Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napełnianie Czynnikiem Chłodniczym stołu mroźniczego

8 Odpowiedzi, 7052 Wyświetleń

Adams7

2015-01-21, 19:28:40
Nowy użytkownik
Witam!
Mam problem z uzupełnieniem czynnika chłodniczego w stole mroźniczym. Układ był nieszczelny, awarie usunąłem, zrobiłem próbę szczelności (azot), próżnia zrobiona (2 godziny), urządzenie jest wyposażone w agregat z kapilarą. Stół nie ma żadnej tabliczki znamionowej i nie wiem dokładnie ile gazu powinienem nabić. Jedyna informacja jaką znalazłem była naklejka na sprężarce iż czynnikiem jest R404.
Tu moja prośba, o instrukcję, jak nabić gazu przy pomocy manometrów tak aby nie było go ani za dużo ani za mało a w sam raz. Dodam że urządzenie ma nastawę na -20, a temperatura pomieszczenia w którym pracuje ok 25 st. C.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

miezala5

2015-01-21, 19:57:36
Top użytkownik
Zależy od wilekości stołu i doświadczenia! jak byś wcześniej zrobił kilkanaście stołów mroźniczych to byś pamietał że ilość czynnika była w granicach 300-350g ale w tej sytuacji musisz napełnić układ np 250g i poobsrwować manometr LP ale i całość urządzenia w tym rurke ssącą!
Dopełniaj po 30-50g do LP 1,5bar i żeby nie zaciągało i szroniło korpusu sprężarki itp. itd!Wink
Lepiej nie dopełnić niż przepełnić!Smile
Powodzenia!
Pozdrowienia!Wink
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-01-21, 20:09:10
Moderator
Manometry, termometr do pomiaru przegrzania, miernik cegowy do pomiaru pradu sprezarki i tyle ci potrzeba.
Nie potrzebujesz wiedzy ile napełnic czynnika bo to co pisza na tabliczkach nijak ma sie do rzeczywistosci, poprostu takie urzadzenie nie może miec wiecej niz pół kilo ze wzgledu na ekologie i takie tam bzdety.
  • Odpowiedz

joker

2015-01-21, 21:28:12
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Manometry, termometr do pomiaru przegrzania, miernik cegowy do pomiaru pradu sprezarki i tyle ci potrzeba.
Nie potrzebujesz wiedzy ile napełnic czynnika bo to co pisza na tabliczkach nijak ma sie do rzeczywistosci, poprostu takie urzadzenie nie może miec wiecej niz pół kilo ze wzgledu na ekologie i takie tam bzdety.
Wszystko się zgadza radekklimat.I tutaj mój szacunek.Ale dodam od siebie.Aby bazować na pomiarach musimy upewnić się o stanie filtra Mierząc najlepiej ciśnienie lub temperaturę przed i za filtrem.Ponieważ zbytnia różnica tego pomiaru przed i za filtrem może zaowocować błędnymi wskazaniami pomiaru przegrzania.I napełniamy do bólu.I tutaj czego byłem od początku zwolennikiem idzie nam na pomoc pobór prądu sprężarki.Aby diagnozować instalację nie należy sugerować się jedną metodą.Bo np. podwyższony prąd sprężarki nie musi świadczyć o przepełnieniu instalacji.Czym więcej pomiarów tym więcej danych do oceny instalacji.Każdy pomiar powinien być mierzony w tym samym czasie.Nie zawsze awaria wysokiego ciśnienia oznacza tą awarię( uszkodzony presostat niskiego ciśnienia odpowiadający za spompowanie czynnika?Regulacja instalacji?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

barbie

2015-01-22, 07:07:36
Top użytkownik
Jaki to model stolu ? .
  • Odpowiedz

aras

2015-01-22, 15:35:10
Użytkownik
barbie napisał(a):Jaki to model stolu ? .

wygląda na to że tego nie wie. :/

Cytat:Stół nie ma żadnej tabliczki znamionowej
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-01-22, 18:57:22
Moderator
Te stoly maja prymitywna instalacje chłodnicza typu filtr lodowkowy i kapilara jako element rozprezny i pomiary cisnien przed i za filtrem uwazam za zbedne, zakładam ze fiter jest załozony nowy wiec tym bardziej jest to zbedne, zawsze mozna zmierzyc temperature tłoczenia przed i za skraplaczem.
  • Odpowiedz

Adams7

2015-02-09, 18:25:13
Nowy użytkownik
Dzięki bardzo za porady, stół śmiga aż miło!
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa