Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowa firma chłodnicza

21 Odpowiedzi, 15126 Wyświetleń

Luk@sz1

2016-11-25, 20:58:53
Nowy użytkownik
Panowie,

na pewno znajdą się wsród was ludzie którzy mają swoje firmy chłodnicze, jak to wygląda pod kątem prawnym,
co trzeba spełnić, o czym nalezy nie zapomnieć zakładając firmę chłodniczą.

- jak to wygląda pod katem składowania, obrotem czynnika chłodniczego,
- gospodarka odpadami, tj. oleje itp.

poproszę o jakieś sugestie, podpowiedzi, na jakie urzędy należy zwrócić uwagę, gdzie się udać.
  • Odpowiedz

obser

2016-11-26, 10:53:24
Top użytkownik
Luk@sz1 napisał(a):Panowie,

na pewno znajdą się wsród was ludzie którzy mają swoje firmy chłodnicze, jak to wygląda pod kątem prawnym,
co trzeba spełnić, o czym nalezy nie zapomnieć zakładając firmę chłodniczą.

- jak to wygląda pod katem składowania, obrotem czynnika chłodniczego,
- gospodarka odpadami, tj. oleje itp.

poproszę o jakieś sugestie, podpowiedzi, na jakie urzędy należy zwrócić uwagę, gdzie się udać.

Chłopie temat wałkowany tu wielokrotnie.Tudno Ci opisywać w jednym poście.Zacząć musisz od uprawnień indywidualnych,jak je zdobędziesz to robisz certyfikat firmowy,chodzi tu głównie o sprzęt,takie podstawowe zestawy wymagane przez UDT można nabyć za ok. 10 tyś,sa na aukcjach,choć ja już kupowałbym coś konkretniejszego.I temat najważniejszy opracować procedury.Tu sobie ustawodawca zrobił lukę,że to Ty musisz zrobić,oni ocenią,tak jak piszesz gospodarka czynnikami,odpadami,dokumentowanie pracy.Tak na dobra sprawę jak się uprą to każdego udupią,a przepisy to do końca chyba nikt nie rozumie,szczególnie o ich interpretację.
A tak na marginesie,masz doświadczenie,czy przyszedł Ci do głowy taki pomysł na biznes?
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-11-28, 18:51:56
Nowy użytkownik
Rozumiem że o tym wspominał kolega.

1. spełnia wymagania odpowiednie do rodzaju prowadzonej działalności określone w rozporządzeniu (WE) nr 303/2008 albo rozporządzeniu (WE) nr 304/2008, w szczególności zatrudnia personel posiadający odpowiedni certyfikat dla personelu oraz:

- posiada i stosuje w głównym miejscu wykonywania działalności oraz we wszystkich oddziałach procedury prowadzenia działalności,
- posiada w głównym miejscu wykonywania działalności oraz we wszystkich oddziałach wdrożony system dokumentowania czynności wykonywanych przez personel posiadający odpowiedni certyfikat dla personelu,
- dysponuje w głównym miejscu wykonywania działalności oraz we wszystkich oddziałach wyposażeniem technicznym spełniającym minimalne wymagania odpowiednie do zakresu prowadzonej działalności; / ZROZUMIAŁE

czy kolega mógłby bardziej nakreślić co ustawodawca miał na myśli w dwóch pierwszych punktach... co zaczy procedury prowadzenia działalności oraz system dokumentowania czynności wykonanych??
  • Odpowiedz

mg

2016-11-28, 19:06:52
Top użytkownik
Prawdopodobnie ,,Ustawodawca"chce wlepić milion tysięcy dolarów mandatów, następnie na bazie ,,wypocin" nas wszystkich zbierze co mądrzejsze i wprowadzi jako standard. Oczywiście to żart.
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-11-28, 19:10:04
Nowy użytkownik
mg napisał(a):Prawdopodobnie ,,Ustawodawca"chce wlepić milion tysięcy dolarów mandatów, następnie na bazie ,,wypocin" nas wszystkich zbierze co mądrzejsze i wprowadzi jako standard. Oczywiście to żart.

tak tez pomyslałem, a tak na poważnie??
  • Odpowiedz

obser

2016-11-28, 19:11:06
Top użytkownik
No cóż trzeba zdać na certyfikat personalny,i jak co najmniej 1 pracownik,albo właściciel takowy posiada wyposaża się firmę we wszystkie wymienione sprzęty.Co do dokumentacji i procedur,tak naprawdę wolna amerykannka,trzeba sobie samemu to wymyślić i napisać.Nie jest podana forma,można (chyba) rozliczenie robić w Exelu,można w zeszycie,i napisać procedury dokumentujące wszelkie prace przy czynnościach objętych ustawą. Już był taki temat i podobno to jest najważniejsze.A jak to robić,to chyba nikt nie zaryzykuje Ci powiedzieć,bo nie jest do końca pewny , czy robi to dobrze.
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-11-28, 19:30:11
Nowy użytkownik
czy kolega mg może coś dopowiedzieć??
  • Odpowiedz

MarioO

2016-11-29, 07:41:54
Zaawansowany użytkownik
do 28 lutego sprawozdanie roczne z obrotu SWO i FGC a do 15 marca sprawozdanie roczne z gospodarki odpadami
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-11-29, 08:31:26
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):do 28 lutego sprawozdanie roczne z obrotu SWO i FGC a do 15 marca sprawozdanie roczne z gospodarki odpadami

czy są jakieś przepisy regulujące jak przechowywać/ składować czynnik itp.?
  • Odpowiedz

MarioO

2016-11-29, 09:06:11
Zaawansowany użytkownik
Ustawa o F-Gazach nakazuje przedsiębiorcy składowanie czynników chłodniczych w butlach do tego przeznaczonych i legalizowanych.

Nie odp. koledze obser na pytanie ''A tak na marginesie,masz doświadczenie,czy przyszedł Ci do głowy taki pomysł na biznes?''
  • Odpowiedz

Luk@sz1

2016-11-29, 15:29:36
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):Ustawa o F-Gazach nakazuje przedsiębiorcy składowanie czynników chłodniczych w butlach do tego przeznaczonych i legalizowanych.

Nie odp. koledze obser na pytanie ''A tak na marginesie,masz doświadczenie,czy przyszedł Ci do głowy taki pomysł na biznes?''

Nie mam doświadczenia i nie zakładam firmy.
  • Odpowiedz

obser

2016-11-29, 16:43:19
Top użytkownik
Powiem Ci tak, 20 lat temu z małym doświadczeniem było bardzo trudno zająć się klimą, mając już zaplecze techniczne w zakresie prac budowlanych. Ale teraz to sobie nie wyobrażam, choć łatwiej jest zdobyć jakieś informację, bo z 10 odpowiedzi na Twoje pytanie jedno będzie bardzo przydatne.
  • Odpowiedz

mg

2016-11-29, 22:13:25
Top użytkownik
Nasze ,,piekiełko" Zawsze jest coś niedoprecyzowane by urzędnicy mogli interpretować. :lol:
  • Odpowiedz

obser

2016-11-30, 07:28:29
Top użytkownik
A zapowiadane przez "guru" forum uporządkowanie rynku w polu. Jak już kontrola, to oczywiście we firmie licencjonowanej. Prawie żaden serwis klimatyzacji samochodowej działa nielegalnie, na przetargu na 14 szt splitów 3,5 kW z 5 letniaa gwarancją i serwisem wygrała firma za 1349 zł/szt netto. W warunkach nie było nic o Fgazch, firmy też nie znalazłem na stronach UDT, taką sobie rzeczywistość unijną zgotowaliśmy, wywaliliśmy kupę kasy w błoto-legalnie Smile
I niech mi nikt nie mówi o uDT, byłem zadałem pytania o urządzenia pow. 3 kg i wielkie oczy mnie spotkały. W ogóle , ten oddział o Fgazach nie wie nic,może kiedyś coś tam słyszał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-30, 07:30:43 przez obser.)
  • Odpowiedz

awax

2016-12-01, 07:54:35
Top użytkownik
obser napisał(a):A zapowiadane przez "guru" forum uporządkowanie rynku w polu. Jak już kontrola, to oczywiście we firmie licencjonowanej. Prawie żaden serwis klimatyzacji samochodowej działa nielegalnie, na przetargu na 14 szt splitów 3,5 kW z 5 letniaa gwarancją i serwisem wygrała firma za 1349 zł/szt netto. W warunkach nie było nic o Fgazch, firmy też nie znalazłem na stronach UDT, taką sobie rzeczywistość unijną zgotowaliśmy, wywaliliśmy kupę kasy w błoto-legalnie Smile
I niech mi nikt nie mówi o uDT, byłem zadałem pytania o urządzenia pow. 3 kg i wielkie oczy mnie spotkały. W ogóle , ten oddział o Fgazach nie wie nic,może kiedyś coś tam słyszał.

W warunkach przetargu musiał być punkt o spełnianiu krajowych wymogów prawnych i bez trudu można było zakwestionować wynik przetargu wskazujac brak certyfikatu przedsiębiorcy.
Co do porzadkowania rynku to spokojnie.Kontrole UDT już się rozpoczęły i z informacji,które otrzymujemy wynika,że brak opracowanych procedur dla wielu "firm" jest nie do przeskoczenia.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-12-01, 12:30:53
Top użytkownik
Jak można stwierdzić czy dana procedura jest dobra czy zła jak nie ma praktycznie żadnych wytycznych. Czy te procedury muszą być zawarte w formie pisemnej . Jeśli ja opiszę butlę znakiem x to dla mnie umownie wg mojej procedury jest to na czynnik r 404.Czy jest to złe nazewnictwo.
  • Odpowiedz

awax

2016-12-01, 12:51:08
Top użytkownik
Amfan napisał(a):Jak można stwierdzić czy dana procedura jest dobra czy zła jak nie ma praktycznie żadnych wytycznych. Czy te procedury muszą być zawarte w formie pisemnej . Jeśli ja opiszę butlę znakiem x to dla mnie umownie wg mojej procedury jest to na czynnik r 404.Czy jest to złe nazewnictwo.

Wszystkie procedury wynikaja z Polskich Norm natomiast sposób oznakowania butli jest szczegółowo określony w Rozporządzeniu
  • Odpowiedz

Amfan

2016-12-01, 15:51:01
Top użytkownik
Z tego co mi się wydaje jak studiowałem to wykładowca nie raz wspominał, że nie ma obowiązku stosowania norm. Należy jedynie
wykazać że zastosowana metoda obliczeń i wykonania jest odpowiednia. Chyba że utawodawca powołuje się na normę w tworzonej ustawie rozporządzeniu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-01, 16:04:34 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

wit

2016-12-01, 22:28:16
Top użytkownik
Amfan -dokładnie tak jak piszesz.
Kiedyś był obowiązek stosowania się do norm - normy określały czego dotyczą i dana rzecz/przedmiot/ praca musiała być wykonana zgodnie z normą która ją określała -normy miały niejako moc prawną.

Po wejściu do Uni -normy stały się tylko garścią zaleceń -opisami czy zaleceniami do których można się zastosować -i chwalić się tym w celach reklamowych -lub można to totalnie olać. Coś może być zgodne z normą lub niezgodne -i jest to tylko informacja a nie żadne uchybienie prawne... choć często zgodność z normą jest warunkiem sprzedaży, przetargu itp. -i mimo, że nie ma obowiązku stosować -to bez spełnienia normy nie ma roboty...

Natomiast wiele ustaw lub rozporządzeń -zarówno Polskich jak i unijnych powołuje się wprost na konkretne normy -każąc w danym konkretnym przypadku robić coś zgodnie z normą nr. ...

Jeśli ustawa/ropzporzadzenie stanowi "musi być oznakowane zgodnie z normą nr.... " wykonywać zgodnie z normą nr... " to musi być zgodnie -niezależnie czy ustawa powoła się na normę unijną czy Polską .

Czyli -teraz mamy normy "lepsze i gorsze" -obowiązkowe i dobrowolne

Nie kojarzę, żeby "nowe" prawo chłodnicze w kwestii procedur odwoływało się do konkretnych norm -jeśli coś przeoczyłem -poproszę o podanie/przypomnienie stosownego fragmentu...

Gdy nie ma ścisłych wymogów prawnych i jest pewna dowolność interpretacji -inspektor udt czy ochrony środowiska może inaczej interpretować niż kontrolowana firma... a państwo potrzebuje wpływów do budżetu...
Jeśli ustawa nie określa wprost -to stosowanie się do norm -mimo, że nie obowiązkowe jest w dobrym guście -i na pewno zmniejsza ryzyko, że ktoś się przyczepi i nałoży karę...
  • Odpowiedz

awax

2016-12-02, 08:18:24
Top użytkownik
Przy tworzeniu procedur zwrotem "kluczem" jest "zgodnie z dobra praktyką" Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-12-02, 18:10:36
Top użytkownik
Cenna uwaga.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa