Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

wentylacja w laboratorium analitycznym

8 Odpowiedzi, 13381 Wyświetleń

seagull

2007-10-12, 20:55:50
Nowy użytkownik
Witam!
Przyszło mi zaprojektować wentylację dla laboratorium analitycznego (bez obaw.. na razie w ramach nauki tylkoWink ) może mi ktoś zaproponuje od czego zacząćBig Grin bo psor na zajęciach powiedział tylko że tu się raczej nie liczy bilansu ciepła, a co i jak.. to mamy 4 tygodnie by sie dowiedziećBig Grin
za jakiekolwiek podpowiedzi serdecznie dziękujęBig Grin
  • Odpowiedz

Tollo

2007-10-17, 13:42:58
Nowy użytkownik
A zechciej zajrzeć choćby do poradnika Recknagel Sprenger "Ogrzewanie+klimatyzacja", w każdej bibliotece. Potem pytaj o szczegóły.
  • Odpowiedz

miro102

2007-10-17, 14:44:21
Nowy użytkownik
zacznij od tego aby się dowiedziec ile wymian powietrza jest potrzebnych w pomieszczeniu, jakiej klasy czystosci ma byc powietrze dostarczane, to sa podstawowe wiadomosci, na podstawie tego policzysz sobie centrale went z odpowiednim filtrowaniem powietrza, ruch tego powietrz w pomieszczeniu w zaleznosci od potrzeb laboratoryjnych itd
powodzenia
miro
  • Odpowiedz

seagull

2007-10-26, 20:27:15
Nowy użytkownik
no niestety.. książka w każdej bibliotece dostępna nie jest.. wiem, bo sprawdzałam.. i to w kilku.. ale że student sposób zawsze jakiś znajdzie.. to powiedzmy że ją mamBig Grin bardzo dziękuję za polecenie mi jej, bo naprawdę coś tam przydatnego jestBig Grin teraz już tylko mam problem z tym, by w ogóle zacząć.. czyli jakie laboratorium analityczne przyjąć.. psor powiedział w prost, że do oceny będzie wliczane pomyślunek, czyli że mamy podane pomieszczenie, a resztę mamy sobie sami dobrać tak, aby to było najłatwiejsze z możliwych.. narazie kombinuję.. za jakiekolwiek podpowiedzi (jakie laboratorium analityczne będzie najłatwiejsze do doboru wentylacji??) będę wdzięcznaSmile
na pewno to musi być laboratorium analityczne, ma mieć 4 dygestoria (jedno z otwartym ogniem) i dwa stoły..
  • Odpowiedz

Tollo

2007-10-29, 13:25:46
Nowy użytkownik
Wentylację określają - digestoria. Każde z nich ma wyciąg (wentylator) o wydajności rzędu 600-900m3/h. Tyle, co wyciągasz - musisz nawiac, (z malutkim podcisnieniem, rzędu 5-10%V). Zobacz materiały firmy T...X dot. sterowania laboratoriów. To nie takie trywialne. Zyski wewnętrzne mają znaczenie dla okresu dyżurnego. Temperatura 24°C (coć niekoniecznie, zależnie od rodzaju laboratorium)
  • Odpowiedz

seagull

2007-11-03, 21:21:49
Nowy użytkownik
oo.. dzięki.. jeszcze jedno pytanko..
wyciąg na pewno z digestoriów.. i z nad stołów (np. coś w rodzaju wyciągu miejscowego)?? czy nad stołami raczej nawiew??
  • Odpowiedz

Tollo

2007-11-05, 09:23:04
Nowy użytkownik
Z zasady zanieczyszczenia należy łapać u źródła, więc odciągi miejscowe lub okapy. Znad stołu raczej odciąg. (co oznacza własny wentylator wyciągowy) Ale nie dajmy się zwariować: w laboratorium jest tak czy inaczej b. intensywana wentylacja, można troszkę (spalin ?) rozcieńczyć. Problemem jest nawiew-jak go dopasować do zmieniającego się wyciągu. Na początek wersja brut force: pracują zawsze wyciągi 2 digestoriów (i to jest wywiew), nawiew stały kompensuje wywiew (z podcisnieniem 5-10%V)
  • Odpowiedz

Darni

2008-03-20, 14:09:21
Nowy użytkownik
Tollo napisał(a):Wentylację określają - digestoria. Każde z nich ma wyciąg (wentylator) o wydajności rzędu 600-900m3/h. Tyle, co wyciągasz - musisz nawiac, (z malutkim podcisnieniem, rzędu 5-10%V). Zobacz materiały firmy T...X dot. sterowania laboratoriów. To nie takie trywialne. Zyski wewnętrzne mają znaczenie dla okresu dyżurnego. Temperatura 24°C (coć niekoniecznie, zależnie od rodzaju laboratorium)
Spójrz na normę PN-EN 14175:3
Tam masz wyciągi z dygestoriów
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa