Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rozliczania kosztów w działalności.

16 Odpowiedzi, 48980 Wyświetleń

kamil.szymczak

2017-12-01, 16:10:19
Użytkownik
Witam,
Powoli kompletuje narzędzia aby w końcu ruszyć w 2018 roku, w tym roku się nie udało. Działalność założona, obecnie zawieszona. Mam pytanie na które ciężko znaleźć mi odpowiedź. Wiadomo sporo narzędzi do f-gazów, elektronarzędzia jak i zwykłe chłodnicze. Chcę już je powoli kompletować a dopiero później wrzucić je w koszty, wtedy kiedy działalność
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-01, 18:42:19
Zaawansowany użytkownik
kamil.szymczak napisał(a):Powoli kompletuje narzędzia aby w końcu ruszyć w 2018 roku, w tym roku się nie udało. Działalność założona, obecnie zawieszona
Jesteś na małym ZUSie a zegar tyka..
  • Odpowiedz

Whisky

2017-12-01, 19:26:19
Top użytkownik
Mały ZUS to nic innego jak brak kasy przy L4 :p
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-12-01, 20:09:10
Użytkownik
Pracuję na umowę o prace więc obowiązuje mnie tylko składka zdrowotna.
Macie jakieś rozwiązania?
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-03, 14:37:22
Zaawansowany użytkownik
....a to po wyjściu z pracy o 16:00 chcesz jechać ma montaż?
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-12-03, 20:58:03
Użytkownik
Panowie prosiłem o odpowiedz na pytanie w temacie, nie rozważania na temat godzenia pracy na etacie z firma czy ze czas tyka na małym ZUSie. Z całym szacunkiem oczywiście.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-12-03, 21:17:25
Top użytkownik
Ale gdzie tu jest pytanie?
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-12-04, 05:38:35
Użytkownik
Jak rozliczyć zakup narzedzi niezbędnych so funkcjonowani firmy ale rozliczając je w marcu/kwietniu o ile jest taka możliwość.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-12-04, 06:49:00
Zaawansowany użytkownik
Jak masz zawieszoną działalność gospodarczą to nie śmiesz kupować na tą firmę nic i w sumie bym nie radził jak skarbówka to wykryje nie dość że zapłacisz karę to pewnie każą ci dopłacić jeszcze ZUS z okresu kiedy firma miała zawieszenie Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-04, 07:54:44
Zaawansowany użytkownik
kamil.szymczak napisał(a):Jak rozliczyć zakup narzedzi niezbędnych so funkcjonowani firmy ale rozliczając je w marcu/kwietniu o ile jest taka możliwość.
Prowadząc działalność będziesz musiał współpracować z księgową.Więc może zacznij od księgowej.Zaproponuj współprace od marca/kwietnia a przy okazji zadaj pytanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-04, 08:03:12 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

Bolas

2017-12-04, 09:45:23
Zaawansowany użytkownik
W świetle nowych przepisów podatkowych od 2018roku lepiej zatrudnić księgową na etat lub korzystać z biura rachunkowego no chyba że można poświęcić jeden dzień w tygodniu na nieproduktywne rozliczenia z fiskusem choć do tego jeszcze potrzeba osoby która cały ten galimatias z US obejmie i zrozumie.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-12-04, 12:46:38
Top użytkownik
Ja nie wiem czy ty w ogóle masz prawo księgować coś na zawieszoną firmę. Logiczne jest to że nie pracujesz a więc nie przysługuje Ci rozliczanie towaru zakupionego w tych dniach. Pytaj księgową bo może jest inaczej ale jak dla mnie to nawet nie baw się w to bo teraz to US kontrolują wszystko. Fakturę można niby zaksięgować w innym miesiącu i chyba było to do 3 miesięcy ale głowy sobie nie dam uciąć. Ja w ostatnim dniu liczę wszystkie zakupy, wydatki, sprzedaż i opłaty wtedy mniej więcej widzę czy na szybko coś kupić ale nadal korzystam z usług księgowej bo nie wyobrażam sobie dodatkowo jeszcze prowadzić JPK.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-04, 12:48:47 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-12-04, 15:21:48
Użytkownik
JA nie chce tego towaru rozliczać, jedynie go kupić. Czyli kupując wszystko pod F-Gazy muszę specjalnie odwiesić działalność, przecież zakupy pod F-Gazy to czynności niezbędne do zachowania źródła dochodów. Jedynie kupić, nigdzie nie odliczać, to bez sensu abym przez 4 miesiące płacił ZUS i nie pracował a jedynie kompletował niezbędne narzędzia do pracy, przecież ja chcę kupić tylko narzędzia do F-Gazów, potem w styczniu/lutym odbyć szkolenie, kupić certyfikat firmowy...
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-04, 16:43:04
Zaawansowany użytkownik
kamil.szymczak napisał(a):Jak rozliczyć zakup narzedzi niezbędnych so funkcjonowani firmy ale rozliczając je w marcu/kwietniu o ile jest taka możliwość.

Ale jeśli się rozmyśliłeś to porozmawiaj z hurtownikiem czy sprzeda na paragon I może da 5% rabatu.Tylko czy jest sens? Pod koniec lutego kompletujesz sprzęt i w marcu go kupujesz.Trochę pieniędzy to kosztuje a vat można odliczyć jak będą zlecenia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-04, 16:44:00 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

kamil.szymczak

2017-12-04, 16:54:34
Użytkownik
Dzwoniłem do księgowej "rodzinnej" powiedziała, że nie ma problemu jeśli to bezpośrednio wpłynie na moje późniejsze dochody i udokumentuje to. Powiedziała, że mogą mnie wezwać na wyjaśnienia ale to jest ostateczność, jesli te rzeczy, które kupię są związane z firmą, które później będą używane to jest to forma zabezpieczenia dochodu. Sam poszperałem w necie i są podzielone zdania ale podobno można, czytałem kilka artykułów na portalach o podatkach i innych i zazwyczaj odpowiedź brzmi tak poparta jest różnymi paragrafami...
No nic, złoże zamówienie zobaczymy co będzie, czas pokaże.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-04, 17:36:59
Zaawansowany użytkownik
Bez sensu.Po księgowej potrzebna ci będzie stacjonarna hurtownia chłodnicza.Przejedz się tam w lutym.Porozmawiaj z nimi.powiedz że od marca startujesz i będziesz z nimi współpracował a na początek potrzebujesz narzędzia pod f-gaz i już masz parę złotych w kieszeni bo do swojego klienta rabat jest większy.Skompletują co potrzeba i wraz z dniem rozpoczęcia działalności kupujesz już uszykowane.Powiedzmy że przykładowo zestaw kosztuje 12300 z vat który możesz odliczyć jeśli będą dochody.Nom chyba że masz za dużo pieniędzy to po co w ogóle zakładać biznes? Ponoć dziś jest czas dla ludzi którzy potrafią liczyć grosze a Ty szastasz stówami.. Życzę Tobie jak najlepiej ale z tego co widzę zaczynasz wszystko od dupy strony
  • Odpowiedz

margaretka

2022-03-21, 07:41:50
Nowy użytkownik
A czy przykładowo zastanawialiście się nad tym, jak można byłoby zniwelować koszty? Ja przykładowo znalazłam ostatnio na stronie <reklama, pozdrawiam,Admin> super ofertę na warszawa biuro wirtualne i myślę, że postawię na tą opcję, a z tradycyjnego lokum zrezygnuję. Bo i tak nie było mi potrzebne, także płaciłam bez sensu, bo w sumie tylko za adres.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa