Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie??

10 Odpowiedzi, 13311 Wyświetleń

Pedro

2007-07-25, 09:57:42
Nowy użytkownik
Witam. Jestem osobą która w dziedzinie klimy wie nie wiele, ale chciałbym troszkę zasięgnąć Waszej rady. Mam kilka maszyn głównie branża rolnicza w których zainstalowana jest A/C. Problem leży w tym iż serwisowanie tego przez "dojeżdżających fachowców" nie zawsze jest na czas i nie zawsze jest skuteczne. Mam własne zaplecze serwisowe i chciałbym do tego dołożyć obsługę klimy. Pytania: na jaką wartość należy wytworzyć próżnię w układzie? Od czego jest zależna ilość oleju? Jak prawidłowo określić ilość czynnika w układzie?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź...
  • Odpowiedz

senior

2007-07-25, 16:21:07
Zaawansowany użytkownik
na jaką wartość: ja robię tak: patrzę jak wskazówka schodzi na vac, jeśli jest na -1 to wyciągam jeszcze przez pół godziny, ilość oleju zależy od sprężarki, jej pojemności i wielkości układu, prawidłową ilość czynnika w układzie sprawdzasz po odparowaniu, dla 134 musi być ok 2 bar ,itd
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-25, 18:33:55
Moderator
co to za maszyny podaj typ, silnik i ro produkcji
  • Odpowiedz

Pedro

2007-07-25, 20:58:59
Nowy użytkownik
Ciągniki rolnicze Deutz-Fahr AGROTRON 4.85 i 6.45 Rok prod. 1996. Obydwa mają taki sam układ A/C. Jednak w jednym z nich jest uszkodzona sprężarka i jestem w trakcie przeróbek. Oryginał kosztuje ok.3000zł... Jest jeszcze MF 8110 ale tu na razie nie ma problemu. Poza tym kombajn zbożowy Claas Dominator 108SL Maxi 1994r. i sieczkarnia Claas Jaguar 690SL 1992. Są jeszcze samochody ale klimy działają bez zarzutu. Można określić ilość czynnika po niskim i wysokim ciśnieniu, czy lepiej zdać się na efektywność chłodzenia? I metodę "doświadczeń"?
  • Odpowiedz

Pedro

2007-07-27, 20:13:13
Nowy użytkownik
O... Nikt nic nie wie...??
  • Odpowiedz

j_a_c

2007-08-16, 09:33:55
Użytkownik
Pedro napisał(a):C. Można określić ilość czynnika po niskim i wysokim ciśnieniu?
Tak to czasochłonne ale skuteczne,jak nie znasz pojemności.
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

crocens

2007-08-16, 15:57:36
Top użytkownik
Dodam, ze można również określać ilość czynnika po temperaturze rurki wracającej z parownika do sprężarki (jednak musi być dojście do miejsca jak najbliżej parownika). Przy prawidłowej ilości czynnika i prawidłowym zalaniu parownika powinna wynosić około 4-6 stopni.

PS. W ciężarówkach około 1stopnia. Nie wiem jednak jak się to ma do traktorów ;-)
.
  • Odpowiedz

Pedro

2007-08-16, 20:12:53
Nowy użytkownik
Mam zamiar kupić pompę podciśnienia o oznaczeniach TW-1A
Zasilanie 220V/50Hz
Szybkość pompowania w l/min [CFM] 57 [2]
Próżnia końcowa (Pa) 10
Prędkość obrotowa (n/min) 1440
Moc 120W
HP 1/6
Przyłącze gazowe ssące 1/4 SAE Male
Pojemność zbiornika oleju 220 ml3
Czy to urządzenie wystarczy do wytwarzania podciśnienia w układach klimatyzacji samochodów osobowych i ciężarówek??
  • Odpowiedz

crocens

2007-08-16, 20:21:48
Top użytkownik
spokojnie Smile
.
  • Odpowiedz

Pedro

2007-08-17, 09:54:16
Nowy użytkownik
Dzięki serdeczne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa