Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Automatyka central went z nagrzewnica wodną

8 Odpowiedzi, 10723 Wyświetleń

nijuniro

2013-02-06, 22:35:28
Użytkownik
Witam

Mam pytanie odnośnie schematów modułu hydraulicznego centrali wentylacyjnej z nagrzewnica wodną.
Widziałem kilka rózniących się.

Szukam czegoś sprawdzonego. Najbardziej przekonujący wydaje mi się układ z pompą obiegową na zasilaniu pokonującą opory nagrzewnicy oraz zaworem trójdrożnym na powrocie który:
- w pozycji otwartej wpuszcza czynnik grzewczy do wymiennika
- w pozycji zamkniętej odcina układ wymiennika ale zapewnia cyrkulację cieplika od strony instalacji

Znacie może ciekawsze rozwiązania ?
Mile widziany jakis schemat
  • Odpowiedz

jasiu

2013-02-08, 11:29:33
Nowy użytkownik
Pompa jest konieczna w przypadku montażu centrali na dachu, w pomieszczeniu nie koniecznie, chyba, że główna pompa nie daje rady. Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie.
  • Odpowiedz

FRIGUS

2013-02-08, 15:00:14
Nowy użytkownik
jasiu napisał(a):Pompa jest konieczna w przypadku montażu centrali na dachu, w pomieszczeniu nie koniecznie, chyba, że główna pompa nie daje rady. Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie.

Kolega wyżej dobrze radzi, chodzi o to aby czynnik nie zamarzł w instalacji.
  • Odpowiedz

Denior

2013-02-08, 20:14:45
Nowy użytkownik
jasiu napisał(a):Mile widziany jakis schemat
schemat instalacji powinien byc w DTR'ce producenta centrali.

jasiu napisał(a):Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie.
Niekoniecznie, pompa zawsze po przeciwnej stronie niż zawór trójdrożny i na dużym obiegu.
  • Odpowiedz

hubertox

2013-02-09, 08:33:40
Użytkownik
Pompa na powrocie, a zawór na zasilaniu z podmieszaniem.
  • Odpowiedz

nijuniro

2013-02-10, 12:17:24
Użytkownik
Witam Panowie

Otóż ja zrealizowałem to w sposób przedstawiony na załączonym rysunku.

Instalacja ciepła technologicznego zrealizowana została poprzez obieg dodatkowej pompy.

W pozycji zamkniętej zawór 3D odcina mały obieg (nagrzewnicę centrali) umożliwiając cyrkulację czynnika grzewczego od strony instalacji oraz krążenie poprzez dodatkową pompę i zawór zwrotny (który po otwarciu zaworu 3D uniemożliwia krążenie cieplika z pominięciem wymiennika).

Jeśli popełniłem jakies błędy czekam na konstruktywną krytykę natomiast jesli komus pomogłem to ciesze się ponieważ chyba włąśnie temu celowi przyświeca to forum

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-10, 15:39:23
Użytkownik
witam
bardzo ciekawe rozwiązanie trzeba zapisać schemat
ja zwykle pozostaje jak kolega przy pompie obiegu nagrzewnicy i zawór mieszający zadawany ze sterownika bez owego zaworu zwrotnego
  • Odpowiedz

nijuniro

2013-02-10, 18:59:29
Użytkownik
coldtherm napisał(a):witam
bardzo ciekawe rozwiązanie trzeba zapisać schemat
ja zwykle pozostaje jak kolega przy pompie obiegu nagrzewnicy i zawór mieszający zadawany ze sterownika bez owego zaworu zwrotnego

Zamknięty zawór 3D powoduje że cieplik się nie wychładza. Ma to znaczenie szczególnie przy dłuższych odległościach centrali od kolektora kotłowni.

Nie wiem jeszcze jak to będzie działać z automatyką ale będę informował o postępach na bieżąco
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa