Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Schładzalnik przepływowy

12 Odpowiedzi, 10191 Wyświetleń

qzyck

2014-08-27, 21:50:20
Nowy użytkownik
Witajcie,
pracuję w firmie produkującej świeże soki. Surowiec ma temperaturę 20-25 stopni (w lecie, kiedy jest świeżo zebrany). Sok po wyciśnięciu ma być schłodzony do 1,5-3 stopni. Posiadamy schładzalnik do mleka, jednak sensowne byłoby obniżenie temperatury soku wchodzącego do schładzalnika o 5 stopni (lub więcej, jeśli się da). Szybkość wyciskania to około 400 litrów na godzinę, dzienna produkcja 800-2000 litrów (zmienia się w sezonie). Czy jest możliwe zbudowanie czegoś na kształt takiego schładzalnika przepływowego: sok płynie w ilości około 7 litrów na minutę przez płaski zbiornik (albo wężownicę) z nierdzewki, zbiornik/wężownica z obu stron jest otoczona płaszczem chłodzącym, tak, aby odpowiednio obniżało temperaturę soku? A może są gotowe takie urządzenia?

Jeśli miałoby to działać, jaką moc chłodniczą powinien mieć agregat?
Schładzalniki ustawione są u mnie na -5 lub -7 stopni (tzw ustawienie "na gazie"). Z tego co się orientuję, im wyższa temperatura "na gazie", tym większa moc agregatu. Jeśli tak jest, to można byłoby ustawić go na np 2 stopnie - sok by nie przymarzał a agregat miałby większą moc.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
qzyck
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-08-28, 16:36:44
Zaawansowany użytkownik
Wszystko da się zrobić kwestia odpowiednich wyliczeń i doboru urządzeń. Nie spodziewaj się że ktoś Ci tu zrobi wyliczenia i poda wszystko na tacy a Ty weźmiesz Pana Miecia i zrobi to za pół ceny.
A odnośnie podniesienia temperatury na gazie to nie rozumiesz idei pracy układów chłodniczych. Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-08-28, 17:06:07
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.

Noo ciekawe Rolleyes
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-28, 19:49:32 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

jack63

2014-08-29, 09:50:47
Zaawansowany użytkownik
Bardzo ciekawe. Może więcej szczegółów.
  • Odpowiedz

qzyck

2014-08-29, 14:57:33
Nowy użytkownik
p.obelix napisał(a):Wszystko da się zrobić kwestia odpowiednich wyliczeń i doboru urządzeń. Nie spodziewaj się że ktoś Ci tu zrobi wyliczenia i poda wszystko na tacy a Ty weźmiesz Pana Miecia i zrobi to za pół ceny.

O tym to ani słowa nie było z mojej strony.

Zadałem dwa pytania:
qzyck napisał(a):Czy jest możliwe zbudowanie czegoś na kształt takiego schładzalnika przepływowego: sok płynie w ilości około 7 litrów na minutę przez płaski zbiornik (albo wężownicę) z nierdzewki, zbiornik/wężownica z obu stron jest otoczona płaszczem chłodzącym, tak, aby odpowiednio obniżało temperaturę soku? A może są gotowe takie urządzenia?

Na żadne nie uzyskałem odpowiedzi, mimo, że napisałem w naszym ojczystym języku. Ba, nawet dołożyłeś swoje 'trzy grosze' o Panu Mieciu. Skąd tyle złośliwości, hę? I podejrzenia o znajomość z Panem Mieciem? Nie znam człowieka, a może powinienem? Tongue

p.obelix napisał(a):A odnośnie podniesienia temperatury na gazie to nie rozumiesz idei pracy układów chłodniczych. Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.

Może nie rozumiem. Zastanawiam się tylko, skąd w takim razie w opisie urządzeń chłodniczych info na przykład takie:
Sprężarka TFH 2511 Z
- zakres stosowania: -10/-35 stopni
- 6,2 kw przy -10 o C / +40 o C
- 2,0 kw przy -30 o C / +40 o C
???

Oczywiście to tylko przykładowe dane jakiegoś agregatu. Ja potrzebuję nieco inny zakres temperatur.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-29, 14:58:56 przez qzyck.)
  • Odpowiedz

miezala5

2014-08-29, 15:28:42
Top użytkownik
qzyck napisał(a):
p.obelix napisał(a):Wszystko da się zrobić kwestia odpowiednich wyliczeń i doboru urządzeń. Nie spodziewaj się że ktoś Ci tu zrobi wyliczenia i poda wszystko na tacy a Ty weźmiesz Pana Miecia i zrobi to za pół ceny.

O tym to ani słowa nie było z mojej strony.

Zadałem dwa pytania:
qzyck napisał(a):Czy jest możliwe zbudowanie czegoś na kształt takiego schładzalnika przepływowego: sok płynie w ilości około 7 litrów na minutę przez płaski zbiornik (albo wężownicę) z nierdzewki, zbiornik/wężownica z obu stron jest otoczona płaszczem chłodzącym, tak, aby odpowiednio obniżało temperaturę soku? A może są gotowe takie urządzenia?

Na żadne nie uzyskałem odpowiedzi, mimo, że napisałem w naszym ojczystym języku. Ba, nawet dołożyłeś swoje 'trzy grosze' o Panu Mieciu. Skąd tyle złośliwości, hę? I podejrzenia o znajomość z Panem Mieciem? Nie znam człowieka, a może powinienem? Tongue

p.obelix napisał(a):A odnośnie podniesienia temperatury na gazie to nie rozumiesz idei pracy układów chłodniczych. Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.

Może nie rozumiem. Zastanawiam się tylko, skąd w takim razie w opisie urządzeń chłodniczych info na przykład takie:
Sprężarka TFH 2511 Z
- zakres stosowania: -10/-35 stopni
- 6,2 kw przy -10 o C / +40 o C
- 2,0 kw przy -30 o C / +40 o C
???

Oczywiście to tylko przykładowe dane jakiegoś agregatu. Ja potrzebuję nieco inny zakres temperatur.

Sprężarka jest jednym z elementów całego układu który projektuje się do jakiegos celu!
Temparatura jaką chcemy utrzymywać np w komorze ,chłodnica,zawór rozprężny itd te wszystkie elementy składaja się na LP pracy!
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-08-29, 19:50:09
Top użytkownik
A odnośnie podniesienia temperatury na gazie to nie rozumiesz idei pracy układów chłodniczych. Nie da się ot tak podnieś sobie temperatury parowania bo albo zwiększasz wymiennik albo wstawiasz mniejszą sprężarkę. To tak w skrócie i najprościej jak można.
Święta racja.Temperatura parowania zależy od wielkości chłodnicy i sprężarki.Jeżeli temperatura parowania jest np. zbyt niska to oznacza że- Albo sprężarka za duża lub chłodnica za mała.A regulowanie zaworem pozostawiam laikom aby to zmienić.(regulacja przegrzania a nie temperatury parowania)Temperaturę parowania oczywiście możemy obniżyć kierując czujnik zaworu rozprężnego w jego kierunku.Oczywiście kosztem przegrzania całkowitego sztucznie przedłużając rurociąg pary.
Jaką moc chłodniczą powinien mieć agregat to sprawa soku.Każdy sok posiada inne ciepło właściwe i dlatego przepływowa wymiana ciepła nie jest głupim rozwiązaniem stosując na wymienniku po stronie soku regulacyjny zawór przepływu.Mały przepływ temperatura parowania się obniża.Przepływ większy wzrasta.Konieczna regulacja temperatury skraplania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-08-30, 21:02:05
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):A regulowanie zaworem pozostawiam laikom aby to zmienić.

No właśnie pozostawmy to laikom. Ci co mają chociaż trochę pojęcia regulują tem. parowania doborem dyszy w zaworze rozprężnym ( widać ze autor tematu ma więcej wiedzy niż niektórzy niby fachowcy na forum ))
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-02, 10:37:55
Zaawansowany użytkownik
elektromechanik napisał(a):Ci co mają chociaż trochę pojęcia regulują tem. parowania  doborem dyszy w zaworze rozprężnym
Od kiedy zmianę dyszy można uznać za regulację??? Przecież to nastawa/dobór wstępna, projektowa. Ciekawe w jakim (rodzaj) zaworze rozprężnym chcesz zmieniać tą dyszę?
Co pomoże zmiana dyszy gdy elementy układu (np. sprężarka lub parownik) są źle dobrane.
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-02, 10:57:59
Zaawansowany użytkownik
qzyck napisał(a):sok płynie w ilości około 7 litrów na minutę
Czyli, pi *drzwi = około 0.1l/s
Upraszczając że schładzamy wodę a nie sok o :
qzyck napisał(a):sensowne byłoby obniżenie temperatury soku wchodzącego do schładzalnika o 5 stopni
Mamy: 0.1kg/s * 4 kJ/kg*K * 5K ~= 2kW mocy chłodniczej
Niewielkie urządzenie. Może są gotowe takie schładzalniki??? Ja nie wiem. Nie moja branża - spożywka.
A może ze schładzalnika do mleka o odpowiedniej mocy zrobić urządzenie przepływowe nastawiając odparowanie wyżej. Jeśli dobrze pamiętam to schładzalniki miały AZRy. Może nie wyrabiać skraplacz.
Lecz z tą nierdzewką przy sokach należy uważać! Nie każda "mleczna" nadaje się do soków. Szczególnie kwaśnych. No chyba że soki będą tylko dla klientów (niech się zatruwają niklem i chromem) a my pijemy ..herbatę.
  • Odpowiedz

qzyck

2014-09-02, 12:46:07
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):
Święta racja.Temperatura parowania zależy od wielkości chłodnicy i sprężarki.Jeżeli temperatura parowania jest np. zbyt niska to oznacza że- Albo sprężarka za duża lub chłodnica za mała.A regulowanie zaworem pozostawiam laikom aby to zmienić.(regulacja przegrzania a nie temperatury parowania)Temperaturę parowania oczywiście możemy obniżyć kierując czujnik zaworu rozprężnego w jego kierunku.Oczywiście kosztem przegrzania całkowitego sztucznie przedłużając rurociąg pary.
Jaką moc chłodniczą powinien mieć agregat to sprawa soku.Każdy sok posiada inne ciepło właściwe i dlatego przepływowa wymiana ciepła nie jest głupim rozwiązaniem stosując na wymienniku po stronie soku regulacyjny zawór przepływu.Mały przepływ temperatura parowania się obniża.Przepływ większy wzrasta.Konieczna regulacja temperatury skraplania.

Dzięki, to już coś mi tłumaczy i przybliża temat.

jack63 napisał(a):
qzyck napisał(a):sensowne byłoby obniżenie temperatury soku wchodzącego do schładzalnika o 5 stopni
Niewielkie urządzenie. Może są gotowe takie schładzalniki??? Ja nie wiem. Nie moja branża - spożywka.
A może ze schładzalnika do mleka o odpowiedniej mocy zrobić urządzenie przepływowe nastawiając odparowanie wyżej. Jeśli dobrze pamiętam to schładzalniki miały AZRy. Może nie wyrabiać skraplacz.
Lecz z tą nierdzewką przy sokach należy uważać! Nie każda "mleczna" nadaje się do soków. Szczególnie kwaśnych. No chyba że soki będą tylko dla klientów (niech się zatruwają niklem i chromem) a my pijemy ..herbatę.

Widziałem kiedyś chyba na alledrogo schładzalnik płytowy. Tylko że miał ogromne zapotrzebowanie na energię elektryczną (a ja nawet takiego przyłącza z sieci nie posiadam Wink).

W założeniu podałem 5 stopni. Mogłoby być i 10, 15. Może być 7,5. Nie potrzebuję układu dokładnie schładzającego o 5,33 stopnia lecz obniżającego temperaturę o minimum 5 stopni.

A w ogóle chciałem wiedzieć, czy takie urządzenie można zbudować i czy będzie działało. Dzięki kilku osobom poznałem odpowiedź na to pytanie i jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
qzyck
  • Odpowiedz

qzyck

2014-09-02, 12:46:32
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):

Dzięki, to już coś mi tłumaczy i przybliża temat.

jack63 napisał(a):

Widziałem kiedyś chyba na alledrogo schładzalnik płytowy. Tylko że miał ogromne zapotrzebowanie na energię elektryczną (a ja nawet takiego przyłącza z sieci nie posiadam Wink).

W założeniu podałem 5 stopni. Mogłoby być i 10, 15. Może być 7,5. Nie potrzebuję układu dokładnie schładzającego o 5,33 stopnia lecz obniżającego temperaturę o minimum 5 stopni.

A w ogóle chciałem wiedzieć, czy takie urządzenie można zbudować i czy będzie działało. Dzięki kilku osobom poznałem odpowiedź na to pytanie i jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
qzyck
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa