- jak w temacie -chodzi o agregat regału chłodniczego nabialowego w sklepie.Czy są jakieś przeciwskazania np.utrudniony powrót oleju itp. Odległość ok. 4m w górę do sprężarki , gaz 134 Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
przeniesienie agregatu na dach
33 Odpowiedzi, 31641 Wyświetleń|
niema tylko trzeba zrobi przynajmniej jeden syfon żeby olej wracał lepiej do sprężarki tylko co to za regał że ma agregat na 134 chyba malutki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-26, 08:33:25 przez łysy45.)
Tak, jak kolega już napisał przynajmniej jeden syfon (np. przy agregacie zrób) i oczywiście filtr(jeżeli nie ma)
Czy syfon nie powienien być czasem niżej np. nad regałem, a przy agregacie kontrsyfon?
No racja, można zrobić niżej, albo w połowie, jednak na tak niewielkiej odległości myslę, że nie będzie to grało roli.
Wkońcu jeżeli ciągniemy instalacje w pionie powyzej 5 metrów, to odległość syfonów powinna być co 5 metrów
- seniorbio możesz nieco jaśniej ?
- czy ktoś w związku z tym może wyjaśnić zasadność syfonowania , bo w mądrych książkach mowa jest tylko o syfonach gdzie agregat jest poniżej parownika i jest to zrozumiałe ale jak pomaga syfon w powrocie oleju gdy to sprężarka jest wyżej o tym cisza.... Ba stary chłodnik z którym poruszyłem tą kwestię nawet mi odradzał bo jak mówi z doświadczenia po starcie czynnik odparowuje nagle z oleju w zaglębieniu i dochodzi do zamknięcia rury !! Co wy na to ? Jak uzasadnić jego zastosowanie (syfonu) ?
moim zdaniem jeżeli sprężarka jest niżej to syfon jest niepotrzebny, chyba że instalacja długa i pionowa to może z powodu obawy że za dużo oleju zcieknie do sprężarki, a w twoim przypadku (sprężarka wyżej) masz odcinek np. 5 m. to po wyłączeniu sprężarki olej cofa się do parownika- następnie po włączeniu olej musi przebyć te 5 m. i dopiero będzie smarował kompresor, jak założysz syfon w połowie to olej cofnie sie tylko do syfonu- następnie po włączeniu olej musi przebyć tylko 2,5 m, czyli smarowanie mamy 2 x szybciej.
Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne. Tak mi mówią moje szare, pozdrawiam
Jeżeli sprężarka jest wyżej od parownika, a także przy długich instalacjach poziomych i "pokręconych" - syfony ułatwiają powórt oleju - skąd jest porywany przez czynnik w trakcie pracy sprężarki, a do którego cofa się na postoju. Inaczej z biegiem czasu cały olej ze sprężarki wyląduje w parowniku bez możliwości wydostania się, czym to grozi dla sprężarki chyba nie trzeba pisać.
Pozdrawiam
"Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-28, 16:15:48 przez dominik486.)
Akurat w tym przypadku jest "bezzasadne", ale jeżeli sprężarka byłaby niżej, i instalacja długa to można przed nią zrobić syfon
- to co napisał ,,ziras'' w ostatnim swoim poscie wydaje się mieć zasadność i logikę dlatego prośba do ,,dominika'' czy możesz uzasadnić swój komentarz ? Dziękuję
dominik486 napisał(a):"Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne"Bzdury...
alpak, czy możesz rozwinąć myśl, dzięki
> ale jeżeli sprężarka byłaby niżej, i instalacja długa to można przed nią zrobić syfon wink
Jeśli sprężarka była by niżej to na jaką cholerę syfon? Z góry na dół olej sam spłynie. Pułapki olejowe ( syfony )robi się przydługich rurociągach i gdy sprężarka jest wyżej aby olej się w nich gromadził tworząc korek olejowy który to gaz zasysany przez sprężarkę wpycha z powrotem do sprężarki.
Nie no dobra macie racje, zwracam honor. Pisałem szybko bo sie spieszyłem i nie sprecyzowałem dokładnie swoich mysli:
Jeżeli instalacja jest np. długa, i idzie cały czas ze spadkiem, a pod koniec trzeba było pociągnąć pod górę 2 metry(bo nie było innej możliwości), to przed sprężarką można przecież zrobić syfon...
irroda: elektromechanik dobrze to wyjasnil.
Witam
Jeżeli skraplacz jest wyżej od sprężarki, to syfon przy niej stosuje się w celu zapobiegania przed zalaniem ciekłym czynnikiem podczas postoju agregatu. Remik napisał(a):WitamJakim to sposobem? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić.
Chyba bardziej by się przydał zawór zwrotny.
Pozdrawiam. Remik napisał(a):Witamludzie opanujcie sie troche Do tego stosuje sie zawor zwrotny.
Rozjechał nam się temat.
Temat strony ssawnej pomylił się ze stroną tłoczną.
No dobra. Jeśli nie ze skraplacza to podczas postoju agregatu w przewodzie tłocznym może się skroplić czynnik, np. z powodu niskiej temperatury, który spłynie przewodem tłocznym do sprężarki.
Z tłocznego przewodu nie może zassać sprężarka cieczy jak sugeruje elektromechanik. Literatura mówi również o stosowaniu zaworu zwrotnego przy skraplaczu jeżeli skraplacz jest umieszczony w pomieszczeniu cieplejszym niż pomieszczenie sprężarki.
wiesz troche ze gdzies dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele. raz piszesz syfon a raz zawór zwrotny.
W jednym przypadku może być syfon w innym zawór.
Ale masz rację wielkiego doświadczenia praktycznego w tym temacie nie mam. Wiedza teoretyczna pochodząca z książek |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY