Układ jest dość nowy - 3 lata. W tej ladzie szyby zasłaniają dojście powietrza więc nie ma strat . Nie mogę się dobrać do parownika bo mięsa nie ma gdzie przełożyć . Aby wykonywać pomiary - to rozłożyłem obok parownika kilka termometrów . I temperatura na początku parownika - była minus 2, potem +3 dalej +5, na końcu +8 . Jeszcze jedno : jak wyssałem czynnik i ponownie załadowałem to przez dwa dni było prawie idealnie . Klientka się ucieszyła - już miałem wystawiać fakturę - a tu po 2 dniach z powrotem to samo . Sam czułem ze coś nie tak . W podobnych układach ciśnienie przy normalnej pracy wacha się od 2-3barów . Tu było poniżej 2
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
prosty układ- awaria
29 Odpowiedzi, 22099 Wyświetleń|
Skoro nie dobrałeś się do parownika to o czym będziemy dyskutować. Pomiary wskazują na oblodzenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-28, 20:22:12 przez mg.)
Nieprawidłowe ułożenie towaru........
Rozwiązanie znalezione . Rację miał kolega który napisał że odparowanie w tym sprzęcie jest na poziomie minus 20-22 st C. Jak przyszedłem do lady po kilku dniach to parownik był jedną wielką bryłą lodu. Pomyślałem że to będzie problem odladzania . Po dokładnym sprawdzeniu sterownika (Geco 201) okazało się że jest tam podpięta grzałka która załącza się po włączeniu funkcji odladzania . Ta grzałka ma mieć moc 200 W i leży na dnie tacy ociekowej . Zmierzyłem miernikiem cęgowym w czasie Defrostu prąd -wydał mi się bardzo mały . Podłączyłem taki specjalny miernik do wtyczki do zliczania poboru energii. Okazało się że grzałka pobiera tylko 80 W ..... Drugi problem to był czas rozmrażania - a raczej punkt do którego miało być odmrażanie. Zadzwoniłem do producenta tych lad. Okazało się że rozmrażanie powinno być co 5 godzin na 50 minut , a końcowa temperatura rozmrażania to 12 st C . A sterownik był ustawiony przez kogoś na rozmrażanie co 3 godziny na 30 minut z końcową temperaturą 3 st C. Temat rozwiązany . Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-03, 16:27:29 przez jacek 64.)
Temat jest super dowodem na to że jak dokładnie by nie opisywać objawów i problemu nie da sie zastapic wlasnego doswiadczenia i kontaktu z urzadzeniem!
Taki banał jak sterowanie a tu tyle główkowania! ![]() Pozdrawiam jacek 64 przynajmniej sie troche nauczyłeś!
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY