Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora - zalodzony parownik

9 Odpowiedzi, 14007 Wyświetleń

pawelek

2009-07-20, 18:27:15
Użytkownik
Witam
byłem parę dni temu w hurtowni wędlin. Chłodnia 8 x 7,5 x 2,5 , dwie chłodnice LUVE HA 96N2 , sprężarka Frascold F4 19Y ( na dachu komory ), skraplacz na zewnątrz budynku ( niestety brak oznaczenia).
Oczywiście nie osiąga temperatury.
Jeden parownik całkowicie zatkany lodem, aż po same wentylatory, drugi lekko zaszroniony.
Prawdopodobną przyczyną zalodzenia parownika jest brak syfonu wstecznego ( tzw. łabędziej główki) co moim zdaniem powoduje cofanie się czynnika do chłodnicy i jej zaladzanie( niestety nie jestem do końca tego pewien).

Po rozlodzeniu parownika parametry komory były następujące:
-ssanie 2atm - -18*C
-tłoczenie 22 atm - +56*C
-czynnik R 407C
- temp. rury ssącej ok. 5-6 *C
- ilość gazu w normie

Na takich parametrach komorę zostawiłem, ( trochę za wysoko ale było gorąco i brak czasu), dzisiaj dzwoni, że nadal kiepsko chodzi, że nadal nie osiąga temperatury.
Klient twierdzi, ze nic nie było ruszane ,a temperaturę robiła ok. 3-4 *C , teraz ledwo 6*C i to przy zamkniętych drzwiach.

Myślicie, że wykonanie antysyfonu przy chłodnicy, zapobiegnie jej zaladzaniu?

Czy przyczyną tak wysokich ciśnień może być zbyt mała chłodnica, gdyż rura powrotna była dosyć ciepła, jak i cały zbiornik cieczy.
Czy regulacja zaworami rozprężnymi coś pomoże i przyniesie pożądany efekt?
  • Odpowiedz

pawelek

2009-07-20, 18:53:04
Użytkownik
zapomniałem, odszranianie grzałkami - działają, wentylatory oryginalne, też się kręcą
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-20, 22:25:27
Zaawansowany użytkownik
Witam .Sprawdż na sterowniku cykle odmrażania,ile trwa i co ile godz.Ja bym spróbował podnieść odparowanie TZRem,bo te -18*to jest za niskie.Powodzenia.
  • Odpowiedz

Alpak

2009-07-21, 12:33:22
Użytkownik
Jesli te cisnienia co podales sa po calkowitym odszronieniu chlodnicy to wedlug mnie masz uszkodzony zawor rozprezny lub zle wyregulowany.
  • Odpowiedz

pawelek

2009-07-22, 04:32:54
Użytkownik
wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory.
  • Odpowiedz

wit

2009-07-25, 21:27:44
Top użytkownik
pawelek napisał(a):wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory.
możesz mieć coś nie tak z zaworami rozprężnymi. może jakiś brud lub zbyt zużyte...
zmyj lód z parowników (obu) lub zrób długie odtajanie pod kontrolą -aż CAŁY lód spadnie.
włącz chłodzenie i zmierz odparowanie -oraz przegrzanie (oczywiście po kilku minutach jak już warunki sie ustalą)

i sprawdź nastawy sterownika -co ile godzin odtajanie ? jaki max czas odtajania? -jaka temp kończąca odtajanie ? -(jest w ogóle sprawny czujnik temp parownika? może czujka parownikowa w złym miejscu...)

może zalodzenie wypadło przypadkiem -może padł bezpiecznik grzałek i nie było odtajanie ? może ktoś podniósł ten bezpiecznik -a lodu było już tyle,m że grzałki sobie nie poradzą....
może długo były otwarte drzwi komory i lodu osadziło się tyle, ze odtajanie sobie nie poradziło...

odtajanie jest OK -dokąd jest OK. Jak coś zakłóci pracę -to przestaje być OK Wink
-wystarczy, ze jednorazowo lodu osadzi się ciut więcej niż grzałki są w stanie zrzucić w trakcie zaprogramowanego cyklu odtajania -i lód narasta
-po odtajaniu troszkę lodu zostaje -cykl chłodzenia -lód narasta... -kolejne odtajanie -lodu było więcej -więc trudniej go stopić więcej zostaje.... i z każdym cyklem jest gorzej.
Słowem gdzieś jest punkt -granica do której jest ok -a jak się zalodzi -to grzałki już sobie nie poradzą... bo wcześniej sterownik skończy odtajanie.

sprawdź nastawy sterownika i parametry pracy systemu odparowanie i przegrzanie.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 16:27:07
Zaawansowany użytkownik
Do r12. A to się żdziwiłem, AZRem,TZRem się nie reguluje ?.....Ups.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 16:51:52
Zaawansowany użytkownik
PatuX ......to był mały żarcik.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2009-07-26, 20:01:12
Zaawansowany użytkownik
Witam.Wiadomo że zawór dobieramy wg wielu kryteriów.Nikt nie kręci w jedną lub drugą stronę do oporu to bez sensu.Producent Danfossa,FLICA,Nawet Mertika po jakąś cholerę zastosował śrubę do korekty odparowania.Czaaaaaaasami trzeba z tego skorzystać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa