jechał dopiero do sprawdzonego warsztatu twierdząc zapłaciłem tylko 80 za napełnienie.
Ja azocik zawsze standartowo zwłaszcza gdy auta po dzwonie.po azocik sprawdzam wszystkie połączenia pianka jak gra to po 2 h procedura napełniania.wyobraz sobie że w moim miescie są warsztaty co serwisują klimy i nie posiadają azotu na stanie .99 procent aut jakie sprawdzają maszyna są szczelne????
Ja azocik zawsze standartowo zwłaszcza gdy auta po dzwonie.po azocik sprawdzam wszystkie połączenia pianka jak gra to po 2 h procedura napełniania.wyobraz sobie że w moim miescie są warsztaty co serwisują klimy i nie posiadają azotu na stanie .99 procent aut jakie sprawdzają maszyna są szczelne????
Ja azocik zawsze standartowo zwłaszcza gdy auta po dzwonie.na azocie sprawdzam wszystkie połączenia pianka jak gra to po 2 h procedura napełniania.wyobraz sobie że w moim miescie są warsztaty co serwisują klimy i nie posiadają azotu na stanie .99 procent aut jakie sprawdzają maszyna są szczelne :-)
Tak, tylko w szczycie sezonu trzeba niestety niektóre auta wyeliminować z azotu, bo byś nie zarobił jak dziennie wbija się do Ciebie 15 stałych Klientów (corocznych), gdzie wiesz, że serwis to tylko profilaktyka. Tak dużo ludzi uświadomiłem. Tym bardziej na azot musi się Klient zgodzić, bo za darmo tego robić nie będę. Musiałem nabyć butle, reduktor do 40 bar też tani nie był, manometr elektroniczny 800 zł, bo bez niego raczej musiałbyś potrzymać dobę auto. Reasumując zmieniam nastawienie do Klienta, robię to sobie życzy informując o potencjalnych zagrożeniach jak nie wykonamy danych czynności i decyzję zostawiam mu. Dużo Klientów odpadnie autami wartymi 2-3 tyś, ale nikt nie jest instytucją pro bono. Może to traktuję inaczej, bo to nie jest moja główna działalność i zwężam ją tylko do serwisu freonowego i dezynfekcji ew. porty, wentylki, filtry, osuszacze. Wpiszcie freon na OLX tam się jaja dzieja.
Witam kolegę obser.z tym azotem chodziło mi jak auto przyjeżdża puste bez czynnika ,resztki bądź coś podpada.kolego jak masz sprawdzony elektroniczna baterie lub manometr napisz jakiej marki bo się zbieram do zakupu i podpowiedź będzie mile widziana z góry dziękuję.w moim mieście jest pełno serwisów klimatyzacji głównie w centrum dlatego ja muszę niestety bazować na naprawach.my mamy cztery oprawy manometrów jak kończymy naprawę auto wyjazd z warsztatu i stoi na azocie.pozdrawiam
Do azotu to sam manometr. Od lat używam [reklama]
Jedynie co to musiałem dorobić wieszaczek, bo oryginalny się zerwał, ale to szczegół.
Zamawia ktoś czynnik z OLX? Obiecują wysyłkę i kontakt się urywa albo mają czynnik po ukraińskiej stronie i trzeba go sobie "tylko" przewieźć
Na co dzien pracuje w warsztacie zajmujacym sie naprawa klimatyzacji samochodowej http://chlodnice-dec.rzeszow.pl/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-01-08, 13:10:28 przez Cykadaaa123.)
Butle takie same jak kiedyś używałem od skośnookich, parę takich mam (schowane,bo niedozwolone). Fajne do roboty w klimatyzacji stacjonarnej,gdzie musisz z drabiny podać 500g r410 i nie tachasz 15 kg balastu.
Jakby to przerzucili na naszą stronę, to trochę rynkiem by zatrzęsło, bo się boję, że pódzie w ruch propan na bank. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
już czuję ten zarobek :lol:
:lol:
Ja nie zrezygnuję, zastanawiam się tylko jak teraz liczyć. Zrobię chyba tak ze będzie stała opłata plus koszty gazu, przy cenie 1087 to jakieś 10zł za 100g. Wychodzi więc na to że klient aż tak dużo ( chyba że będzie dalej tak rosnąć cena) nie przepłaci, wszystko będzie zależało od ilości gazu, przy stałej opłacie np 140zł plus około 200 g gazu to wyjdzie go 160zł. Może w końcu zaczną dbać o układ i robić przeglądy częściej, wiedząc że jak im padnie to naprawa będzie o wiele bardziej kosztowna niż co roczna obsługa.