Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uprawnienia na lutowanie

16 Odpowiedzi, 23439 Wyświetleń

byniom

2008-06-16, 17:35:16
Moderator
Mam takie pytanie do kolegów które dotyczy posiadanych uprawnień na gazowy zestaw do lutowania twardego. Konkretnie mi chodzi o sprzedawane zestawy tlen w butli 5 kg i butla na propan 1 kg. W pewnym sklepie dowiedziałem się że uprawnienia na taki zestaw są zbedne natomiast trzeba posiadać uprawnienia na spawanie gazowe w przypadku gdyby się chciało samemu przetaczać tlen z dużej butli do tej małej w tym zestawie. Jak to jest dokładnie z tymi przepisami. W firmie mamy spawacza który lutuje ale czasem sie zdaża ż ejego nie ma i ja potrafię to robić tylko pytanie czy ktoś może sie kiedyś o to do mnie doczepić że nie posiadam uprawnień spawacza gazowego.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-16, 18:59:29
Moderator
uprawnienia spawacza gazpwego dotycza tlen-acetylen natomiast propan-tlen to nie jest spawanie tylko lutowanie twarde stopami do 1000 stopni
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-16, 19:35:36
Moderator
Dzięki za odpowiedź o to mi chodziło a jeszcze jak to się ma do tego napełniania małej butli telnu z dużej ?
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-16, 20:04:40
Zaawansowany użytkownik
a jak to jest z uprawnieniami na lutowanie??? jak się lutuję markety albo jakieś większe instalacje?? przecież tam są tony freonu?? jakie uprawnienia trzeba mieć
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

senior

2008-06-16, 20:21:35
Zaawansowany użytkownik
napełniać małej z dużej po prostu nie wolno pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-16, 20:27:39 przez senior.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-17, 16:39:54
Zaawansowany użytkownik
Na takie przepuszczanie nikt uprawnień nie wyda. Możesz je wydać tylko sobie sam. Jeśli masz o tym pojęcie zdajesz sobie sprawę z tego co robisz masz odpowiednie złącze i trzeźwo myślisz. Przepuścisz bez problemu ale tylko na własną odpowiedzialność.
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-17, 17:37:55
Moderator
No o to mi chodziło bo razem z zestawem była końcówka do napełniania i tak też robimy od 10 lat tylko mamy spawacza który jest za to odpowiedzialny więc nikt się nie doczepi a skoro była końcówka w zwstawie to chyba po to żeby przetaczać Smile
  • Odpowiedz

wogotto

2008-06-18, 22:55:57
Użytkownik
A to dobry temat jest dlatego ze uprawnienia mozesz dostac do lub od 20 KW mocy i chlodniczej? ? I jak sie ma to do sep ? I innych przepisow? oczywiscie tylko w w kraju raju to obowiazuje.A ciekawi mnie to bo nikt mnie sie nie pytal o przepisy i inne rzeczy a o uprawnienia to zapomnij zwiazane y klimatzyacja a pracujac poza granicami to pytanie o pozwolenia i inne szkolenia to cos tu nie bardzo ?Dlaczego placic ma osoba za kurs ktora bedzie uswiadamiac kogos innego ?
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-19, 13:37:07
Moderator
Pytam o to przetaczanie tlenu dlatego że w zestawie była końcówka do tego. Spawacz przetacza tylko pytanie czy mu wolno.Wogotto nigdzie się nie spotkałem ż emogęe robić do lub od 20KW . Pierwsze o tym słysze choć robię w tym już 16 lat . NAświetl bardziej temat bo może się okazać
że nic mi nie wolno robić Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-19, 13:40:47 przez byniom.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-06-19, 19:18:13
Moderator
byniom spoko masz prawo oddychac, ja tez przetaczam od 13 lat i nie wnikałem czy to dobrze czy zle waznezeby paluchy i klucz nie byly umazane smarem albo olejem
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-19, 20:45:39
Moderator
To logiczne że jeżeli nie jesteś czegoś pewien to robić to ze szczególną ostrożnością.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-06-21, 07:12:55
Zaawansowany użytkownik
waznezeby paluchy i klucz nie byly umazane smarem albo olejem

A przede wszystkim złączka do przetaczania - mocna,pewna i czysta ( nie zatłuszczona )
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-21, 07:15:10
Moderator
Dla mnie to jest oczywiste ale dobrze że takie coś piszesz bo inni o tym nie wiedzą.
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-21, 23:09:03
Zaawansowany użytkownik
dobrze że własnie tak tu dużo piszecie o bezpieczeństwie jeden nierozsądny ruch i nieszczęście gotowe.

Panowie prosiłbym o zapozanie się z tym linkiem i jeśli ktoś jest w temacie prosiłbym o odpowiedź co i jak z tymi uprawnieniami czy szkoleniami.

http://montercsz.pl/index.php?option=com...&Itemid=37

nie wiem co jest z tymi uprawnieniami ale wole dmuchac na zimne.

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

awax

2008-06-22, 17:01:49
Top użytkownik
Witam
Coś jednak zaczyna się w tych m.in.sprawach dziać.Nie wiem jak Wy,ale ja w tym miesiącu miałem inspekcje ze Straży właśnie pod tym kątem oraz z Urzędu Marszałkowskiego w kwestii odpadów i czynników chłodniczych.
Co do tlenu to obowiązują normalnie przepisy o zbiornikach ciśnieniowych itd.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-22, 19:53:33
Zaawansowany użytkownik
awax jak miałeś kontrole to żadali od Ciebie jakiś uprawnień wogle jakiś papierów co do lutowania?? Proszę napisz co od Ciebie chcieli, chcem się przygotować na ich wizytę Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa