Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napełnienie i regulacja układu chłodniczego w tulenu chłodniczym

1 Odpowiedzi, 1829 Wyświetleń

leny

2015-10-17, 14:04:40
Nowy użytkownik
Witam

Chciałbym zapytać jak prawidłowo napełnić układ w tunelu chłodniczym do celów spożywczych.

A więc od początku :
tunel chłodniczy do celów spożywczych , który nie pracował poprawnie(zadana temp. 5*C , temp. w tunelu 13-14*C . Temp. tunelu z której agregat zbija temp. około 30*C). AGREGAT TAGS 4561ZHR(10KW przy-10*C) , zawór rozprężny te2 z wyrównaniem wewnętrznym ,dysza 06 (rozkręcony na maksa), parownik z rozdzielaczym. Temp.parowania -4,5*C w wzierniku na tłoczeniu wulkany pęcherzyków.

No więc pierwsze co mi przyszło do głowy to zawór ,jeżeli parownik z rozdzielaczem to może zawór z wyrównaniem zewnętrznym tes2 , dysza 06 , tak też zrobiłem napełniłem weszło około 20 kg R404a , zaworu rozprężnego nie regulowałem. Jest znaczna poprawa jednak jeszcze nie jest to co powinno być schodzi do +7:+8*C (powinien schodzić do 3-4*C) . Temperatura parowania -9,5*C do -10*C , temp. skraplania 36-37*C na zaworach przy sprężarce, wahania temp. w zależności pracy zaworu rozprężnego. Dlatego zwracam się do was bardziej doświadczonych w branży chłodniczej o porady czy też jakiejś sugestie . Czy może spróbować wyregulować w jakiś sposób zawór rozprężny, jeżeli tak to proszę radę w jaki sposób, ponieważ wiem ,że nie jest to takie proste. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-17, 14:06:38 przez leny.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa