Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lodówka

15 Odpowiedzi, 19476 Wyświetleń

slawi

2009-01-09, 16:42:13
Nowy użytkownik
witam
mam problem z lodówką .padła sprężarka więc wezwałem fachowca i wymienił sprężarkę ale założył na gaz R134a a tam był na R600a.lodówka zaczęła pracować i nawet chłodzić więc wziął kasę i pojechał.Po kilku godzinach niestety temp przestała spadać a sprężarka nadal pracowała.Nie wiem co się mogło stać czy gaz się ulotnił,czy zatkny gdzieś jest układ.Jutro będę do niego dzwonił niech to sprawdzi.Lodówkę wyłączyłem bo szkoda drugiej spręzarki.Proszę o jakieś sugestie bo z lodówkami niewiele miałem do czynienia a nie chcę żeby zrobił mnie w balona.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2009-01-09, 16:50:56
Zaawansowany użytkownik
jesli to była Amica Fresh Line to nie ma po co naprawiać, tego po prostu się nie da zrobić
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-09, 16:57:50
Użytkownik
przyczyn może być ze sto tak na oko to nic ci nikt nie powie chyba że jasnowidz
jak ie na tym troche znasz to powiedz co dokładnie sie dzieje
  • Odpowiedz

slawi

2009-01-09, 17:03:56
Nowy użytkownik
to jest indesit chyba 3,5 letnia.sprężarka pracuje cała gorąca a parownik i skraplacz o temp otoczenia (około).tak jaby nie tłoczyła (lub nie ma co tłoczyć).
gaz facet nabijał i sprawdzał szczelność lutów i było ok.może to przez różnicę gazów?
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-09, 17:10:17
Użytkownik
najprawdopodobniej nie ma gazu lub układ sie zapchał jeśli to drugie to najlepiej spowrotem 600a i bedzie ok ma właściwości płuczące
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-09, 17:12:52
Użytkownik
w przeciwienstwie do 134a
  • Odpowiedz

pawelek

2009-01-09, 18:44:04
Użytkownik
mi się wydaje że zmiana gazu nie ma tu nic wspólnego, sam nieraz tak robiłem i lodóweczki chodzą do dzisiaj. Prawdopodobnie brak gazu. Sprawdź skraplacz będziesz wiedział czy jest gaz
  • Odpowiedz

slawi

2009-01-09, 19:28:12
Nowy użytkownik
nie wiem co się dzieje ale wyłączyłem ją na jakąś godzinę bo szkoda było sprężarki jak i tak nie chłodziła. Póżniej jeszcze na próbę włączyłem i sprężarkanie mogła wystartować aż ją termik rozłączył. Po tym słychać było szym gazu. Po kilku minutach jeszcze raz włączyłem i teraz działa do tej pory i chłodzi.
Nie wiem jakiś "czeski film".Mam nadzieję że teraz będzie już działać.
  • Odpowiedz

awax

2009-01-09, 19:52:05
Top użytkownik
slawi napisał(a):nie wiem co się dzieje ale wyłączyłem ją na jakąś godzinę bo szkoda było sprężarki jak i tak nie chłodziła. Póżniej jeszcze na próbę włączyłem i sprężarkanie mogła wystartować aż ją termik rozłączył. Po tym słychać było szym gazu. Po kilku minutach jeszcze raz włączyłem i teraz działa do tej pory i chłodzi.
Nie wiem jakiś "czeski film".Mam nadzieję że teraz będzie już działać.
prawdopodobnie wilgoć w układzie
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-01-10, 07:08:48
Moderator
czy wymienił filter i czy robił proznie?
  • Odpowiedz

slawi

2009-01-10, 11:27:40
Nowy użytkownik
filter wymienił a próżnię zrobił spreżarką wyciągając powietrze z układu(chociaż próżnia to nie odpowiednie słowo w tym miejscu).lodówka działa tyle że chyba z mniejszą wydajnością(albo jestem przewrażliwiony) ale po takiej próżnii to może być tylko wilgoć .narazie działa zobaczymy dalej.
dzięki za sugestie
  • Odpowiedz

mister

2009-01-10, 14:12:35
Zaawansowany użytkownik
co to jest filter ?
  • Odpowiedz

awax

2009-01-10, 14:19:50
Top użytkownik
mister napisał(a):co to jest filter ?
Taki troszeczkę większy filterek:Smile)
  • Odpowiedz

mister

2009-01-10, 14:31:01
Zaawansowany użytkownik
chyba filtr
  • Odpowiedz

awax

2009-01-10, 14:37:33
Top użytkownik
mister napisał(a):chyba filtr
Oj mister slawi chyba lepiej wie co mu wymienili?filtr,filter czy filterek?:Smile)
Zreszta niech będzie odwadniacz
Warto zauważyć,że jest to wyraz pochodzenia germańskiego i np.w jezyku duńskim,angielskim i niemieckim jest "filter" :Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-10, 14:46:19 przez awax.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa