Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Transport truskawek - prośba o radę.

17 Odpowiedzi, 20263 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Szklarson1990

2017-01-15, 18:18:09
Nowy użytkownik
Witam !

Zajmuję się sezonową sprzedażą truskawek.

Chciałbym wynająć auto w celu transportu truskawek w okresie letnim.

Sytuacja wygląda następująco:

Truskawki będą zrywane specjalnie pod moje zamówienie z rana, czyli przyjmijmy że nie nagrzeją się one powyżej 20 stopni celsjusza (rano zazwyczaj nie ma wyższych temperratur ponad 20 stopni)
Przyjeżdzam po te truskawki o godzinie 10.00, 11.00 (niestety plantator nie ma możliwości ich schłodzenia) i moim celem jest transport i schłodzenie ich do optymalnej temperatury, tak aby się nadawały następnego dnia do sprzedaży. (już nazajutrz od rana będą sprzedawane)

Do tej pory nie wynajmowałem auta z chłodnią, tylko przewoziłem na zwykłym aucie dostawczym, zostawiając otwarte boczne oraz tylne drzwi podczas jazdy aby był przewiew.
Mimo, że jakość truskawek nie była najgorsza, to jednak podczas dużych upałów na następny dzień naprawdę było widać spadek jakości, tak jakby nie były to te same truskawki które dzień wcześniej kupiłem.

Moje pytanie: czy wynajem auta chłodni, i przewóz truskawek w odpowiedniej temperaturze oraz zostawienie ich w tej temperaturze do następnego dnia przyczyni się do lepszej jakości truskawek niż jakbym przewoził to zwykłym autem dostawczym bez chłodni ??? Chodzi mi o to czy będzie widać różnicę i czy jest sens wynajmowania takiego auta. (ilości truskawek jakie będę przewoził to od 1000 do 1500 kg na pace)

Pozdrawiam !

frost-ch

2017-01-15, 18:29:41
Zaawansowany użytkownik
Sam samochód chłodnia nie wiele załatwi temat , truskawki należy schłodzić w prawdziwej chłodni przeznaczonej do schładzania owoców .

Szklarson1990

2017-01-15, 18:37:16
Nowy użytkownik
Czyli nie będzie absolutnie żadnej różnicy pomiędzy transportem truskawek takim autem a transportem zwykłym autem z otwartymi drzwiami ?

FRIGOTECH

2017-01-16, 08:39:15
Użytkownik
Jak ilość tych truskawek (ilość palet)?
Autoryzowany Partner CARRIER

awax

2017-01-16, 10:23:56
Top użytkownik
Szklarson1990 napisał(a):Czyli nie będzie absolutnie żadnej różnicy pomiędzy transportem truskawek takim autem a transportem zwykłym autem z otwartymi drzwiami ?
Z cała pewnością będzie widoczna różnica.
Poza tym schłodzone dłużej utrzymają wyższa jakość.

Szklarson1990

2017-01-16, 12:55:33
Nowy użytkownik
Ilość truskawek nie duża. Od 1000 kg do 1500 kg.

Zaznaczam, że one będą zrywane z samego rana od około 6.00 czyli zakładam że ich temperatura nie będzie wyższa niż 20 stopni.

Jaką temperaturę ustawić na chłodni na czas transportu oraz do czasu następnego dnia kiedy będą sprzedawane ?
Gdzieś wyczytałem, że nie powinno się schładzać bardziej niż 10 stopni od temperatury w której były zrywane, czyli jak były zrywane w 20 stopniach to na maks 10 stopni ustawić chłodzenie (skraplają się wtedy i powstaje pleśń)

Czy to prawda ? Jaką optymalną temperaturę ustawić ?

obser

2017-01-16, 13:09:05
Top użytkownik
Samochód nie jest sprzętem do schładzania czegokolwiek,jedynie chłodnia ma za zadaniae utrzymanie temperatury.Więc musisz zrobić jakąś komorę chłodzenia szokowego i tam dobrze schłodzić truskawki i potem załadować je na samochód chłodnię,który utrzyma zbitą temperaturę.Jak do sprzedaży detalicznej nie można za dużo zbijać tej temperatury,bo po wyjęciu do sprzedaży mniemam,że na wolnym i gorącym placu sparcieją.myślę,że uzyskanie w jak najkrótszym czasie temperatury 12-14 st i trzymanie jej aż do wystawienia na regał powinno wystarczyć. Tylko mówimy tu o schłodzeniu całego towaru,bo jak ustawisz paletę przy palecie to na zewnętrznym obszarze będzie ok,a w środku będzie się kisiło.Sama chłodnia ze standardowym agregatem hermetycznie zamknięta to będzie chyba gorszy pomysł niż transport nocą i przewietrzanie towaru.

Szklarson1990

2017-01-16, 13:15:11
Nowy użytkownik
Ale transport nocą nie wchodzi w ogóle w grę. Transport będzie zawsze między godzinami 11:00 - 16:00 tak około czyli w największym upale.

Czyli co lepsze, auto chłodnia czy zwykle auto z otwartymi drzwiami ?

radekklimat

2017-01-16, 19:18:25
Moderator
Zeby ci to skutecznie schłodziło to potrzebujesz autochlodnie z mocnym agregatem a tu pojawia sie problem bo takowe sa ale z napedem własnym od silnika diesla i sa na samochodach ciezarowych wiec nie wiem czy jest to ekonomiczne dla ciebie ewentualnie maly kompromis a mianowicie bus z agegatem np Xarios 500 lub V500 moga ogarnac te twoje truskawki.
Jednakże ze wzgledu na parametry pracy agregatow samochodowych moze wystapic duza osuszka tych truskawek wiec i jakosc moze spasc, musisz spróbować i sam ocenisz czy agregat czy otwarte drzwi.

Szklarson1990

2017-01-16, 19:24:43
Nowy użytkownik
Czyli najlepiej wypozyczyc autko chlodnie na 2 dni, a potem porównać jak jakościowo będą wygladały owoce w porównaniu do tych z otwartych drzwi

DBKlima

2017-01-17, 07:48:23
Top użytkownik
Truskawki transportujesz do klienta, do przetwórni, na skup do chłodni i ile czasu obecnie zajmuje ci transport ?
Części oraz urządzenia firmy Daikin

Szklarson1990

2017-01-17, 11:48:56
Nowy użytkownik
Truskawki transportuje dla siebie, mam swoje punkty w Poznaniu.

Transport w godzinach popoludniowych zajmuje około 3,4 godziny

Whisky

2017-01-17, 13:10:35
Top użytkownik
Może mało profesjonalne ale możesz do busa na pakę wmontować płyty warstwowe i szczelnie zaizolować. Klime w aucie włączyć a wcześniej nawiew domontować z kokpitu. Może taka prowizorka ale koledze pewnie chodzi o to by nie skisły się owoce czyli minusowych temperatur nie potrzebuje. Ja mam budynek z płyt warstwowych i w lato gdy nie otwieram bramy to mam różnice z 15C.

obser

2017-01-17, 18:44:49
Top użytkownik
Tak,ale wkładasz na pakę procentowo ogromną ilość towaru i opakowań z temp. powyżej 20 st i dmuchadełko z kabiny pomoże towarowi jak umarłemu kadzidło.W środku z racji oddychania owoców zrobi się wysoka temperatura i ta szczelność moim skromnym zdaniem zawiedzie.Transportowałem wiśnie partiami i zawsze robiłem przewiew,czym większy tym lepiej,owoce się zagrzewają same.Duża chłodnia,nawet kupiona sprawna przyczepa z Zakładów Mięsnych stan techniczny jako pojazddu byle jaki,porządnie schłodzona agregatem na siłęi systematyczne dokładanie towaru,a w nocy przekładka na rozplandekowanego skrzyniowca i nad ranem transport do Poznania,podejrzewam,że spod Gostynina.

Szklarson1990

2017-02-01, 14:53:22
Nowy użytkownik
Ok, dzięki wszystkim za rady. Wynika z tego jasno, że nie opłaca mi się wynajmować auto chłodni, bo po prostu nie schłodzi tego towaru do pożądanej temperatury.

Ale.... czy jest możliwość dorwania auta z taką chłodnią która jednak poradziłaby sobie w tych warunkach ?
Mam tutaj na myśli takie autko
[reklama]

Jest w nim opcja zabudowy jednotemperaturowej, lub wielotemperaturowej (nie znam się na tym ) oraz oczywiście domyślam się że pierwszorzędne chłodnie.
Czy możecie spojrzeć, czy takie auto by dało radę schłodzić około 1500 kg truskawek czy też nie da rady ?

Shitashii

2017-02-01, 17:37:37
Moderator
Może sobie NIE poradzić, bo ładowność 1tona :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

Nowak

2017-09-20, 13:48:21
Nowy użytkownik
Trzeba załatwić [reklama], bez tego twoja sprzedaż będzie zagrożona jak chcesz gdzieś dalej sprzedawać.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa