Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

osłona akustyczna na wentylator

15 Odpowiedzi, 17151 Wyświetleń

AKTIMAR

2012-12-30, 14:21:07
Użytkownik
Witam.
Czy robił ktoś z was jakiś rodzaj osłony akustycznej na wentylator dachowy?
Problem jest tego typu że zainstalowany jest na dachu wentylator dachowy, który z jednego metra mierzony ma 98db głośności, lokatorzy z 6 piętra narzekają że mają za głośno na tarasach.
U producenta wentylatora poradzili mi aby zrobić osłonę akustyczną dookoła wentylatora i z dołu z zachowaniem około 20-30 cm z każdej strony od wirnika wygłuszoną wełną, tak aby cały dźwięk uchodził do góry.
Robił ktoś z was takie kombinacje, ma to jakiś sens?
  • Odpowiedz

crocens

2012-12-30, 18:51:18
Top użytkownik
Takich eksperymentów nie robiłem, natomiast wygłuszałem centralki wentylacyjne podwieszane materiałem K-fonic + wełna skalna i spisało się to rewelacyjnie, wygłuszenie o 20 dB jednak rodzaj wygłuszenia dobierał mi projektant na podstawie dokładnych pomiarów. Mówił, że można wyciągnąć nawet 40dB z grubszego materiału.

Koszt około 120zł/m2 katalog.
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-30, 21:10:10
Top użytkownik
AKTIMAR Majac taki problem od producenta wyciągam dane techniczne odnośnie decybeli tego urządzenia.Być może wymiana łożysk by się przydała zanim zamontujesz coś co po pewnym czasie okaże się nie istotne z powodu zbytniego tarcia wirnika o stojan silnika?Podajesz mało danych aby Tobie pomóc.Czy problem powstał z czasem?Czy jest wynikiem zamontowania tego wentylatora wyciągowego na dniach narażonego warunkami atmosferycznymi?A może dżwięk nadmierny jest spowodowany złym jego doborem?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2012-12-30, 22:40:49
Użytkownik
Witam.
Z wentylatorem jest wszystko ok, został zrobiony na zamówienie ma 1000pa i 1,5 kw silnik bo miałem do dyspozycji tylko jedną fazę, no i oczywiście 98 db.
W lokalu brak odpowiedniej średnicy kanałów i nie było możliwości zrobienia wyciągu z okapu, odpowiednią średnicą.
Tak więc wentylator ten ciągnie 18m w górę dwoma kanałami FI 160, na dachu zrobiłem skrzynkę rozprężną a na skrzynce stoi wentylator.

Tak więc interesuje mnie opinia na temat czy jak zrobię jakąś obudowę i ją wygłuszę np. wełną do okola i od dołu czy to będzie miało jakiś sens.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-30, 22:41:47 przez AKTIMAR.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2012-12-31, 21:47:26
Użytkownik
wydaje mi się ze będzie problem
w przypadku dachu przy grzybku wchodzą w grę raczej tylko ekrany odbijające
z tym ze zabudowa na dachu znacznie utrudni montaż
nie dziwie się ze ta turbina może być uciążliwa
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2013-01-01, 15:59:37
Użytkownik
Generalnie sam się zastanawiam czy to ma sens bo jak nie uda się zejść do 65db to i tak będę go musiał zdemontować bo lokatorzy z 6 piętra nie odpuszczą.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-04, 21:55:03
Użytkownik
moja propozycja to regulator obrotów
tym łatwiej ze to silnik jednofazowy
wsyp regulator i ustaw na zadowalającym normy mieszkańców
  • Odpowiedz

zuku

2013-01-05, 22:41:21
Użytkownik
Ekran dźwiękochłonny plus reg. obrotów ale tylko transformatorowy np breve tufa... arw 7,0.
Regulator dałbym koniecznie bo czasami wystarczy zejść niewiele z obrotami a dB spadają znacznie przy niewielkim spadku wydajności.
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2013-01-07, 21:39:23
Użytkownik
Gość z serwisu producenta wentylatora powiedział dokładnie coś innego.
regulator obrotów spowoduje grzanie się silnika wentylatora, a jeżeli zrobię obudowę z boków i z dołu to może to spowodować skutkować spalenie się silnika.
  • Odpowiedz

zuku

2013-01-08, 18:23:12
Użytkownik
A powiedziałeś jaki reg. chcesz zastosować? ekran powinien wystarczyć tylko po bokach. Czy wentylator jest z Tyczyńskiej fabryki
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2013-01-08, 19:21:16
Użytkownik
Tak z Tyczyńskiej
Nie poleca żadnego regulatora.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-01-08, 19:36:16
Moderator
AKTIMAR napisał(a):Witam.
Z wentylatorem jest wszystko ok, został zrobiony na zamówienie ma 1000pa i 1,5 kw silnik bo miałem do dyspozycji tylko jedną fazę, no i oczywiście 98 db.
(...).
Może byłby to przerost formy nad treścią, ale przecież są falowniki jednofazowe (230V), wtedy miałbyś dokładną regulację wydajność/hałas*

* - niepotrzebne skreślić :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2013-01-08, 19:37:33
Użytkownik
Tak z Tyczyńskiej

Generalnie obudowę to planuję zrobić następująco.
Zamówić kanał prostokątny 120x120x120 i następny o 0 20 cm większy aby w środek weszło po 10cm wełny.
Co o tym sądzicie?
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2013-01-10, 21:35:39
Użytkownik
AKTIMAR napisał(a):Tak z Tyczyńskiej

Zamówić kanał prostokątny 120x120x120 i następny o 0 20 cm większy aby w środek weszło po 10cm wełny.
Co o tym sądzicie?

albo z płyty warstwowej takiej do komór chłodniczych.
  • Odpowiedz

FRIGUS

2013-02-08, 14:56:27
Nowy użytkownik
AKTIMAR napisał(a):
AKTIMAR napisał(a):Tak z Tyczyńskiej

Co o tym sądzicie?

albo z płyty warstwowej takiej do komór chłodniczych.

No co to za kombinacja alpejska... potem się dziwią, że odbioru inspektor nie chce dać...

Takie problemy rozwiązuje się zupełnie inaczej. Pisz na prv.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa