Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytanie o wykonaną instalację

10 Odpowiedzi, 17379 Wyświetleń

leshqo

2017-09-30, 17:47:23
Gość
Cześć wszystkim

Jestem właśnie po montażu instalacji pod klimę w budowanym domu, jednocześnie w temacie instalacji klimatyzacji jestem zielony. Chociaż firmę do instalacji klimatyzacji mam z polecenia wolę się upewnić, że to co zostało zrobione jest zrobione zgodnie ze sztuką, zwłaszcza, że zaraz przyjdzie ocieplenie i będzie pozamiatane.

Tak więc moje pytania:
1. Czy poniższa instalacja wygląda na wykonaną zgodnie ze sztuką?
2. Czy można łączyć rurki, a jeżeli można to czy na tak krótkim odcinku nie powinien być to mimo wszystko jeden ciągły odcinek?
3. Czy takie łączenia są szczelne i czy nie ma ryzyka, że za jakiś czas trzeba będzie ryć ścianę?
4. Czy widoczna izolacja w miejscach łączeń wykonana jest prawidłowo i nie ma ryzyka że po ścianie będą ciekły skropliny?

[Obrazek: 01.jpg]
[Obrazek: 02.jpg]
[Obrazek: 03.jpg]
[Obrazek: 04.jpg]
[Obrazek: 05.jpg]
[Obrazek: 06.jpg]

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-09-30, 18:13:55
Zaawansowany użytkownik
Jedynie czego mogę się przyczepić to rurki skroplin na pierwszym zdjęciu. Słabo widać ale wydaje mi się że jest ona karbowana. Rurka karbowana to zło tylko i wyłącznie NIBCO 1/2 cala. Nie zgadzaj się na żadne pompki jeszcze można poprowadzić skropliny kanalizacji.
Końcówki rur powinny być zalutowana i napełnione azotem aż do czasu montażu jednostek.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-30, 18:17:19 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2017-09-30, 19:37:57
Top użytkownik
Witam

Kilka uwag,

uchwyty pod agregat, ja ich osobiście nie używam ponieważ po kilku latach odchodzi od nich płatami farba przez rdzę.
Rury przy agregatach powinny być już wyprofilowane i umocowane w stronę i na wysokości zaworów serwisowych planowanych agregatów.(panowie od ociepleń nie będą się pier..)
Pokaż zdjęcie jak przygotowana jest instalacja pod wewnętrzne.

W ogóle mam wrażenie że jeszcze nie skończyli, a Ty już panikujesz.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2017-09-30, 20:16:42
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):Jedynie czego mogę się przyczepić to rurki skroplin na pierwszym zdjęciu. Słabo widać ale wydaje mi się że jest ona karbowana. Rurka karbowana to zło tylko i wyłącznie NIBCO 1/2 cala. Nie zgadzaj się na żadne pompki jeszcze można poprowadzić skropliny kanalizacji.
Końcówki rur powinny być zalutowana i napełnione azotem aż do czasu montażu jednostek.
Witam

Popieram w sprawie pompek skroplin. Na zdjęciach widać że skropliny puścili z jakiejś systemowej z metra ciętej. Powiem Wam tak, co do Nibco to teraz trzeba uważać co się kupuje. Wezwali nas do cieknącej klimatyzacji, w wezwaniu było, każda cieknie czyli trzy kasety i jedna w biurze która ma odprowadzanie skroplin pompką do głównej rury. No to mnie zaintrygowało i cóż znalazłem zobaczycie na zdjęciach. Rura to to system Nibco 25mm lub jak kto woli 3/4(nie chce oczywiście obrazić marki Nibco dlatego napisałem system, znaczy Nibcopodobna)

[Obrazek: SsDRg0yj2az3aN_0Ph75mD8R7j6oa3G9f-fzJQnY...69-h770-no]

[Obrazek: pR7eBQr3WKiobl6GqBfavR91F1xYBIMqasPqmrHR...18-h404-no]

[Obrazek: BAX6qqDNoM6xPH8_34lTZKLVHGnhGk3wIcRr76ck...69-h770-no]

[Obrazek: D9YFcCpVnPTkKuh2nWRFwcg2jMYvAyywad0JWTtO...69-h770-no]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

mister

2017-09-30, 20:59:15
Zaawansowany użytkownik
czy zwykła kanalizacja 32 by się w tym przypadku lepiej nie sprawdziła ?
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-10-01, 07:00:05
Zaawansowany użytkownik
To na pewno jest Nibco? szok. Musiało być tam z 200 stopni lub ktoś kretem i wrzątkiem czyśćił skropliny.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

bartek2700

2017-10-01, 15:20:29
Użytkownik
...ciężka ta woda
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-10-02, 10:33:50
Top użytkownik
rurki skroplin się ugotowały :lol: :mad: Rolleyes
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

irroda

2017-10-18, 18:52:50
Zaawansowany użytkownik
Może ja za bardzo się spuszczam, ale ja bym ich popędził. U mnie wygląda to inaczej, montuje w pionie 3 uchwyty plastikowe zamykane, np 22, w odstępie co metr, rury wkładam w dolne, a przewód wkładam w rurę osłonową 22 i montuje w trzecim uchwycie, instalacja układana jest poziomo, a nie fale dunaju.
Na rogach ścianę bym podkuł, aby łuk był łagodny.
Nigdy nie łącze rur, które idą pod styropian, tylko pełne odcinki. Co jak będzie nieszczelne i okaże się po wykonanej strukturze, łączenie jest lutowane czy może skręcane ?
Nigdy nie montuje odpływu z peszla, tylko i wyłącznie rura klejona i w miarę możliwości odprowadzona do kanalizacji przez syfon z rewizją.
Przy jednostce rury powinny być wygięte na wprost do zaworków, zakładam małą deseczkę i mocuje od razu na odpowiednią wysokość.
Dodam, że jestem jednym z droższych wykonawców na swoim terenie - na brak zajęcia nie narzekam.
Mam jeszcze pytanie, ile metrów łącznie jest tej instalacji i ile za to zapłaciłeś ?
Jeżeli to jest skończona robota, to ja bym ich wypędził !
Druga sprawa, jeżeli wybrałeś najtańszych wykonawców to to jest właśnie efekt ich pracy, popelina.
  • Odpowiedz

lakierman

2018-03-01, 19:42:17
Nowy użytkownik
Witam.Iroda pokaż zdjęcia swoich prac w trakcie roboty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa