Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zespół pomp ciepła - COP

34 Odpowiedzi, 38724 Wyświetleń
1 2 Dalej

Stutom

2014-02-07, 21:33:25
Nowy użytkownik
Witam wszystkich forumowiczów,

Mam mały problem, a raczej niedostatek wiedzy w temacie (uzupełniam na bieżąco, ale muszę już podać do analizy wstępne wyniki). Otóż, chcę podjąć pracę dyplomową nt. "Analiza efektywności wykorzystania pomp ciepła...", poszukuję rady, jak obliczać COP rzeczywiste pompy ciepła.

Zainstalowane urządzenia:
- 9 pomp ciepła,
- w każdej sprężarka SANYO C-SCN603H8K,
- wymiennik płytowy w każdej pompie,
- 2 bufory po 2000 l. połączone ze sobą,
- bezpośrednie odparowanie w gruncie,
- od każdej pompy 5 zaworów rozprężnych, czyli 5 sond na głębokości 30m., rury 10 i 12 mm.,
- pompy tylko na potrzeby ogrzewania (klimakonwektory), bez c.w.u.,
- pompy wyłączają się przy 37st.C, histereza 2st. C,
- pompy cyrkulacyjne z ustawioną wydajnościa - 3300l/h

Co mam?
- 4 elektroniczne mierniki temperatury (sterowniki chłodnicze różnego typu z odzysku, ale sprawne)
- pirometr
- miernik elektryczny cęgowy

Obiekt:
- Kościół, na planie krzyża, długość 80 m, szerokość 40 m, wysokość 18 m

Co obliczyłem dla próby:
- pobór prądu na każdej fazie L1 - 11,0 A, L2 - 10,1 A, L3 - 10,9 A,
- napięcie międzyfazowe - 378 V, fazowe 221 V (średnia),
- temperatura rury tłoczącej 84,5st. C - 10 cm za sprężarką,
- temperatura rury ssącej -8,9st. C - 10 cm przed sprężarką,
- temperatura wyjścia wody z bufora (sterownik) 36,5st. C,
- temperatura wejścia wody do bufora (powrót, pirometrem na rurze) - 21,4st. C,
- temperatura na klimakonwektorze, który był w miarę blisko od bufora - 26,5st. C - pirometrem,
- temperatura na klimakonwektorze, który był najdalej od bufora - 19,2 st. C - pirometrem,

Wszystkie wartości mierzone były w tej samej chwili (czujki dobrze zaizolowane).

Promotor obiecał mi, że jeżeli moje pomiary będą miały ręce i nogi, postara się załatwić mi mierniki z rejestratorami.

A i dodam, że we wzierniku widać "burzę czynnika" Smile

Do rzeczy:
Na których wartościach się skupić, aby jak najlepiej policzyć COP?,
Co mierzyć, jak mierzyć, gdzie waszym zdaniem popełniam błąd?

Baaaardzo liczę na waszą pomoc Smile

Pozdrawiam gorąco
Student, który odkłada wszystko na ostatnią chwilę.
  • Odpowiedz

awax

2014-02-07, 22:10:10
Top użytkownik
Witam
Jeżeli chcesz wykorzystać pomiary obiegu czynnika chłodniczego to Musisz zacząc od zlikwidowania "burzy czynnika " i uzupełnić pomiary o wartości cisnień.
Prościej będzie zmierzyć "efekt" po stronie wody i uwzglednić ciepło oddane przez spręzarkę do otoczenia.
Dalej już sam kombinuj.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-07, 22:47:13
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Witam
Jeżeli chcesz wykorzystać pomiary obiegu czynnika chłodniczego to Musisz zacząc od zlikwidowania "burzy czynnika " i uzupełnić pomiary o wartości cisnień.

Nie wyobrażam sobie, że serwisant przyjedzie 150 km, na telefon od konserwatora obiektu, bo jakiś student powiedział, że w obiegu jest za mało czynnika.

Nie rozumiem pojęcia "ciepło oddane przez sprężarkę", mógłbym prosić trochę jaśniej?

dziękuję za wskazówki
  • Odpowiedz

crocens

2014-02-08, 06:22:48
Top użytkownik
można to zrobic również przyużyciu wykresu log(p)-h z uwzględnieniem ciepła oddanego przez sprężarkę, to znaczy ciepła które ucieka przez jej obudowę.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 06:34:19 przez crocens.)
  • Odpowiedz

awax

2014-02-08, 11:39:43
Top użytkownik
Stutom napisał(a):
awax napisał(a):Witam

Nie wyobrażam sobie, że serwisant przyjedzie 150 km, na telefon od konserwatora obiektu, bo jakiś student powiedział, że w obiegu jest za mało czynnika.

Nie rozumiem pojęcia "ciepło oddane przez sprężarkę", mógłbym prosić trochę jaśniej?

dziękuję za wskazówki

Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek rzetelnych pomiarów w układzie z niedoborem czynnika.
  • Odpowiedz

freegass

2014-02-08, 14:21:41
Użytkownik
awax napisał(a):Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek rzetelnych pomiarów w układzie z niedoborem czynnika.
A dlaczego nie? Przecież to nie sam pomiar chodzi, a o sprawność urządzeń. Jeśli badanie zostanie przeprowadzone zgodnie ze sztuką to przecież nie wyniki będą złe, tylko ta kaskada o kant d... Poza tym takie pomiary powinny uzmysłowić plebanowi, że specjaliści od bezpośredniego parowania, najprawdopodobniej z z firmy F...O, są dobrzy tylko na folderze i te 150 km powinni przejść na kolanach i workach pokutnych.
Do autora
Przy tak rozproszonym układzie, aby uzyskać wiążące wyniki musisz zaopatrzyć się system pomiarowy DOKUMENTUJĄCY w czasie rzeczywistym. Może to być kilka rejestratorów, ale najlepiej wielokanałowa karta pomiarowa do PC z możliwością pomiaru wielkości środowiskowych. Jeśli jest to uczelnia techniczna z laboratoriami dydaktycznymi to taki sprzęt to podstawa. Daje to możliwość odniesienia pomiarów do okresu eksploatacji i niebywale ułatwia obróbkę i wizualizację danych.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 14:35:50 przez freegass.)
  • Odpowiedz

awax

2014-02-08, 19:32:39
Top użytkownik
Myślę,że najprościej będzie zmierzyc rzeczywisty przepływ wody i różnicę temperatur.Jeżeli nie Ma przepływomierza to pompy cyrkulacyjne trzeba załączyć na stałą pracę i przyjąć wydajność nominalna.Policzysz ciepło oddane przez wodę w klimakonwektorach i przewodach cyrkulacyjnych.Mając pobór pradów obliczysz COP.
Myślę,że projektant uwzglednił typ obiektu,bo trzeba cudu aby przy takich parametrach i zastosowaniu klimakonwektorów uzyskać dobry efekt.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-08, 20:16:26
Top użytkownik
awax napisał(a):Myślę,że najprościej będzie zmierzyc rzeczywisty przepływ wody i różnicę temperatur.Jeżeli nie Ma przepływomierza to pompy cyrkulacyjne trzeba załączyć na stałą pracę i przyjąć wydajność nominalna.Policzysz ciepło oddane przez wodę w klimakonwektorach i przewodach cyrkulacyjnych.Mając pobór pradów obliczysz COP.
Myślę,że projektant uwzglednił typ obiektu,bo trzeba cudu aby przy takich parametrach i zastosowaniu klimakonwektorów uzyskać dobry efekt.
Droga dobra zakładając że sprawność wymienników jest na poziomie fabrycznym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-08, 21:49:53
Top użytkownik
to znaczy jaka ? .
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-08, 22:44:06
Nowy użytkownik
Zmierzyłem dzisiaj prąd i temperatury na zasilaniu i powrocie z bufora.

Prąd pobrany przez wszystkie pracujące pompy (było ich 5) to 52 A, po obliczeniu pobranej mocy czynnej wyszło mi 26,5 kW.

Do ilości ciepła oddanej z bufora zastosowałem wzór:
Ciepło właściwe wody x pole przekroju rury zasilającej x gęstość wody x prędkość przepływu x różnica temperatura na zasilaniu i powrocie

Przeliczyłem to na kWh i COP wyszło mi na poziomie 2,2

Ma to sens?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-08, 22:45:18 przez Stutom.)
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-08, 22:59:04
Nowy użytkownik
Aaaa przepraszam, błąd w obliczeniach... COP = 1,65

Teraz to wiem, że nie ma sensu...
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-09, 07:58:34
Top użytkownik
cosinus fi liczyłeś 1 ? ! .
  • Odpowiedz

awax

2014-02-09, 11:49:34
Top użytkownik
Stutom napisał(a):Aaaa przepraszam, błąd w obliczeniach... COP = 1,65

Teraz to wiem, że nie ma sensu...

To są właśnie rzeczywiste COP uzyskiwane w pompach zle zaprojektowanych ,zainstalowanych i nieserwisowanych.
Teraz pozostaje tylko droga w Sądzie Cywilnym,ale jak znam życie to producent małym druczkiem zabezpieczył się .
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-09, 12:54:24
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):cosinus fi liczyłeś 1 ? ! .
0,85

Pozostaje mi moje pomiary przedyskutować z promotorem.

Chyba, że macie jakiś pomysł na ciekawą pracę dyplomową nt. pomp ciepła? Smile

dziękuję wszystkim za pomoc Smile
  • Odpowiedz

awax

2014-02-09, 13:22:49
Top użytkownik
Stutom napisał(a):
0,85

Zapraszam http://www.klimacentrum.net/szkolenia.html
  • Odpowiedz

awax

2014-02-09, 13:22:52
Top użytkownik
Stutom napisał(a):
0,85

Zapraszam http://www.klimacentrum.net/szkolenia.html
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-09, 13:56:35
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Zapraszam http://www.klimacentrum.net/szkolenia.html

Awax, chyba nie byłeś studentem uczelni państwowej, że kierujesz do mnie tę ofertę. Tagi "student" i "płatne szkolenie" wzajemnie się wykluczają w internetach Smile

pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-09, 13:58:02 przez Stutom.)
  • Odpowiedz

awax

2014-02-09, 14:35:44
Top użytkownik
Kończyłem państwowa,a zaproszenie dla studenta może być bezpłatne.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-10, 10:47:02
Nowy użytkownik
awax napisał(a):wa,a zaproszenie dla studenta może być bezpłatne.
Pozdrawiam

Ok, zaproszenie bezpłatne, ale czy udział w szkoleniu darmowy?
  • Odpowiedz

awax

2014-02-10, 20:52:37
Top użytkownik
Jeżeli serio chciałbyś przyjechać to myslę,że można będzie to załatwić.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-10, 21:13:44
Top użytkownik
Ja na jego miejscu bym skorzystał.Odnośnie Burzy czynnika mamy do czynienia prawdopodobnie z oporami przepływu czynnika.I to zazwyczaj na ssaniu.Burza ta widoczna jest zazwyczaj nie tylko na wzierniku czynnika ale też na wzierniku oleju w karterze sprężarki.Czasami często mylące te objawy są mylone z zalewaniem nieodparowanym czynnikiem.Ale wtedy idą do boju manometry -termometry-wnioski z pomiarów.
Pozdrawiam WŁadysław.
  • Odpowiedz

awax

2014-02-11, 12:50:48
Top użytkownik
Cóż
Decyzja należy do studenta,myślę,że to szkolenie mogłoby pomóc w pisaniu pracy.
Praca wakacyjna w Warszawce też mogłaby się znalezć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-12, 06:43:54 przez awax.)
  • Odpowiedz

Stutom

2014-02-14, 14:43:30
Nowy użytkownik
Auć, chyba mnie coś ominęło, a raczej omija. Dziękuję za propozycję. Praca magisterska mnie tak pochłonęła, że zapomniałem kompletnie o tym wątku na forum. Może to przez to, że nie wierzyłem, że będzie dało się załatwić takie szkolenie za darmo.

Co do postępu w pracy dyplomowej, to promotor kazał mi zmierzyć temperaturę zasilania i powrotu wody z CO z bufora i odczytać stany liczników energii elektrycznej, co przy określonym przepływie wody obliczę COP. Doktorek nie chciał mi udostępnić rejestratora (podobno wart 50k PLN), przyczyny jego postanowień nie znam. Zostaje mi zmienić promotora albo temat pracy, chyba, ze wyniki na prawdę wyjdą wiarygodne do dalszych obliczeń.

Pracy to już muszę szukać na stałe, bo kończę studia. W sumie to już zaczynam szukać, bo w przyszłym semestrze mam tylko jeden dzień w tygodniu na uczelni. Ktokolwiek słyszał o wakacie w Warszawie, proszę o wiadomość. Jeżeli będzie to poważne stanowisko, chętnie zacznę od bezpłatnych praktyk.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-14, 16:54:53
Top użytkownik
http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietr...e-czesc-2/
  • Odpowiedz

awax

2014-02-14, 21:18:04
Top użytkownik
Mierzac po stronie wody po pierwsze nie będzie sie to odnosiło do poszczególnych pomp,a po drugie jak określisz RZECZYWISTY przepływ wody ?
Tak trochę na skróty będzie ta praca magisterska,cóż może teraz takie się pisze.
Powodzenia
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa