Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

witryna cukiernicza - regulacja wilgotności

15 Odpowiedzi, 14461 Wyświetleń

Qba

2014-12-10, 18:46:01
Zaawansowany użytkownik
Witam, jak w temacie klient narzeka na wysuszone ciasta w witrynie. Jest tam regulator wilgotności Honeywela i pokrętło ustawione na max. 90%. Pytanie moje , w jaki sposób jest to realizowane bo żadnej parownicy tam nie ma, no i co mogę zrobić?.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-10, 20:32:57
Top użytkownik
To po jakiego był by tam montowany sam regulator?.
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-12-10, 21:02:17
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):To po jakiego był by tam montowany sam regulator?.
Po to żeby obniżać wilgotność.
Sprawdź ciśnienie parowania oraz temperaturę w ladzie mała deltaT= duża wilgotność, duża deltaT=mała wilgotność. Czy parownik szroni ? Czy jest nie dobór czynnika? Czy wentylatory parownika pracują z pełną wydajnością itp.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-10, 21:03:22 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-10, 21:28:08
Top użytkownik
A nie odwrotnie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Qba

2014-12-13, 13:28:17
Zaawansowany użytkownik
Witam w poniedziałek jadę tam I sprawdzę układ chłodniczy ale day ktoś WIE jak działa regulacja wilgotności - wiedziałbym na co jeszcze zwrócić uwagę

Pozdrawiam I dziękuję sq pomoc
  • Odpowiedz

barbie

2014-12-13, 17:57:05
Top użytkownik
regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-13, 18:34:35
Top użytkownik
barbie napisał(a):regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .
A ja głupi myślałem że higrometr w ladach cukierniczych podwyższy za sposobem grzałki elektrycznej wilgotność aby ciasta nie wysuszało tego z tortem i kremem.barbie jak masz więcej niż 10+w ladzie cukierniczej to ekspendientka dzwoni do szefa że krem puszcza.Póżniej szef dzwoni do firmy serwisowej.Jeśli się niedokształciś to stracisz wizerunek.Higrometr załancza grzałkę podwyżającą temperaturę parownika a co za tym idzie podwyżenie wilgotności w zakresie zadanym.Zazwyczaj w takich ladach +2-+5
  • Odpowiedz

barbie

2014-12-13, 19:17:21
Top użytkownik
jak byś czytał ze zrozumieniem to bym dostarczył instrukcję obsługi ,
  • Odpowiedz

mg

2014-12-13, 19:25:12
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
barbie napisał(a):regulacja wilgotności działa jeśli jest więcej jak + 10 w ladzie .
A ja głupi myślałem że higrometr w ladach cukierniczych podwyższy za sposobem grzałki elektrycznej wilgotność aby ciasta nie wysuszało tego z tortem i kremem.barbie jak masz więcej niż 10+w ladzie cukierniczej to ekspendientka dzwoni do szefa że krem puszcza.Póżniej szef dzwoni do firmy serwisowej.Jeśli się niedokształciś to stracisz wizerunek.Higrometr załancza grzałkę podwyżającą temperaturę parownika a co za tym idzie podwyżenie wilgotności w zakresie zadanym.Zazwyczaj w takich ladach +2-+5

Higrostat załącza grzałkę co z kolei powoduje zagęszczenie cykli pracy agregatu chłodniczego podnoszącego wilgotność produktu. Taka to logika?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-13, 19:26:16 przez mg.)
  • Odpowiedz

Qba

2014-12-13, 19:53:58
Zaawansowany użytkownik
Te grzałki parownika wydają się jedyną najprostrzą metodą na takową regulację w tym meblu .Dam znać po wizycie

Dziękuje
  • Odpowiedz

Qba

2014-12-13, 20:02:37
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):jak byś czytał ze zrozumieniem to bym dostarczył instrukcję obsługi ,

barbie jak to nie żart z tą instrukcją to proszę podeślij, bo mam trochę podobnych urządzeń I może się przydać.
kuboks@tlen.pl

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-13, 21:03:20
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):

Higrostat załącza grzałkę co z kolei powoduje zagęszczenie cykli pracy agregatu chłodniczego podnoszącego wilgotność produktu. Taka to logika?
nie ta logika ponieważ zwiększenie cyklów pracy wiąże się z z uruchomieniem sprężarki.Wyrównanie ciśnień.Dlatego stosuje się higrometr który powoduje załączenie grzałki aby sztucznie wymusić -podnieść ciśnienie parowania aby wzrosła wilgotność.Ale szacunek mg za tok rozumowania.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-13, 21:21:42
Top użytkownik
Nie trawie tych mebli, omijam szerokim łukiem. Ile 0,kW może mieć ta grzałka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-13, 21:23:31 przez mg.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-14, 08:19:14
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):
Sprawdź ciśnienie parowania oraz temperaturę w ladzie mała deltaT= duża wilgotność, duża deltaT=mała wilgotność. Czy parownik szroni ? Czy jest nie dobór czynnika? Czy wentylatory parownika pracują z pełną wydajnością itp.
A ja do tej pory myślałem, że to osuszacz obniża wilgotność a nawilżacz podwyższa wilgotność , ale że sam regulator hmmm?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-14, 08:21:12 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Qba

2014-12-19, 11:28:27
Zaawansowany użytkownik
p.obelix napisał(a):

Witam
- więc tak: okazało się że nieszczelność na zaworku, no to wymiana zaworu, czynnika ( 404-0,900g ),czyszczenie skraplacza i poszło. Wilgotność z 30 doszła do 61% i jest dobrze ale więcej nie chce wycisnąć. Wentylatory chodzą na max, parownik tak zabudowany że nie sposób go opisac - to co ledwo widać nie szroni, temp. zadana 6C i trzyma, ciś.parowania 3,8 bar. Klient na razie zadowolony .
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa