Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zapraszam do zadawania Pytań do naszych EXPERTÓW

42 Odpowiedzi, 60809 Wyświetleń
Wstecz 1 2

radekklimat

2009-08-28, 17:47:48
Moderator
najlepiej to podłaczyc do sterownika pcO i on ci wyswietli problem
dobry przetwornik bez cisnienia powinien pokazac 0 na wyswietlaczu a zepsuty -9 bar
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-28, 19:25:07
Top użytkownik
najprościej jest zaopatrzyć się w przyrząd pomiarowy np firmy BRYMEN BM629 kupisz go w firmie BIALL.
  • Odpowiedz

mariobros08

2010-02-08, 19:45:34
Nowy użytkownik
Witam
mam takie teoretyczne pytanko
sam chcialbym sobie zamontowac klime w mieszkaniu tylko ze ..... Slyszalem ze gdy sie samemu montuje to wrazie jakiejs awarii czy czegos podobnego nie bedzie uznana reklamacja Bo musi byc pieczatka albo potwierdzenie ze montowal to wykwalifikowany monter z papierami??
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-08, 19:51:35
Moderator
Wszystko zależy jaki sklep ci to sprzedaje . Dawniej było tak w castoramie i tym podobne . Ale każda firma szanująca się nie pozwoli na takie manewry jak chcesz zrobić. Nie udowodnisz ze zrobiłeś dobrze montaż nie mając do tego uprawnień i sprzetu a krótko mówiąc nie jesteś firmą instalacyjną. Znając życie to jak założysz sam to urządzenie pewnie sie popsuje przed końcem gwarancji i nie chcę tutaj powiedzieć ze coś byś sam tam źle zamontował tylko że zazwyczaj takie przypadek się trafi Big Grin Dogadaj sie z jakąś firmą że sam wykonasz montaż a oni podjada tylko na podłączenie i uruchomienie i będziesz miał problem rozwiązany.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-08, 19:55:20
Top użytkownik
a w jaki sposób wyciągniesz próżnię z układu ? ,jak trzeba będzie dodać czynnika kupisz 10 kilogramową butlę ? ,czym sprawdzisz ciśnienie w układzie nie posiadając manometrów ?
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-08, 20:04:49
Top użytkownik
bez problemu można zainstalować to co zakładają Amerykańscy majsterkowicze-klimatyzator podokienny,ale osobiście go nie polecam .
  • Odpowiedz

fosgen

2010-02-08, 20:12:05
Nowy użytkownik
mariobros - głęboka prawda jest taka: NIE OPŁACA SIĘ MONTOWAĆ NA WŁASNĄ RĘKĘ
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-02-08, 20:43:13
Top użytkownik
Radek Gratulacje.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2010-02-08, 21:45:24
Top użytkownik
Córka czy syn?
  • Odpowiedz

xxxx11

2010-03-13, 17:26:50
Nowy użytkownik
co to jest TROX TECHNIK M466DX2/BLF230TTR,wiem,ze jest to do klimatyzacji.Mam coś takiego i czy mogę to wykozystac w swoim domu?
  • Odpowiedz

xxxx11

2010-03-13, 17:40:06
Nowy użytkownik
prosze na odpis na e-mail malgoska_17690@o2.pl w sprawie tego troxa technik.dziekuje i pozdrawiam!
  • Odpowiedz

goewa

2010-05-26, 13:38:44
Nowy użytkownik
jest tu dużo ekspertów, więc zapytam się o jedno pytanie testowe (z testu z przykłądowymi pytaniami na egzamin), które mnie nurtuje. Może ktoś roziweje moje wątpliwości. Oto pytanie:
W domu jednorodzinnym sprawność zasobnika c.w.u. będzie tym wyższa, im:
1) większa będzie jego pojemność
2) niższa będzie temperatura zgromadzonej w nim wody
3) mniejszy będzie domowy rozbiór c.w.u.

Mi podchodzi najbardziej odpowiedź 3), ale znajomym 2) a jak to powinno byc, ktoś wie?
  • Odpowiedz

wiertalot69

2010-05-27, 06:29:35
Nowy użytkownik
Witam,
Nie jestem z branży, a mam zlecenie od swego szefa, który polecił mi dowiedzieć się o ceny używanego sprzętu klimatyzacyjnego, próbowałem szukać w necie, ale jakoś nie mogłem znaleźć tych wynalazków:-). Chodzi mi o stację klimatyzacyjną Emeti City C, rok prod. 2002, zasilanie 400v/3+n/50Hz, moc 17 Kw i stacja klimatyzacyjna Clivent Wsat EE-91, rok prod. 2004, zasilanie 400v/3+n/50Hz, moc 17 Kw, proszę o info na wiertalot69@tlen.pl, lub na forum, chodzi mi o orientacyjną cenę takiego sprzętu. Z góry dziękuję
  • Odpowiedz

byniom

2010-06-16, 20:41:30
Moderator
Nie unoś się tak bo niewiesz co większość z nas musiała zrobić aby zdobyć ta wiedzę. My nie mamy obowiązku nikomu odpowiadać . To forum jest żeby sobie pomagać ale nie na zasadach jak niektórzy oczekują że mamy wyłożyć kawę na ławę . Czytałem tez jeden post gdzie pewien kolega maiła pretensję ż enikt mu nie odpowiada na zadane pytanie. Moż ejka by popracował tak jak większośc z nas po kilkanaście godzin na słońcu żeby to by się nie dziwił dlaczego nikt tak szybko nie udziela odpowiedzi. W mojej okolicy mam gościa który też chciał sie niby douczyć i do mnie wydzwaniał a potem robił mi koło d.... bo na czarno za pare złoty zakałdał klimy . Bez sprzętu bez podatków i innych opłat za parę złotych. To nie jest w porządku a cześć ludzi na forum w taki właśnie sposób chce zdobyć wiedze żeby robić sobie fuchy a my niestety musimy pilnowac tez swojego interesy. Skoro ktoś zadaje pytanie które jest niejako podstawa chłodnictwa to wybacz ale moge to uważać za taki przykład jaki wczęniej przytoczyłem , natomiast jeżeli jesteś uczciwy i solidnie podchodzisz do tego tematu to uważam ż epowinieneś najpierw się przykimś podszkolić w pracy a a dopiero potem zadawać konkretne pyania.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-06-21, 14:19:00
Zaawansowany użytkownik
Pytanko mam
Toshiba +/- 10 kW mocy chłodniczej na r22, została wymieniona sprężarka na nową z wydajnością o 20% większą
po 3 minutach pracy wywala wysokie ciśnienie.
Przy podłączaniu manometrów rzygneło olejem na ssaniu przy zaworach na j.w. i przy upuszczeniu czynnika było b.dużo oleju
Czyli można przypuszczać że sporo oleju poszło w układ (zaolejony skraplacz, parownik)
Czy przy zakładaniu poprawnej sprężarki trzeba będzie przepłukać układ, czy nadmiar oleju sam wróci?
  • Odpowiedz

mjuka

2010-07-06, 10:02:14
Nowy użytkownik
Witam ja również zielony jestem i chciałem sie zapytać jak przegiąć rurki miedziane, żeby ich nie uszkodzic
umówiłem sie z magikiem że podjedzie i zrobi m prożnie i odkreci zawory posprawdza szczelność etc. ale zeby bylo taniej musze sam sobie powiesic wszystko i doprowadzic rury do jednoskti zewnetrznej.
problem mam taki ze musze przegiąć rurki i wyjsc z drugiej strony klimki, jak to zrobić dobrze domowym sposobem
  • Odpowiedz

fabiush

2010-08-10, 12:08:06
Nowy użytkownik
Witam
czy ktoś posiada informację na temat maksymalnej ilości powietrza recyrkulacyjnego (%) dla hali przemysłowej?
pozdrawiam
fabiush
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa