Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Arduino

12 Odpowiedzi, 9382 Wyświetleń

popeye

2016-01-29, 18:01:35
Użytkownik
Mam pytanie czy ktoś stosował jakieś aplikacje z Arduino do klimatyzacji ,wentylacji?
Biorę się za ten temat i fajnie by było poznać wymagania.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2016-01-29, 21:38:37
Top użytkownik
A co to arduino miało by robić z tą klimatyzacją lub na odwrót . Bo na pewno nie chłodzić
  • Odpowiedz

popeye

2016-01-30, 05:07:40
Użytkownik
np sterować albo kontrolować przez neta
  • Odpowiedz

byniom

2016-01-30, 07:54:21
Moderator
JA robiłem sterowanie po bluetooth za pomocą telefonu ale żeby to połączyć z klimą to może być problem bo trudno będzie znaleźć jakieś wejście sygnałowe które włączy je w mikrokontrolerze na płytce w jednostce wewnętrznej . Przesyłanie sygnału zapamiętanego z pilota też może być problematyczne bo piloty działają w różnych kodach i nie wszytkie dasię wykoerzystać. Najlepsze było by znalexienie jednak tego wejścia w procku lub wyłączanie i włączanie całej jednostki tak jak by był zanik napięcie a potem start po zaniku , choć to nie eleganckie sterowanie. W arduino można wykorzystać moduły bluetooth lub moduły wifi . Bawię się tym i tamtym . Fajna sprawa Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

popeye

2016-01-30, 10:50:43
Użytkownik
dopiero zaczynam zabawę z arduino.Zastanawiam się nad wykorzystaniem do diagnozowania oraz np zastapienia w razie awarii firmowej elektroniki takim modulem.
moze za jakis czas bedziemy mogli sie wymienic doswiadczeniem Byniom Smile
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2016-01-30, 16:52:01
Top użytkownik
To długa droga przed kolegą, kilka lat nauki programowania w c++ , IDE z arduino oparte jest na języku c . Potem jeszcze coś na antka lub winde . Jak na antka to na początek polecam app inventora . Nie trzeba pisać kodów komendy układa się z klocków. Oczywiście arduino jest open sourcową platformą ,więc twoje pomysły mogą być wykorzystywane i powielane przez innych bez konsekwencji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-01-30, 17:02:08 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

popeye

2016-01-30, 23:19:48
Użytkownik
trochę przesadziłeś kolego Amfan z tym kilka lat nauki c++.nie jestem hydraulikiem ,monterem tylko serwisantem klimatyzacji i układów chłodniczych.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2016-01-31, 11:21:03
Top użytkownik
popeye napisał(a):trochę przesadziłeś kolego Amfan z tym kilka lat nauki c++.nie jestem hydraulikiem ,monterem tylko serwisantem klimatyzacji i układów chłodniczych.
pozdrawiam
Jesteś wielki ! Był taki jeden...
  • Odpowiedz

popeye

2016-01-31, 17:16:38
Użytkownik
mg takie życie.ostatnio mój kierownik był zaskoczony ,że wymieniłem przekaźnik omrona z płyty elektroniki .
Żeby nie być za mądrym powiedziałem że to już piąty ,który naprawiłem.
co do arduino to uczę się na błędach a ta platforma dużo wybacza.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

skaner

2016-02-16, 13:33:46
Nowy użytkownik
Stworzyłem dla własnych potrzeb rejestrator temperatury .

Zastosowałem układ Sparkfun-Moduł do karty WiFi Electric Imp oraz karta WIFI.(5 przewodowych sąd pomiarowych)[REKLAMA]
Układ łączy się poprzez WIFI z lokalną siecią i wysyła raport do serwisu w którym tworzy wykres temperatur.
Wykres mogę podglądać na dowolnym komputerze lub smartfonie,raportowanie ustawione np. co 15 min.
Pijąc kawę rano mogę określić czy urządzenia pracują lub są w awarii .
Dużą satysfakcją Smile jest możliwość wcześniejszego zareagowania na awarię, zanim otrzymam przykry telefon z obiektu że coś nie działa.
Napisanie kodu-oprogramowania zajęło mi po fajrant na luzie do 3 tygodni.
Myślę że pomysł w tym kierunku jest rozwojowy ,można do modułu domontowywać różnego rodzaju układy wykonawcze ,ogranicza nas tylko wyobraźnia .
Cena nie 2000 tyś. ale 250 PLN.

Pomyślności Cool
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-16, 16:12:54 przez skaner.)
  • Odpowiedz

mg

2016-02-16, 18:02:57
Top użytkownik
W podtekście można wyczytać, że to jakaś rewolucja Smile
  • Odpowiedz

joker

2016-02-17, 19:14:49
Zaawansowany użytkownik
3 tygodnie w nadgodzinach =2 tysiące?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa