Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

brak rozłącznia sprzęgła sprężarki

9 Odpowiedzi, 12275 Wyświetleń

4a3psz8

2007-06-11, 17:28:36
Nowy użytkownik
mam od 3 miesięcy fiata punto 2 z klimatyzacją manualną i proszę o poradę czy tak ma być, że nie rozłącz się sprzęgło od sprężarki. Temperatura na wylocie kratek przy nastawieniu dmuchawy na poziom 2 wynosi -2-5 stopni na minusie . Kiedy kupiłem auto to sprzęgło się rozłączało do czasu kiedy całkowicie przestało się załączać. Udałem się do serwisu Mitsubitchi i padło podejrzenie na maly stan czynnika. Po recyklingu i sprawdzeniu ilości czynnika okazało się ,że zły był styk na czujniku ciśnienia filtra odwadniającego. I od tamtej pory zauważyłem że nie rozłącza się sprzęgło przy sprężarce. Myślałem, że wcześniej szwankował właśnie ten czujnik i, że raz łączył a raz nie, ale teraz nie wiem czy tak ma być , że sprzęgło się nie rozłącza.
Jeszcze zauważyłem że rurka powrotna przy sprężarce jest oszroniona, podejżewałem ,że za dużo mi władowali czynnika ale w serwisie sprawdzili ciśnienia i powiedzieli, że są idealne i ,że tak może pracować ta klimatyzacji. Proszę kolegów o opinie i sugestie czy tak ma być . Nadmieniam, że klima chłodzi wspaniale ale martwi mnie to nierozłącznie sprzęgła.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-11, 17:48:38
Zaawansowany użytkownik
jeśli jest bardzo gorąco może nie dawać rady odessać czynnika, sprawdź na wyższych obrotach przy właczonej klimie czy wyłaczy
  • Odpowiedz

RobertS

2007-06-11, 19:26:11
Użytkownik
niektóre starsze auta tak mają - sprężarka chodzi cały czas. Sprężarki mają automatycznie regulowaną wydajność - gdy nie ma takiej potrzeby (brak upałów, wysokie obroty silnika) obciążenie silnika jest małe. Gdy panuje upał, a do tego obroty sprężarki są niskie - wydajność sprężarki będzie wyższa.

Według mnie nie ma się czym przejmować, no chyba że tą niską temperaturą - zdrowiej byłoby gdyby wynosiła 2-5 ale na plusie.
  • Odpowiedz

4a3psz8

2007-06-11, 19:45:00
Nowy użytkownik
Trochę martwi mnie ta minusowa temperatura , czy jest jakiś czujnik na parowniku który powinien rozłączyć sprzęgło, po osiągnięciu tej temperatury, moze on jest uszkodzony, z drugiej strony przeglądając problemy kolegów u których brak jest całkiem chłodzenia to chyba powinienem się cieszyć, że w krótszym czasie zostanie osiągnieta w kabinie niższa temperatura.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-11, 19:58:46
Zaawansowany użytkownik
i przy okazji będziesz miał kilka sopli na nosie:-) taką temperaturę miałem tylko raz, był to crysler vision, a najciekawsze to, że przy obiegu zewnętrznym!! temp na zewnątrz to 20 stopni... takich temperatur można pozazdrościć
  • Odpowiedz

4a3psz8

2007-06-11, 20:12:08
Nowy użytkownik
Ale czy ta niska temperatura może spowodować uszkodzenie klimatyzacji i co może powodować, że nie jest rozłączna temperatura. Czy klima sterowana ręcznie ma czujniki temperatury , które mają ją rozłączyć. może jest uszkodzony czujnik temperatury na parowniku.
  • Odpowiedz

RobertS

2007-06-11, 20:24:16
Użytkownik
niektóre manulane mają czujnik na parowniku, niektóre nie - nie ma reguły.
Ujemne temperatury raczej nie szkodzą samemu układowi, jedyna usterka której możesz doświadczyć to zamarznięcie skroplin na parowniku - po dłuższej jeździe skroplona woda zamarznie zatykając parownik - powietrze przestanie lecieć do kabiny. Będziesz musiał wówczas wyłączyć klimę na parę minut, by woda odtajała i spłynęła
  • Odpowiedz

senior

2007-06-12, 17:26:57
Zaawansowany użytkownik
dokończę: niektóre samochody mają presostaty 1 bar( crysler) a wiekszośc reguluje się na 2 barach
  • Odpowiedz

sputnik

2007-06-12, 19:16:12
Użytkownik
a nie wydaje się wam że ma zbyt mało freonu w instalacji. następuje zbyt duża różnica temperatur i parowacz zostaje zalodzony.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa