Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór agregatu do chłodni o wym. 550x650x300

16 Odpowiedzi, 13776 Wyświetleń

misiekzdzisiek

2015-01-28, 14:56:21
Nowy użytkownik
Witam

Chcę wybudowac chłodnie na warzywa temp. jaka chce utrzymywac przez caly rok jest to ok. 3stopnie.
Rozmiar chłodni to 550x650x300 cm. Wykonana z płyt poliuretanowych o gr. 10cm. Będzie ona wbudowana w pomieszczeniu gospodarczym. Mam wielka prośbe poniewaz sam sie nie znam na chłodnictwie wskażcie mi sprzęt dobry wydajny o jak najnizszym poborze energii. Z góry wielkie dzięki.
  • Odpowiedz

mg

2015-01-29, 22:41:56
Top użytkownik
Między 0,01/0,015 MW scroll
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-01-29, 22:43:49 przez mg.)
  • Odpowiedz

joker

2015-01-29, 23:16:22
Zaawansowany użytkownik
10KW?chłodnica? Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mg

2015-01-29, 23:29:12
Top użytkownik
Wystarczy dopasować DT.
  • Odpowiedz

joker

2015-01-30, 00:14:21
Zaawansowany użytkownik
Czasami ciężką ją dopasować.A raczej można ją przewidzieć w projektach.Z zasady bywa to różnie z powodów finansowych inwestora instalacji mg.Gość zaniża koszty instalacjii ładując towar poza progiem obliczenia tej delty.Różnicę temperatur parowania(ciśnienia) a założoną w komorze jest czasami ciężko kontrolować.Oczywiście można przewymiarować.Pojęcie regulacji DT osobiście do mnie nie trafia ani mnie nie przekonuje do prawidłowej pracy układu chłodniczego.Delta t to taki parametr który może zmienić użytkownik instalacjii.Niekoniecznie świadomie.
  • Odpowiedz

Artic

2015-02-01, 12:55:11
Zaawansowany użytkownik
Nie znamy wszystkich parametrów do bilansu ale masz dobra izolacje wiec uważam ze między 6 a 7 kW wystarczy. Jeśli patrzysz pod kątem energooszczędnie to copelad scroll digital i chłodnica gea kuba no ale to nie tanie zabawki
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-02, 11:30:26
Zaawansowany użytkownik
Artic napisał(a):copelad scroll digital
A jaki wpływ na "energooszczędność ma to akurat rozwiązanie w wypadku chłodni?
Z mojego doświadczenia wynika, że stosowanie digitali prowadzi tylko do ... większej awaryjności.
Mało tego komplikacja układu sterującego jest dużo większa aby zapewnić np. min 10% wypełnienia PWMu.
Przecież wystarczy zwykły ON/OFF i zadbanie o zrobienie ze sztuką instalacji oraz stosunkowo prostej automatyki zapewniając prawidłowe położenie czujników temp. itd.
  • Odpowiedz

volume29

2015-02-02, 12:47:41
Użytkownik
W pełni się z Tobą zgadzam.Stosowanie digitali do chłodzenia niewielkich komór chłodniczych , to przerost formy nad treścią.Ważny jest też rachunek ekonomiczny.Czy inwestycja w zaawansowany technologiczne agregat chłodniczy da realne i odczuwalne oszczędości na energii elektrycznej.Dobrze dobrany zestaw chłodniczy,jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz

misiekzdzisiek

2015-02-02, 13:31:38
Nowy użytkownik
Dodam jeszcze że chciałbym sie zmieścić w kwocie ok. 10-12 tys. Za sprzęt caly z montarzem. Istnieje możliwosc aby w takiej sumie sie zmieścic?.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-02-02, 15:14:13
Top użytkownik
Nie dasz rady!
  • Odpowiedz

misiekzdzisiek

2015-02-02, 15:58:27
Nowy użytkownik
To ile tak mniej wiecej mam szykowac na dobry sprzet z montazen?
  • Odpowiedz

volume29

2015-02-03, 13:00:13
Użytkownik
Myślę ,że wymieniona kwota starczy (będziesz musiał jeszcze dorzucić na montaż)na zestaw chłodniczy pod warunkiem że kupisz używany.Przy odrobinie szczęścia , używany sprzęt będzie śmigał.Są wyspecjalizowane firmy ,które tym handlują.To tak jak z kupnem samochodu , jeśli chcesz jeździć nie musisz kupować nowego.
  • Odpowiedz

Artic

2015-02-04, 15:43:03
Zaawansowany użytkownik
Faktycznie ten digital to przesada. Coś mi głowe zaorało. Wystarczy zwykły scroll copelanda.

jack63 nie powiedziałbym że Digitale są awaryjne. Mam ich zamontowanych około 35 szt. i nie miałem z żadnym jeszcze problemów. Do instalacji w małych sklepach/marketach są idealne. Ale to może dyskusja na odrębny temat.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2015-02-04, 18:04:00
Top użytkownik
Digitalowi dziękuję Smile
  • Odpowiedz

joker

2015-02-04, 19:20:07
Zaawansowany użytkownik
Praca tego wynalazku przekracza wszelkie Decybele Smile
  • Odpowiedz

mg

2015-02-04, 19:29:42
Top użytkownik
Ojjj tak, proponuję kod produktu F16 :lol:
(to tak na przerost... Śrutownik to adekwatna nazwa)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-04, 19:38:54 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa