Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a

19 Odpowiedzi, 19117 Wyświetleń

klepen

2017-01-25, 17:02:20
Nowy użytkownik
Witam, Jestem nowy w temacie obecnie pracuje na statku i mam pod soba klimatyzacje. Klima nie chodzi. Czynnik 404a. Co mnie nie pokoi to ze cisnienie parowania tego czynnika w temperaturze ok 15stopni C to 4bary gdzie powinno byc ok 8 bar. Co moze byc przyczyna tego?? (powietrze w systemie??). Jakie sa oznaki powietrza w systemie??
pozdrawiam
Przemo
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-25, 22:57:11
Moderator
4 bary to chyba ok.
Powietrze w układzie to słaba wydajność chłodnicza, wyższe ciśnienie skraplania.

edit:

Źle spojrzałem, powinno być raczej 5 bar. No ale zależy też w jakim układzie pracuje.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 11:09:57
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):4 bary to chyba ok.
Powietrze w układzie to słaba wydajność chłodnicza, wyższe ciśnienie skraplania.

edit:

Źle spojrzałem, powinno być raczej 5 bar. No ale zależy też w jakim układzie pracuje.

cisnienie w nowej butli w temperaturze ok 15 oC dla freonu 404a wynosi ok 8 bara ja mam 4bary na zbiorniku freonu w instalacji gdzie tez jest ok 15 stopni.

Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli.
  • Odpowiedz

mariofreezer

2017-01-26, 11:23:20
Użytkownik
Podaj ciśnienia LP i HP podczas pracy nie masz tam wziernika cieczy na tłoczeniu cieczowym??
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-26, 11:28:50
Moderator
Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 13:42:11
Top użytkownik
Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami.
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 13:50:20
Top użytkownik
Myślę że trzeba wypracować postawę wobec takich osób na zasadzie: odciągnij czynnik , zważ ile go jest i sprawdz z tabliczką wtedy będziemy mogli rozmawiać.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-01-26, 14:10:58
Top użytkownik
klepen napisał(a):Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To bardzo ciekawe co piszesz - niesamowita dedukcja i tok rozumowania .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:20:35
Nowy użytkownik
dziekuje wszystkim za odpowiedzi - niezmiernie mi pomogliscieBig Grin
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:23:13
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię.

poprostu nie zrozumiales mnie do konca - daruj sobie glupie komentarze - poprostu wiecej nie pisz
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 15:29:22
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami.

to nie chlodniowiec z bananami - juz znalazlem prblem - ogolnie sytacja polegala na tym ze w brazylli gdzie dokonano remontu sprezarki carrier 5h86 wrzucono szmate zeby sie zatarla i sie zatarla caly olej przetloczylo do zbiornika oleju i rozwalilo sprezarke. Wyremontowalem ja i probowalem puscic ale okazalo sie ze w szkle w butli widze olej a nie czynnik - dzisiaj odciagnalem reszte freonu i sie okazalo ze bylo go raptem 10 kg a powinno byc z 100kg dlatego niskie cisnienia w ukladzie - jutro czyszczenie zbiornika nastepnie proznia i ladowanie ukladu - ale co jeszcze wyjdzie niewiadomo - WIEC NIE OSADZAJCIE MNIE GDY NIE ZNACIE SYTUACJI - zreszta ja sam nie wiem co moga byc tam za kwiaty jeszcze - darujcie sobie glupie komentarze
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-26, 15:53:08
Top użytkownik
Czyszczenie i próżnia nie załatwi sprawy 10kg a 100kg to jest różnica ,powinieneś sam wyciągnąć wnioski.
Ale podpowiem, masz nieszczelny układ.
  • Odpowiedz

klepen

2017-01-26, 16:01:09
Nowy użytkownik
uklad napewno nie jest szczelny chocby nieszczelnosci na kompresorze ktore tez bede usuwal - narazie dzieki za rady - jak poczyszcze zbiornik i wmiare dojde do jakiegos ladu i skladu to zaczne usuwac nieszczelnosci - co do freonu mam jeszcze 150kg na uzupelnienie ukladu takze wystarczy -

pozdrawiam

ps. a madralom dziekuje za zbedne rady i komentarze
  • Odpowiedz

lodowyMiś

2017-02-27, 18:01:49
Nowy użytkownik
404a jest czynnikiem nisko ciśnieniowym.... na stronie ssącej 8 barów??? wywiew miałby mieć 12C?

dziwne wykorzystanie takiego układu.
następny raz standardowe wartości odczytaj i tu napisz to na pewno każdy chętniej pomoże Smile
www.facebook.com/icemen.klimatyzacje
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 18:28:30
Zaawansowany użytkownik

edit:

Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 18:43:31
Zaawansowany użytkownik
joker napisał(a):

edit:

Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego?
6 minimum
  • Odpowiedz

barbie

2017-02-27, 18:53:18
Top użytkownik
marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 .
  • Odpowiedz

joker

2017-02-27, 19:35:12
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 .
do tematu :lol:
  • Odpowiedz

szulik4

2017-03-01, 19:55:33
Nowy użytkownik
co jak co ale osoba zajmująca się chłodnictwem czy klimatyzacją co najmniej rok powinna wiedzieć że powietrze w układzie to zło i nie powinna zadawać głupich pytań jak przy instalacji z wodą. Naprawy pewnie dokonał serwis dlatego zabłysną wiedzą.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa