Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przepływowy dogrzewacz wody?

15 Odpowiedzi, 23331 Wyświetleń

konkretgce

2010-03-21, 11:15:26
Nowy użytkownik
Witam, mam następujący problem.

Dostaję z ciepłowni wodę o temp ok 50st, ja jednak potrzebuję, żeby ona miała większą temperaturę, np 70st.

Oglądałem specyfikację tradycyjnych przypływowych podgrzewaczy wody, jednak one są przystosowane do podgrzewania zimnej wody a nie ciepłej. Czy znajdę taki elektryczny podgrzewacz, który dogrzał by mi już ciepłą wodę?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-21, 13:54:53
Top użytkownik
napisz ile wody potzebujesz na godzinę i do czego ona ma być stosowana jeśli do mycia urządzeń pod ciśnieniem polecam Karchera grzewczego .jeśli chcesz uzyskać pomoc podawaj bardziej wyczerpujące informacje o swoim problemie .
  • Odpowiedz

konkretgce

2010-03-21, 18:01:39
Nowy użytkownik
OK, chodzi o nagrzewnicę do wentylacji. Przy wodzie o temperaturze 50st kiedy na zewnątrz są niższe temperatury, np -5st, włącza się blokada antyzamrożeniowa.

Moc nagrzewnicy 70,1 kW.

Więcej danych mógłbym podać najwcześniej jutro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-21, 18:02:36 przez konkretgce.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-21, 18:32:36
Top użytkownik
wstaw regulator obrotów do nagrzewnicy ,wtedy powietrze będzie cieplejsze,lecz moc grzania spadnie .
  • Odpowiedz

Alpak

2010-03-21, 18:44:33
Użytkownik
Nie lepiej zamiast podgrzewac dodatkowo elektrycznie wode wsadzic dodatkowa sekcje grzalek ?
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-21, 18:56:22
Top użytkownik
lepiej niech nagrzewnica grzeje słabiej niż wogóle nie grzeje po zadziałaniu zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego .
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-21, 19:34:59
Top użytkownik
aby podnieść moc grzania o 50% potrzeba nagrzewnicę 40 KW---kabel zasilający 5x16 mm 2 ,pobór prądu prawie 50A trójfazowo,prawdopodobnie będzie potrzebne nowe przyłącze i licznik z przekładnikiem .,nowe warunki z zakładu energetycznego .
  • Odpowiedz

konkretgce

2010-03-21, 21:49:40
Nowy użytkownik
Ok, dziękuje Panowie za zainteresowanie tematem.

barbie napisał(a):wstaw regulator obrotów do nagrzewnicy ,wtedy powietrze będzie cieplejsze,lecz moc grzania spadnie .
barbie napisał(a):lepiej niech nagrzewnica grzeje słabiej niż wogóle nie grzeje po zadziałaniu zabezpieczenia przeciwzamrożeniowego .
Takie rozwiązanie póki co mnie nie interesuje, ew w opcji rezerwowej. Chcę aby to wszystko działało na 100% możliwości.

Alpak napisał(a):Nie lepiej zamiast podgrzewac dodatkowo elektrycznie wode wsadzic dodatkowa sekcje grzalek ?
patusX napisał(a):a nie lepiej wstawic nagrzewnice wstepna?
Rozumiem że piszecie o elektrycznej?

Być może właśnie lepiej. Ale raz że na ten moment nie wiem czy druga nagrzewnica się zmieści. Dwa, to właśnie chciałem się dowiedzieć coś o możliwości podgrzania wody, aby móc te dwa rozwiązania porównać i wybrać lepsze.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-27, 21:03:23
Zaawansowany użytkownik
Czegoś nierozumiem.Dlaczego ten czujnik przeciwzamrożeniowy uruchamia sie jeżeli woda ma 50 stopni ,i jak zakładam pompa obiegowa jest sprawna.Gdzie ten czujnik jest wsadzony.Jeżeli ma żaluzję na czerpni czy siłownik jest sprawny?
  • Odpowiedz

Alpak

2010-03-27, 21:16:14
Użytkownik
Czujnik jest zazwyczaj za nagrzewnica po stronie powietrza lub po stronie wody na powrocie.
Nagrzewnica pewnie byla projektowana na czynnik 90/70 a teraz dostaje 50 i sie nie wyrabia.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-27, 21:44:51
Zaawansowany użytkownik
Alpak napisał(a):Czujnik jest zazwyczaj za nagrzewnica po stronie powietrza lub po stronie wody na powrocie.
Nagrzewnica pewnie byla projektowana na czynnik 90/70 a teraz dostaje 50 i sie nie wyrabia.
Zmierz termometrem faktyczną temperaturę nagrzewnicy po stronie czerpni.Może być zle skonfigurowany sterownik który podtrzymuje pracę wentylatorów pomimo niskiej temperatury nagrzewnicy.
  • Odpowiedz

frog1

2010-03-28, 10:31:13
Nowy użytkownik
Nie jestem fachowcem od wentylacji ,ale na grzaniu wody coś "mało niewiele" mi wiadomo . Podgrzewacze przepływowe wody elektryczne zaczęto produkować z dodatkową sondą NTC na wejściu wody do podgrzewacza i możesz go podłączyć w twoim przypadku (np. firmy KOSPEL EPP 36 Maximus) ale ,pierwszy problem to żaden podgrzewacz CWU nie może podgrzać wody do temperatury powyżej 60*C ( powyżej tej temperatury białko się ścina) ,drugi problem to przepływ , 36kW urządzenia podgrzeje 17,6l/min wody o deltę 30*C chyba że ci to starczy.Może by zastosować podgrzewacz elektryczny do centralnego ogrzewania . Tu problem by trzeba rozwiązać z włączeniem i jaką moc dobrać do twoich potrzeb.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-28, 12:07:46
Top użytkownik
powyżej 60 stopni gwałtownie odkłada się kamień kotłowy .profesjonalne pojemnościowe podgrzewacze wody raz na tydzień zwiększają temperaturę do 80 stopni aby zwalczyć Legionelle .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-29, 21:16:53
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):powyżej 60 stopni gwałtownie odkłada się kamień kotłowy .profesjonalne pojemnościowe podgrzewacze wody raz na tydzień zwiększają temperaturę do 80 stopni aby zwalczyć Legionelle .
A te rozwiązania niszczenia bakterii stosuje się w obiegach zamkniętych stosowanych w wentylacji i klimatyzacji.Powtarzam obiegach zamkniętych.Bo ZEC czyli zakład energ. cieplnej mnie w tym momencie nieinteresuje,tylko ich temperatura wody.
  • Odpowiedz

kj

2010-05-25, 16:31:35
Nowy użytkownik
konkretgce napisał(a):Dostaję z ciepłowni wodę o temp ok 50st, ja jednak potrzebuję, żeby ona miała większą temperaturę, np 70st.

Oglądałem specyfikację tradycyjnych przypływowych podgrzewaczy wody, jednak one są przystosowane do podgrzewania zimnej wody a nie ciepłej. Czy znajdę taki elektryczny podgrzewacz, który dogrzał by mi już ciepłą wodę?

pozdrawiam

Trochę niska ta temp. jak na cele ogrzewania.
Myślę też, że powinieneś szukać nie w przepływowych ogrzewaczach wody ale wśród kotłów elektrycznych. Na pewno znajdziesz taki który pozwoli podgrzać wodę powyżej 70 st C.

Przepływowe podgrzewacze wody są przeznaczone do cwu, i temp nie powinna przekraczać 55st C

Pozdrawiam
KJ
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa