Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja w mieszkaniu

44 Odpowiedzi, 86364 Wyświetleń
1 2 Dalej

aka_piotr

2012-10-25, 20:55:03
Nowy użytkownik
Witam, na wstępie chciałbym przywitać wszystkich Forumowiczów i oczywiście poprosić o opinie dotyczące systemów klimatyzacji instalowanych w mieszkaniach. Chcemy z żoną zafundować sobie ten luksus, ale najpierw chciałbym rozeznać się w temacie i dopiero podjąć jakąś sensowną decyzję. Dlatego proszę o ewentualne podpowiedzi Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-26, 18:27:18
Top użytkownik
Powiem tak.Klimatyzator a klimatyzacja to dwie odrębne sprawy.To kwestia ceny i komfortu.Komfortem jest centrala klimatyzacyjna zapewniająca takie parametry jak.Temperatura-wilgotność-czystość powietrza-odzysk ciepła za pomocą wymienników krzyżowych np. itp.Mogą to być koła obracające się w formie plastrów miodu.Znam tylko jeden system klimatyzacyjny polegający na zastosowaniu kanałów i profesjonalnej centrali klimatyzacyjnej.Klimatyzację stacjonarną a raczej schładzalniki pomieszczeń uważam Ze to fajna rzecz schładzająca nie mająca nic wspólnego z klimatyzacją profesjonalną pomieszczeń.Jeżeli ktoś się nie zgadza ze mną zawsze może złożyć projekt utrzymania warunków środowiskowych np.w pomieszczeniu z arcydziełami.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

aka_piotr

2012-10-27, 21:28:43
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Powiem tak.Klimatyzator a klimatyzacja to dwie odrębne sprawy.To kwestia ceny i komfortu.Komfortem jest centrala klimatyzacyjna zapewniająca takie parametry jak.Temperatura-wilgotność-czystość powietrza-odzysk ciepła za pomocą wymienników krzyżowych np. itp.Mogą to być koła obracające się w formie plastrów miodu.Znam tylko jeden system klimatyzacyjny polegający na zastosowaniu kanałów i profesjonalnej centrali klimatyzacyjnej.Klimatyzację stacjonarną a raczej schładzalniki pomieszczeń uważam Ze to fajna rzecz schładzająca nie mająca nic wspólnego z klimatyzacją profesjonalną pomieszczeń.Jeżeli ktoś się nie zgadza ze mną zawsze może złożyć projekt utrzymania warunków środowiskowych np.w pomieszczeniu z arcydziełami.

Czy mógłbyś mi zdradzić co to za system? Niestety, jestem zielony w tych sprawach, a jedyna klimatyzacja z którą kiedykolwiek miałem styczność to ta w moim samochodzie, a nie chce bujać się potem z problemami, biorąc pod uwagę że wszystko kosztuje.

A jak wygląda sprawa z awaryjnością takiego systemu i konserwacją?

ps. Użytkowniku barbie, nie mam pojęcia o co Ci chodzi i o sprawy między Tobą, a klimatologiem, ale bądź pewny że on i ja to nie ta sama osoba - mało, nawet go nie znam Smile

Pozdrawiam i dzięki za wyczerpująca odpowiedź.
  • Odpowiedz

karl1977

2012-10-28, 13:51:23
Nowy użytkownik
Kolego żeby ktoś ci pomógł musisz określić się precyzyjniej - jakie mieszkanie (jedni mają 20m2 a inni 500m2,blok czy dom, ilość pomieszczeń, wysokość , ilość osób itp) Wink
  • Odpowiedz

aka_piotr

2012-10-30, 09:21:35
Nowy użytkownik
Mam mieszkanie 72 m2 na 3 piętrze w bloku czteropiętrowym, są to trzy pokoje, przy czym kuchnia jest otwarta na salon (razem to pomieszczenie ma ok 30 m), w mieszkaniu są 3 osoby ( w tym niemowlak ), wysokość 3m.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-30, 20:46:17
Top użytkownik
Zainteresuje Ciebie może pasywne ogrzewanie.Na stropie ułożył bym warstwę dobrego styropianu obniżając kubaturę do 2,50 i czekając na zyski ciepła od sąsiadów.Klimatyzacja to nie tylko ochładzanie pomieszczeń.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-10-31, 17:32:35
Moderator
Tego philozofa nie słuchaj, on wiecznie mądraluje obok tematów.
Generalnie będzie Ci prawdopodobnie potrzebny klimatyzator multi-split. Na tę kuchnię i salon to moc ok 3,5kW. Niestety nie da się tego dobrze dobrać ani doradzić on-line. Musi ktoś do was wpaść, rzucić okiem i powie jak będzie dobrze. Ważny jest też rozkład mieszkania, usytuowanie względem stron świata i inne takie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

aka_piotr

2012-10-31, 19:27:38
Nowy użytkownik
Dzięki za odp Smile co to jest ten multi-split?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-10-31, 19:30:37
Moderator
Jest to taki układ, że do jednego agregatu (jednostki zewnętrznej) możesz podłączyć kilka jednostek wewnętrznych. Ma to sens gdy chodzi o zajmowane miejsce np na elewacji.
  • Odpowiedz

aka_piotr

2012-11-01, 17:50:34
Nowy użytkownik
a czy to opuszczanie sufitu faktycznie coś da?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-11-01, 19:52:57
Moderator
Tyle co chodzenie zimą w sandałach. Zignoruj go.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-01, 20:05:41
Top użytkownik
Shitashii to ty jesteś moderatorem.Po co odpowiadasz sobie?Biorę przykład.Mogę?
  • Odpowiedz

aka_piotr

2012-11-02, 19:23:01
Nowy użytkownik
jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-11, 21:24:23
Top użytkownik
Schładzalnik a klimatyzacja profesjonalna to dwa inne aspekty tej dziedziny.Zapytaj firmę montującą klimatyzacje czy możesz regulować wielkościami z poziomu wilgotności powietrza.Jeżeli nie to propozycja z poziomu schładzalnika pomieszczenia lub jego ogrzewania nie zapewniająca prawidłowej wilgotności powietrza .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-11, 21:27:34
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Tyle co chodzenie zimą w sandałach. Zignoruj go.
Zapewne w shładzalnikach obniżenie sufitu obniży wilgotność i zwiększy moc schładzalnika
  • Odpowiedz

arctic

2014-04-24, 12:38:31
Nowy użytkownik
aka_piotr napisał(a):jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie?

A jeśli decyduję się na klimatyzację ale przede mną mega remont i zatrudniam specjalistów , którzy już dali mi projekt, a ta klima wyskoczyła teraz to muszę cały projekt zmienić, czy firma od klimy się dostosuje?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-26, 12:00:19 przez admin.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-24, 19:16:59
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Tego philozofa nie słuchaj, on wiecznie mądraluje obok tematów.
Generalnie będzie Ci prawdopodobnie potrzebny klimatyzator multi-split. Na tę kuchnię i salon to moc ok 3,5kW. Niestety nie da się tego dobrze dobrać ani doradzić on-line. Musi ktoś do was wpaść, rzucić okiem i powie jak będzie dobrze. Ważny jest też rozkład mieszkania, usytuowanie względem stron świata i inne takie.
Kolego shitashii podaj ciemne strony systemu multi-split.Jedyna zewnętrzna ulega awarii i wiele wewnętrznych nie działa.Kolego Shitashii zapewne energetycznie takie rozwiązanie ma sens.Ale tylko podczas nie awaryjnej pracy urządzenia zasilającego wiele parowników.To podobnie jak z instalacją elektryczną.Czym więcej obwodów tym drożej.Ale bezpieczniej.Padło w kuchni ale medium w reszcie posiadasz.Wiadomo koszt instalacji droższy.Podobnie jak komfort użytkowania podczas awarii.
  • Odpowiedz

zawada84

2014-08-20, 09:09:30
Nowy użytkownik
Nie za bardzo rozumiem, jaki cel ma mieć tutaj opuszczanie sufitu... Mniejsze pomieszczenie do grzania i "ocieplenie" sufitu? Wydaje mi się, że gra nie jest warta świeczki. Ile można w ten sposób zaoszczędzić?
  • Odpowiedz

atom

2016-08-18, 08:56:47
Nowy użytkownik
aka_piotr napisał(a):jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie?
Przed zleceniem montażu klimatyzacji poprosiłem o poradę: zadzwoniłem, Panowie przyjechali, obejrzeli mieszkanie i doradzili. Tydzień później do nich oddzwoniłem, że decyduję się na montaż. Więc tak: rzetelna firma wyśle kogoś kto zobaczy, doradzi, powie co i jak.
  • Odpowiedz

obser

2016-08-18, 11:02:11
Top użytkownik
No więc zrobiłeś tak jak powinneś.Tu na forum nie oglądając obiektu nikt Ci nie określi co będzie najlepsze.Nieraz po oględzinach coś mi się przypomina i jeszcze raz oglądam np. możliwości odprowadzenia skroplin,czy przebicia ścian. Tu bardziej Ci pomożemy z drobnymi usterkami technicznymi. Zaprojektowanie multisplita jak się ktoś uprze też nie jest łatwe, bo można parę błedów popełnić nieodpowiednio dobierając obwody. A pytanie o firmę jest nie na miejscu, bo będzie albo autoreklama, albo wielki bajzel.To może na jakimś forum konsumenckim.
  • Odpowiedz

krisek123

2016-08-18, 18:22:19
Nowy użytkownik
klimatyzator nic Wam nie da bo to tylko połowiczne rozwiązanie, które nic nie daje tak de facto. To bardzo ważne by w mieszkaniu powietrze było świetnie wentylowane oraz zdrowe oraz bysmy czuli się świetne w takich pomieszczeniach. Firma AirComfort Kraków, która sprzedaje i instaluje klimatyzacje typu split jak i stacjonarne w mieszkaniach, domach, biurach i sklepach to przykład dobrze zaiwestowanej gotówki. Oferują nieduże koszty eksploatacji (prąd i serwisowanie) nowoczesnych klimatyzatorów. Na stronie [reklama] informują też o kosztach kupna i instalacji, która jest już możliwa od 2400 zł netto. Wszystkie szczegóły takie jak zużycie prądu przez klimatyzator czy ceny serwisowania oraz jak używać klimatyzatorów znajdziecie też w wygodnym poradniku [reklama]
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-18, 18:35:21
Zaawansowany użytkownik
Obser nie warto dyskutować oni tylko reklamy wklejają.
  • Odpowiedz

obser

2016-08-19, 08:53:56
Top użytkownik
krisek123 wpłać parę chociaż złotych na działalność forum za tą reklamę.Szczerze mówiąc to z ceną się minąłeś,a tak naprawdę widziałem już o wiele bardziej profesjonalnie i intuicyjnie przygotowane strony.Pochwal się szefowi,że zareklamowałeś Waszą firmę,może coś groszem rzuci.
  • Odpowiedz

januszk

2016-09-22, 11:38:54
Użytkownik
Ja przez długi czas zastanawiałem sie nad montażem , bo nie wiedziałem czy jest sens montażu czy jednak nie. W sensie czy koszt nie przewyższa zalet posiadania klimy.

Generalnie zysk z klimatyzacji jest spory, w lecie mozna o wiele lepiej funkcjonować Warto jest jednak wybrać porządne urządzenie i odpowiednio je konserwować ( tak aby nie namnażały się w nim bakterie). Sugeruję poczytać sobie o firmach oferujących takie usługi. I dopytać się w konkretnej firmie jakie rozwiązanie by polecili.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-26, 12:00:31 przez admin.)
  • Odpowiedz

tomekgruszka

2016-11-22, 10:50:11
Nowy użytkownik
A może pompa ciepła? Taka dwufunkcyjna, w zimie grzeje, w lecie chłodzi, amerykanie mają taki wynalazek Water Furnace. Wprowadzili na polski rynek.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa