Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego

42 Odpowiedzi, 38279 Wyświetleń
Wstecz 1 2

miezala5

2013-09-16, 15:03:01
Top użytkownik
W morde chciałem się czegoś dowiedzieć z tego tematu ale masakra jak można skopać ciekawy temat pisząc nie na temat! Może już nie będe zakładał nowego:

Mam dwa walnięte wymienniki - sprężarka ponoć po remoncie i układ zalany pewnie glikolem!
Jade dzisiaj o 19ej to obejrzeć więc szczegóły podrzuce wieczorem!
Nie mam maszynki do płukania ale może opłaci się pożyczyć?
Prosze napiszcie coś mądrego o płukaniu i usuwaniu wody z układu wody lodowej!
Pozdrawiam!
Robert

p.s najwięcej to już wiem o denaturacie!Smile)))
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-16, 19:31:59
Top użytkownik
Zanim zdemontujesz wszystko zastanów się dlaczego do tego doszło.Bo narobić się można niepotrzebnie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-16, 19:38:31
Top użytkownik
Jeden wymiennik jest sprawny ciśnieniowo.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-16, 20:13:23
Top użytkownik
Jeśli chodzi o Denaturat to posiada on wodę.
  • Odpowiedz

barbie

2013-09-16, 20:38:40
Top użytkownik
trzeba go przefiltrować przez chleb .
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-17, 06:52:18
Top użytkownik
O kurcze ten układ mnie chyba przerasta!
Trzy sprężarki BockHGX&/1860-4S 161m3/h - przewody ssawne jak moja ręka!Smile
Ale opisze co jest grane:
Wszystkie trzy sprężarki wracają z remontu od Dudziaka z Ostrowa Wlk.
Układ ma 10 lat i jest na R407 w obiegu jest woda do celów technologicznych 8-12C - duużo wody bo to podfirma przy Jelfie(leki).
Dwie sprężarki padły już dawno a jedna dawała rade długo ale w końcu padła.
Mam protokoły naprawy gdzie głównie występuje mycie wnetrza sprężarki z dopiskiem (woda,rdza) wyjęcie silnika i suszenie,wymiana płyt zaworowych.Jedna miała też wymieniany korbowód i jedna miała przewinięty silnik.
Według mnie woda dostaje się do układu przez wymiennik (są trzy).
Mnie na pewno to przerasta ale jest okazja dużo się nauczyć dlatego proszę podpowiedzcie jaka firma jest w stanie to naprawić!Klijent wydał 15tys na remont sprężarek jak reszty się nie zrobi fachowo to szkoda sprężarek!Jest w stanie wymienić wymienniki i itd.
Może ktoś z Was da rade ja tylko chciał bym się przyjżeć!
Pozdrawiam!
Robert - Jelenia góra
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-17, 19:01:27
Top użytkownik
Bież zlecenie tym bardziej że zleceniodawca jest skłonny na wymianę wymienników.zaproponuj na każdym wymienniku elektrozawór na wejściu i wyjściu .Odcięcie i wyłączenie układu chłodniczego sterowanego przez presostat niskiego ciśnienia i przez czujnik przepływu zrówwnolegniony.Czyli niskie ciśnienie w układzie Zatrzymuje pracę urządzenia oraz zamyka przepływ czynnika chłodniczego w wymienniku .A zamontowanie zaworów serwisowych przed wymiennikiem i za płytowym pozwoli nam określić jego szczelność?Ja to nazywam strzałem bez asekuracji partnera na polu walki.Taki prosty system chroni nas Może raczej użytkowników przed postojem.A na pewno chroni Przed zaciągnięciem wilgoci przez układ pośredniczący?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-17, 19:02:12
Top użytkownik
Bież zlecenie tym bardziej że zleceniodawca jest skłonny na wymianę wymienników.zaproponuj na każdym wymienniku elektrozawór na wejściu i wyjściu .Odcięcie i wyłączenie układu chłodniczego sterowanego przez presostat niskiego ciśnienia i przez czujnik przepływu zrówwnolegniony.Czyli niskie ciśnienie w układzie Zatrzymuje pracę urządzenia oraz zamyka przepływ czynnika chłodniczego w wymienniku .A zamontowanie zaworów serwisowych przed wymiennikiem i za płytowym pozwoli nam określić jego szczelność?Ja to nazywam strzałem bez asekuracji partnera na polu walki.Taki prosty system chroni nas Może raczej użytkowników przed postojem.A na pewno chroni Przed zaciągnięciem wilgoci przez układ pośredniczący?
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-17, 22:19:45
Top użytkownik
To jest super pod warunkiem że układ się oczysci z wilgoci której ilosć jest cieżko okrślić przy kilku tys. l wody! magikowi przedemną olej uciekał z układu?Dodawał i dodawał i brakowało?macie jakąś teorie na to?
Prosze o firme która jest w stanie fachowo (płukannie) zrobić!
Jest konkretny temat i cisza!
koledzy odezwijcie si e!klimatolog byłpierwszy!

klimatolog napisał(a):Bież zlecenie tym bardziej że zleceniodawca jest skłonny na wymianę wymienników.zaproponuj na każdym wymienniku elektrozawór na wejściu i wyjściu .Odcięcie i wyłączenie układu chłodniczego sterowanego przez presostat niskiego ciśnienia i przez czujnik przepływu zrówwnolegniony.Czyli niskie ciśnienie w układzie Zatrzymuje pracę urządzenia oraz zamyka przepływ czynnika chłodniczego w wymienniku .A zamontowanie zaworów serwisowych przed wymiennikiem i za płytowym pozwoli nam określić jego szczelność?Ja to nazywam strzałem bez asekuracji partnera na polu walki.Taki prosty system chroni nas Może raczej użytkowników przed postojem.A na pewno chroni Przed
zaciągnięciem wilgoci przez układ pośredniczący?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-09-18, 04:30:10
Zaawansowany użytkownik
bartekyogico napisał(a):czynnikiem (407) płuczą w Stowarzyszeniu Naukowo-Tech. Chłodnictwa i Klimatyzacji http://sntchik.pl/index.php?option=com_c...&Itemid=95
  • Odpowiedz

szakol

2013-09-18, 06:21:59
Nowy użytkownik
Urządzenia do płukania instalacji chłodniczych posiada Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Chłodnictwa i Klimatyzacji. Skontaktuj się z firmą Anka z Wrocławia, tam możesz porozmawiać na ten temat.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-09-18, 06:49:50
Top użytkownik
Dziękuje! To już coś!
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-18, 18:49:03
Top użytkownik
Stowarzyszenia może je posiadają.Ale zasada płukania jest jedna.Linię parową osobnie-linię cieczową osobnie-linię parowo-cieczową osobnie.Osobno układy automatyki chłodniczej.Dla wcipskich osobno?Aby?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-18, 18:56:11
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Stowarzyszenia może je posiadają.Ale zasada płukania jest jedna.Linię parową osobnie-linię cieczową osobnie-linię parowo-cieczową osobnie.Osobno układy automatyki chłodniczej.Dla wcipskich osobno?Aby?
Osobnie lub osobno.To nie forum polonistyczne pewny kolego kolego z tego forum niejaki jack63 korzystał z internetu w celu za liczenia polaka?jack63 nie ma translatora chłodniczego na Twoim poziomie wiedzy.Natomiast jak piszesz o mnie używając Ty np.Powinieneś pisać z dużej litery.Nie zarzucaj komuś czegoś skoro sam nie znasz polszczyzny.A nie wspomnę o wiedzy tematycznej tego forum?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-18, 19:26:52 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

jack63

2013-09-19, 07:25:54
Zaawansowany użytkownik
W ogóle jest tendencja do "o sobno" w celu "za liczenia" kolejnego bełkotliwego postu.
PS.
1.Na pisanie z dużej litery zaimka osobowego trzeba sobie zasłużyć.
2. Zaliczeń z "polaka" nie robiłem. Studiowałem inny kierunek i za moich czasów nie było internetu. Może dzięki temu potrafię napisać kilka zdań po polsku.
Przepraszam za offtop.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-19, 18:01:02
Top użytkownik
jack63 tak Ciebie uczono?1.Na pisanie z dużej litery zaimka osobowego trzeba sobie zasłużyć.To wbrew zasadom polskiej pisowni.Chyba że Twój Shift szwankuje.Jeżeli nie to zastanów się nad swoją polszczyzną pisaną.Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli.Pozdrawiam.No i może coś na temat w końcu?
  • Odpowiedz

serwisman

2014-04-10, 21:21:40
Nowy użytkownik
WITAM
Mam podobny problem agregat Cool uszkodzony wymiennik płaszczowo rurowy. Zalane 2 kompresory i cała instalacja freonowa wodą. Kompresory będą lada dzień demontowane i do naprawy. Ale poszukuję firmy która naprawia regeneruje w/w wymienniki. Może ktoś podrzuci kogoś sprawdzonego????
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa