Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv

8 Odpowiedzi, 6270 Wyświetleń

artur1715

2017-01-07, 11:15:20
Nowy użytkownik
Witam, czy mógł by mi ktoś podać link lub wytłumaczyć jak obliczyć spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv.

Oraz :
Dwukierunkowy filtr odwadniacz

wydajność określona zgodnie z ARI 710-86
te = ?15°C (5°F)
tc = 30°C (86°F)
?p = 0.07 bar (1 psig

Jak obliczyć spadek ciśnienia na tym elemencie w przypadku innych temperaturach odparowania i skraplania.

Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-08, 19:59:32
Moderator
Ten parametr jest wyznaczany doświadczalnie. Chodzi o filtr.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

artur1715

2017-01-08, 20:27:11
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedz.
Czy oznacza to w takim razie ze przy obliczeniach spadków ciśnienia powinienem zawsze przyjmować wartość 0,07 bara niezależnie od parametrów układu?
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-08, 20:31:13
Moderator
Nie wiem ile miejsc po przecinku chcesz uzyskać w obliczeniach, ale myślę, że te 0,07bar będzie wystarczające.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

artur1715

2017-01-08, 20:59:37
Nowy użytkownik
Dziękuję. Czy może mi ktoś jeszcze w takim razie wytłumaczyć jak interpretować wartość Kv w takim razie?
  • Odpowiedz

artur1715

2017-01-28, 06:11:05
Nowy użytkownik
Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne.

Ps. Dziękuję Shitashii za udzielenie pomocy.
  • Odpowiedz

HC

2017-01-28, 08:25:06
Użytkownik
artur1715 napisał(a):Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne.

Cóż mogę powiedzieć większość osób udzielających się na forum posiada własne firmy i własne problemy. To o co pytałeś można znaleźć w googlach w pierwszym linku dotyczącym Kv w 3s. Proszę więc się nie dziwić, że nie było konkretnej odpowiedzi.

Co do KV jeżeli dobierałeś na ten sam czynnik chłodniczy filtr odwadniacz a tylko różne parametry pracy to spadek ciśnienia będzie max 0,1 bar to tak z doświadczenia innymi słowy zmiana lepkości wraz temperaturą i jej wpływ na miejscowe i liniowe spadki ciśnienia jest niewielki. Bardziej zależy to od konkretnej budowy danego zaworu/filtra. (konkretne rozwiązania producenta- śmiało można przyjmować spadki ciśnienia jakie podaje kata katalogowa)

Parametr KV informuje nas o tym jaki objętościowy strumień jest dostępny przy przepływie czynnika, warto go trochę przewymiarować 5%. Jeżeli KV zaworu jest mniejsze niż nominalny strumień przepływu czynnika wynikający z mocy układu chłodniczego (parownika) to należy taki filtr/zawór odrzucić.

Coś czuje że mamy tu do czynienia z jakimś studentem, bo projektant potrafi sobie to przeliczyć znając podstawy mechaniki płynów. Re, zasadę zachowania masy oraz wzory na spadki ciśnień miejscowe i liniowe.

Pokój Roofguys
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-28, 08:39:38 przez HC.)
  • Odpowiedz

Amfan

2017-01-28, 15:40:12
Top użytkownik
artur1715 napisał(a):Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne.

No tak, to nie powinno być forum, tylko centrum pomocy w nagłych przypadkach dla nieuważnych studentów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa