Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie przeciwwskazania przy montażu klimatyzacji.

9 Odpowiedzi, 12938 Wyświetleń

nathaniel

2013-08-13, 18:37:54
Nowy użytkownik
Witam, potrzebuje pomocy na już Sad

Wstawiam od razu rzut mieszkania z zaznaczonymi dwiema opcjami klimatyzacji. Nie zastanawialiśmy się nad inną opcją niż zaznaczona jako A. Jednak dziś spec od klimatyzacji wypowiedział się że "będzie głośno" i że w miejscu B będzie lepiej. Sądzę że nie chce im się robić bruzd, ale czy na prawdę może być głośniejsza taka klimatyzacja? długość rury to 5m wewnątrz ściany w peszlu 65mm albo w korytku 60/40, również wbetonowane w ścianę. klima 3,2 chłodzenia. Oczywiście split. Coś też wspominał że może być inny kolor farby po jakimś czasie ze względu na wilgoć... Po zastosowaniu odpowiednich rur z izolacją nie powinno być chyba wilgoci... Proszę podpowiedzieć.

Dzięki,
Jak trzeba będzie ten plik jako miniaturka to zmienie. Chciałem szybko napisać bo czas mnie goni.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-08-14, 08:01:52
Użytkownik
Witam,

Nie napisałeś z czego ściana i zamieściłeś rzut pomieszczenia a nie mieszkania... informacja troche niepełna.

Opcja A:

Zalety: dmucha w strone innych [niewidocznych na obrazku] pomieszczeń, nie wie czy to Wasze założenie.
Wady:
- długa instlalacja, bardzo droga instalacja jesli kucie w betonie,
- mały spadek na skropliny - moze sie zapowietrzać,
- ruch powietrza w poprzek pomieszczenia,

Opcja B - na odwrót ale generalnie prościej i taniej i ja bym ja wybrał...
  • Odpowiedz

nathaniel

2013-08-14, 09:32:08
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Istotnie założenie było takie żeby dmuchalo trochę do sypialni która jest właśnie tam gdzie kończy sie rysunek. Ściany z pustaków silka chyba. I bruzde zrobią mi za koszt korytka tylko bo tynki jeszcze nie położone. Więc koszt tylko większy o dodatkowe metry rury i może o czynnik. Martwię sie właśnie o skropliny, bo mogę zrobić różnice poziomów między klima a wylotem max 1 metr. Czy będzie dużą różnica w upalne dni między klimatyzowanym pomieszczeniem a tym obok z otwartymi drzwiami? Okna na zachód prawie.
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-08-14, 11:03:57
Użytkownik
Ze skroplinami masz duzo możliwości skoro w trakcie budowy.
Co do temperatur to nikt na to pytanie nie odpowie bo to indywidualna kwestia danego pomieszczenia i cyrkulacji w nim powietrza.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-15, 18:46:02
Top użytkownik
a skąd wiesz, ze klima ma mieć akurat tyle wydajności?

dmuchanie do sąsiednich pomieszczeń -temperatury nieprzewidywalne -także w pomieszczeniu gdzie klima wisi. czasem to oszczędnościowa tania opcja mieć chłodniej w całym mieszkaniu -często kłopot i brak wygody wszędzie...

musiałbyś podać rys CAŁEGO mieszkania z uwzględnieniem stron świata, okien oraz wszelkich urządzeń które generują ciepło -oświetlenie, kuchnia, pralka, komputer itp...
a także przewidywane umeblowanie i miejsca gdzie przebywają ludzie -np. bardzo niekomfortowe jest gdy klima dmucha bezpośrednio zimnem w twarz gdy się kilka godzin siedzi/leży na kanapie lub za biurkiem...
to wszystko wpływa na dobór urządzeń i miejsca ich montażu...

a tak to zgadywanie -mam dwa dostępne miejsca do parkowania -tu szczątkowy plan miasta z zaznaczeniem tych miejsc -w którym lepiej parkować? -bez podania jaki samochód i co wokół tych miejsc...... tu trzeba wróżki...

ogólnie -zastanów się jak będzie się powietrze po mieszkaniu rozpływać... i gdzie Wy będziecie siedzieć/leżeć

w tym przypadku -wybór miejsca to kwestia wygody -i wydajności/mocy urządzenia.
spadek 20cm/metr -jest OK -nie powinno być problemów ze skroplinami
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-08-15, 20:14:12
Moderator
Wit, chyba 20mm :-) Oczywiście od przybytku głowa nie boli.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-15, 20:28:45
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Wit, chyba 20mm :-) Oczywiście od przybytku głowa nie boli.

zdaje się, ze pisał, że rury mają mieć 5mb -i ze może osiągnąć max 1 m spadku -daje to właśnie 20cm na metr -i to jest bardzo przyzwoity spadek jak na skropliny.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-14, 17:08:17
Top użytkownik
Tylko że dodatkowy niepotrzebny spadek dokłada kolejnej pracy i materiału.Oby nie kuć w betonie.Bo 2 centymetry na metr to wystarczający spadek.A kucia niepotrzebnego wiele.Ale ponoć od przybytku głowa nieboli?A ręce z nadgorliwości owszem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-10-14, 17:10:03
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Tylko że dodatkowy niepotrzebny spadek dokłada kolejnej pracy i materiału.Oby nie kuć w betonie.Bo 2 centymetry na metr to wystarczający spadek.A kucia niepotrzebnego wiele.Ale ponoć od przybytku głowa nieboli?A ręce z nadgorliwości owszem.
Przekątna ekranu?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa